Πέμπτη 23 Μάη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
1

Η Εισηγητική ομιλία της Αλέκας Παπαρήγα

Αγαπητοί προσκαλεσμένοι,

Σας καλωσορίζουμε με χαρά στις εργασίες του 15ου Συνεδρίου του ΚΚΕ.

Χαιρετίζουμε τη σημαντική παρουσία εκπροσώπων των κομμουνιστικών, εργατικών και προοδευτικών κομμάτων και κινημάτων. Εξηγούμε αυτήν τη μαζική συμμετοχή ως δείγμα ωρίμανσης της ανάγκης για ανταλλαγή απόψεων και αλληλοενημέρωση. Αλλά και κοινή δράση, συντονισμό, έμπρακτη αλληλεγγύη. Οι ηγετικές ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, οι διεθνείς καπιταλιστικοί οργανισμοί, παρά τους εσωτερικούς ανταγωνισμούς και τις αντιθέσεις τους, δρουν σαν μια ενιαία αντιδραστική δύναμη. Ενιαία πρέπει να είναι και η απάντηση των λαών, των κομμουνιστικών και εργατικών κομμάτων, των αντιιμπεριαλιστικών δυνάμεων και κινημάτων.

Ευχαριστούμε για την παρουσία τους, τους εκπροσώπους του διπλωματικού Σώματος. Τους εκπροσώπους των πολιτικών κομμάτων της χώρας μας, των συνδικαλιστικών οργανώσεων των εργαζομένων, των κοινωνικών οργανώσεων, της Πρωτοβάθμιας και Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, του επιστημονικού και καλλιτεχνικού κόσμου.

Από το βήμα αυτό, εκ μέρους της ΚΕ, των αντιπροσώπων και όλων των μελών του Κόμματος εκφράζουμε την ευγνωμοσύνη μας στους κρατικούς, δημόσιους φορείς, στις κοινωνικές οργανώσεις, την Πρωτοβάθμια και τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, ανθρώπους κάθε ηλικίας, επαγγέλματος, κάθε πολιτικής τοποθέτησης, που μας συμπαραστάθηκαν στην τιτάνια προσπάθεια να διασώσουμε από την καταστροφική πλημμύρα το πολύτιμο ιστορικό του ΑΡΧΕΙΟ του ΚΚΕ. Να επανορθώσουμε τις πρωτοφανείς καταστροφές που έπληξαν το συγκρότημα του κτιρίου της ΚΕ, τις εγκαταστάσεις του ραδιοφώνου και της τηλεόρασης, του "Ριζοσπάστη".

Ευχαριστούμε όσους δούλεψαν μέρα - νύχτα, κάτω από τις πιο σκληρές συνθήκες, για να στεγνώνουν σελίδα τη σελίδα το πολύτιμο ιστορικό υλικό του εργατικού, λαϊκού κινήματος του τόπου μας.

Τα καταφέραμε

Συντρόφισσες και σύντροφοι αντιπρόσωποι,

Το Συνέδριό μας έχει επιφορτιστεί να επεξεργαστεί το νέο Πρόγραμμα του Κόμματος, το νέο Καταστατικό, αλλά και να βγάλει συμπεράσματα από μια ιδιαίτερη σημαντική τετράχρονη πορεία του ΚΚΕ μετά το 14ο Συνέδριο. Η ΚΕ έθεσε ως πρώτο στόχο, να πάρει η προσυνεδριακή δουλιά όσο πιο συλλογικό χαρακτήρα γίνεται, ώστε τα τελικά κείμενα να εκφράσουν τη θέληση και την πείρα των μελών, των φίλων και οπαδών του Κόμματος.

Φαίνεται ότι αρκετά καλά τα καταφέραμε. Η μεγάλη πλειοψηφία των μελών του Κόμματος είχε την ευκαιρία να γνωριστεί με τα κείμενα, να πάρει απάντηση στις ερωτήσεις της, να ζητήσει αιτιολογημένες εξηγήσεις για τη μια ή την άλλη σκέψη της ΚΕ. Να πει γνώμη με πολλούς τρόπους προφορικά, γραπτά, να ψηφίσει. Εμείς δε διακηρύσσουμε την εσωτερική δημοκρατία, προσπαθούμε να την κάνουμε πράξη κάθε μέρα, με ακόμα μεγαλύτερη επαγρύπνηση και φροντίδα, όταν πρόκειται για συζήτηση κεντρικών επιλογών του Κόμματος.

Αν και η προσυνεδριακή δουλιά από τη φύση της απαιτεί έντονη εσωτερική ζωή, καταφέραμε να μην κλειστούμε στα γραφεία. Την ίδια περίοδο είχαμε μια αξιόλογη ανοιχτή παρουσία σε κινητοποιήσεις και αγωνιστικές δραστηριότητες για τα προβλήματα και τις ανάγκες του λαού.

Από αυτό το βήμα χαιρετίζουμε τους μεγάλους αγώνες, που έγιναν αυτήν την περίοδο των εργατών στη Ζώνη του Περάματος, των απολυμένων από την Πειραϊκή - Πατραϊκή, των συνταξιούχων, των ναυτεργατών, των εκπαιδευτικών, μαθητών και φοιτητών, των οικοδόμων, των κτηνοτρόφων, των εργαζομένων στα νοσοκομεία.

Χαιρετίζουμε τους οδοιπόρους της Ειρήνης, την έντονη συμμετοχή της νεολαίας στην πρόσφατη πορεία από τον Τύμβο του Μαραθώνα. Την απόφαση στρατευμένων παιδιών του λαού να υπηρετήσουν την πατρίδα και όχι τα εγκληματικά σχέδια του ΝΑΤΟ.

Αγαπητοί σύντροφοι και συντρόφισσες

Πιστεύουμε ότι κάναμε ένα ακόμα βήμα προς αυτό που θέλουμε να κατακτήσουμε ως μόνιμο χαρακτηριστικό στη δουλιά μας: όλα τα μέλη του Κόμματος, αλλά και φίλοι και οι οπαδοί μας νασυμμετέχουν ενεργά στη διαμόρφωση των αποφάσεων και των μεγάλων στρατηγικών επιλογών του Κόμματος. Συνειδητά, που σημαίνει να βασίζεσαι στη γνώση και στην πείρα, ελεύθερα, που σημαίνει να λες ανοιχτά τις απόψεις σου. Υπεύθυνα, που σημαίνει να ασκείς το δικαίωμα της κριτικής και αυτοκριτικής, με συντροφικό πνεύμα.

Κάναμε ένα ακόμα βήμα προς τη συλλογικότητα και την κομμουνιστική υπευθυνότητα, αλλά έχουμε ακόμα δρόμο μπροστά μας.

Η συντριπτική πλειοψηφία των μελών και στελεχών συμφώνησε με τα κείμενα της προσυνεδριακής συζήτησης. Η ΚΕ δεν επαναπαύτηκε με την υπερψήφιση των ντοκουμέντων. Εκανε προσπάθεια να μελετήσει τις υποδείξεις, τις διαφορετικές απόψεις σε ορισμένα ζητήματα, έτσι ώστε στα τελικά σχέδια που υποβάλλει στο Συνέδριο, να βρίσκουν ανταπόκριση οι σωστές και τεκμηριωμένες σκέψεις πολλών μελών και στελεχών του ΚΚΕ.

Πολλές προτάσεις και υποδείξεις μπορεί να αξιοποιηθούν από τη νέα ΚΕ και τα καθοδηγητικά όργανα, μια και δεν είναι δυνατό όλες να ενταχθούν στα γενικά κείμενα του Συνεδρίου.

Συνελεύσεις έγιναν στο 95% περίπου των ΚΟΒ. Πραγματοποιήθηκαν όλες οι συνδιασκέψεις. Στις ψηφοφορίες για τα προσυνεδριακά κείμενα τα μέλη του Κόμματος στις ΚΟΒ εκφράστηκαν ως εξής:

ΚΟΒ

Σχέδιο προγράμματος

Σχέδιο Καταστατικού

Εκθεση Δράσης ΚΕ

Υπέρ Κατά Λευκό

96,55% 1,28% 2,13%

97,93% 0,53% 1,50%

97,35% 0,94% 1,70%

Συνδιασκέψεις

Σχέδιο Προγράμματος

Σχέδιο Καταστατικού

Εκθεση Δράσης ΚΕ

Υπέρ Κατά Λευκό

96,63% 1,70% 1,66%

97,68% 0,95% 1,36%

98,03% 0,51% 1,44%

Αγαπητοί φίλοι και σύντροφοι,

Καθολική είναι σήμερα στη χώρα μας η δυσαρέσκεια του λαού για την οικονομική του κατάσταση, την αυξανόμενη ανεργία και τη διάδοση των ναρκωτικών, την επιδείνωση της θέσης της νεολαίας και των γυναικών, την υποβάθμιση όλων των ποιοτικών και ποσοτικών δεικτών στο βιοτικό του επίπεδο και την ποιότητα ζωής. Ποτέ πριν δεν υπήρξε τέτοια και τόση αμφισβήτηση στις πολιτικές, που ακολουθήθηκαν από τις μεταπολεμικές κυβερνήσεις. Η αγανάκτηση είναι απόλυτα δικαιολογημένη, όχι μόνο γιατί οι υποσχέσεις και τα μεγάλα λόγια μπαίνουν στο αρχείο πολύ γρήγορα, αλλά και γιατί κρατείται ο ελληνικός λαός σε άγνοια για τις διακρατικές συμφωνίες που κλείνονται πίσω από την πλάτη του. Οπως συνέβη με τις αποφάσεις στα πλαίσια της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, τις συμφωνίες της ΓΚΑΤΤ, τις εντολές του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Σχεδόν καθολική είναι η ανησυχία μπροστά στους κινδύνους που διατρέχει η χώρα μας σε μια περιοχή, όπου η στρατηγική των ιμπεριαλιστικών οργανισμών οδηγεί στην αμφισβήτηση συνόρων, στις ανοιχτές στρατιωτικές επεμβάσεις, στη μεθοδευμένη υποδαύλιση εθνικιστικών και θρησκευτικών διαφορών. Το οργανωμένο έγκλημα και η βία, η σήψη και η διαφθορά, τα οικονομικά σκάνδαλα, η συστηματική εξαγορά συνειδήσεων είναι καθημερινό φαινόμενο, το οποίο επιδεινώνει απίστευτα όλους τους όρους ζωής μας. Σε ένα μεγάλο μέρος του λαού μας, ιδιαίτερα ανάμεσα στους εργάτες και τις εργάτριες, τα πιο φτωχά εκμεταλλευόμενα τμήματα της αγροτιάς και των μικρομεσαίων στρωμάτων της πόλης,ωριμάζει η ιδέα ότι κάτι πρέπει να αλλάξει ριζικά στην κοινωνία μας. Είναι δείγμα μιας νέας συνείδησης, που αρχίζει να διαγράφεται ελπιδοφόρα στη χώρα μας. Αυτό είναι το στίγμα της παρούσας στιγμής, που διεξάγεται το 15ο Συνέδριό μας.

Το Κόμμα μας όλα αυτά τα χρόνια, για όλα τα προβλήματα, είχε επεξεργασμένες θέσεις, προτάσεις, στόχους και αιτήματα. Δεν άφησε ακάλυπτο κανένα πολιτικό γεγονός, κανένα πρόβλημα δίχως επιχειρηματολογημένη θέση και βεβαίως αντίθεση με αυτό που προωθούσαν οι κυβερνήσεις και άλλα κόμματα που κινούνται στην ίδια λογική με αυτές.

είχαμε προειδοποιήσει

Θυμίζουμε επιγραμματικά.

Την έγκαιρη πρόγνωση του ΚΚΕ για τον επικείμενο πόλεμο στα Βαλκάνια, σε μια περίοδο που οι άλλες πολιτικές δυνάμεις του τόπου μας διακήρυσσαν ότι μπήκε ταφόπλακα στον ψυχρό και θερμό πόλεμο και ότι τώρα πια μπορούμε να μιλάμε για λεωφόρους δημοκρατίας και ειρήνης.

Τις συγκεκριμένες και πολύ ρεαλιστικές πατριωτικές προτάσεις του ΚΚΕ για να μην εμπλακεί η χώρα μας, με κανέναν τρόπο στον πόλεμο της Βοσνίας. Τις θέσεις μας για την ειρήνη και συνεργασία με τις γειτονικές μας χώρες, ιδιαίτερα στα βόρεια σύνορα.

Τις προειδοποιήσεις του ΚΚΕ ότι θα έλθει η ώρα που οι δήθεν σύμμαχοι εντός ΕΕ και ΝΑΤΟ δε θα υποστηρίξουν την Ελλάδα, όταν αμφισβητηθούν κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας. Ετσι και έγινε. Ο γγ του ΝΑΤΟ κ. Σολάνα προχτές μόλις στην Αθήνα προσποιήθηκε το ρόλο του Πόντιου Πιλάτου, ενώ γνωρίζει ότι ήδη έχει ξεκινήσει η αμφισβήτηση του καθεστώτος του Αιγαίου από την Τουρκία. Το Κόμμα μας, για άλλη μια φορά, προειδοποιεί ότι το ΝΑΤΟ και η συμμετοχή σ' αυτό αντιπροσωπεύει τον υπ' αριθμό ένα κίνδυνο για την εδαφική ακεραιότητα και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας. Δυστυχώς, είμαστε το μόνο κόμμα, που μιλά με αυτήν τη γλώσσα στον ελληνικό λαό.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ