Στην τελευταία βδομάδα της μπαίνει η προεκλογική εκστρατεία στο Ισραήλ και η ατμόσφαιρα είναι, ήδη, αρκετά τεταμένη ανάμεσα στο κυβερνών Εργατικό Κόμμα και στην αντιπολίτευση, Λικούντ. Παρά τις διαβεβαιώσεις της "Χαμάς" ότι δεν πρόκειται να προβεί σε καμία επίθεση, τα μέτρα ασφαλείας στην ισραηλινή επικράτεια παραμένουν δρακόντεια. Στο πλαίσιο αυτής της προεκλογικής μάχης είναι ξεκάθαρο ότι η υπόθεση ενός Λιβανέζου, που κρατείται σε ισραηλινό νοσοκομείο με την κατηγορία του σχεδιασμού επίθεσης αυτοκτονίας, είναι ένα πολύ μεγάλο ατού για το κύρος του Σιμόν Πέρες, όπως, επίσης, και η επίτευξη μιας πρώτης συμφωνίας για ένα σχέδιο επίβλεψης της εκεχειρίας στο Νότιο Λίβανο. Την ίδια στιγμή, αναστάτωση έχει προκαλέσει η είδηση ότι ο Παλαιστίνιος ηγέτης υπέστη ελαφρύ εγκεφαλικό επεισόδιο στις αρχές της βδομάδας. Η είδηση, βέβαια, διαψεύστηκε από αξιωματούχους της Παλαιστινιακής Αρχής.
Αλληλοκατηγορίες για λαϊκισμό και παραπλάνηση των ψηφοφόρων εκτοξεύουν ο Πέρες στον Νετανάγιου και αντιστρόφως. Ο νυν πρωθυπουργός, όμως, φαίνεται ότι βρίσκεται πολύ κοντά στο να εξασφαλίσει την υποστήριξη του αραβικού πληθυσμού κυρίως της Ιερουσαλήμ, δίνοντας υποσχέσεις ικανοποίησης των αιτημάτων τους για ίση μεταχείριση και ίσα δικαιώματα. Βέβαια, οι Ισραηλινοί Αραβες, αν και έχουν δείξει μια προτίμηση στον Πέρες, δεν έχουν ξεπεράσει τη βαθύτατη δυσαρέσκειά τους για τις ισραηλινές επιχειρήσεις στο Νότιο Λίβανο.
Παράλληλα, ενισχύονται από άκρη σε άκρη του Ισραήλ τα μέτρα ασφαλείας, καθώς οι ισραηλινές αρχές υποστηρίζουν ότι έχουν σαφείς πληροφορίες για ενορχηστρωμένο κύμα επιθέσεων από τους φανατικούς Παλαιστίνιους ισλαμιστές. Τα μέτρα αυτά παραμένουν σε ισχύ παρά τη χτεσινή προκήρυξη, που υπογράφεται από τη "Χαμάς", και δηλώνει ότι η οργάνωση θα τηρήσει 15ήμερη κατάπαυση του πυρός για να διεξαχθούν ομαλά οι βουλευτικές εκλογές.
Μέσα στο πλαίσιο της προεκλογικής κούρσας θα πρέπει να ενταχθεί και η μεγάλη προβολή που πήρε από τα ισραηλινά ΜΜΕ η κράτηση σε ισραηλινό νοσοκομείο ενός Λιβανέζου, που κατηγορείται ότι προετοίμαζε επίθεση αυτοκτονίας, εκτελώντας εντολές της "Χεζμπολάχ" και του Ιράν. Τόσο η "Χεζμπολάχ" όσο και το Ιράν διέψευσαν τις ισραηλινές αιτιάσεις, ενώ η "Λικούντ" κατηγόρησε τον Πέρες ότι εκμεταλλεύεται καθαρά προεκλογικά το γεγονός.
Σε ένα αρχικό και πρωτόλειο σχέδιο επίβλεψης της εκεχειρίας στο Νότιο Λίβανο κατέληξαν, τελικά, οι αντιπρόσωποι της ομάδας ελέγχου, δηλαδή του Ισραήλ, των ΗΠΑ, της Συρίας, της Γαλλίας και του Λιβάνου. Σύμφωνα με κάποιες πρώτες πληροφορίες, το σχέδιο αυτό προβλέπει ότι οι εμπειρογνώμονες των χωρών αυτών θα έχουν το δικαίωμα να εισέρχονται στην κατεχόμενη, από το Ισραήλ, ζώνη του Νοτίου Λιβάνου, ενώ οι ΗΠΑ και η Γαλλία αποκτούν την προεδρία των επιτροπών που θα πραγματοποιούν τους ελέγχους. Το σχέδιο αυτό απεστάλη στις κυβερνήσεις των χωρών, που αποτελούν την επιτροπή, για περαιτέρω εξέταση και οριστική έγκριση. Πάντως, κανένα από τα μέλη της επιτροπής δε σχολίασε το αίτημα της Ενωσης των Αραβικών Κοινοβουλίων, που ζητούν να κατηγορηθεί για εγκλήματα πολέμου η ισραηλινή κυβέρνηση, καθώς και οι επικεφαλής των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων, εξαιτίας της σφαγής των αμάχων στην Κανά.
Εντονη αναστάτωση έχει προκαλέσει τόσο στο Ισραήλ όσο και στις αραβικές πρωτεύουσες η είδηση ότι ο Παλαιστίνιος ηγέτης Γιάσερ Αραφάτ υπέστη ελαφρό εγκεφαλικό επεισόδιο στις αρχές της βδομάδας. Οπως μετέδωσε το ισραηλινό ραδιόφωνο, ο Αραφάτ υπέστη το επεισόδιο, την περασμένη Κυριακή, στο Κάιρο κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον Αιγύπτιο Πρόεδρο Χόσνι Μουμπάρακ και τον Ιορδανό βασιλιά Χουσεϊν. Η είδηση αυτή διαψεύστηκε άμεσα από τον σύμβουλο και στενό συνεργάτη του Αραφάτ, Νάμπιλ Σάαθ. Παρ' όλα αυτά, η ανησυχία παραμένει, καθώς είναι γνωστό ότι ο προσωπικός γιατρός του Παλαιστινίου ηγέτη μετέβη επειγόντως στην πόλη της Γάζας την Πέμπτη.