Κυριακή 12 Μάη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 56
ΔΙΕΘΝΗ
Εκθέσιμο είδος... οι Βουσμάνοι

ΓΙΟΧΑΝΕΣΜΠΟΥΡΓΚ.-

Κάποτε οι Ευρωπαίοι άποικοι στη Νότια Αφρική τους κυνηγούσαν σαν άγρια ζώα. Σήμερα, οι Βουσμάνοι εκτίθενται σε ζωολογικούς κήπους!

Οπως αναφέρει χαρακτηριστικά χτεσινή ανταπόκριση του πρακτορείου "Ρόιτερ" από το Κλέρκσντορπ: "παιδιά, τρώγοντας καραμέλες και παγωτά, κοιτάζουν με περιέργεια τους Βουσμάνους, ντυμένους με δέρματα ζώων, σε έναν περιφραγμένο χώρο δίπλα στο κλουβί, όπου μια λιονταρίνα μασουλάει αποφάγια και ένα μωρό ύαινας παίζει στο χώμα". Οι Βουσμάνοι, ή Σαν όπως αυτοαποκαλούνται, αποτελούν εκθέσιμο είδος στο ετήσιο πανηγύρι του Κλέρκσντορπ (110 χλμ δυτικά του Γιοχάνεσμπουργκ) μετά από ιδέα του Χάιν Χένιγκ, ενός λευκού Αφρικάνερ, που ισχυρίζεται ότι τα τελευταία 12 χρόνια αγωνίζεται να βοηθήσει τους Βουσμάνους να επιβιώσουν. Οπως δηλώνει ο ίδιος στο "Ρόιτερ": "Το εισιτήριο είναι μόνον δύο ραντ (120 δρχ). Οι Βουσμάνοι δεν έχουν νερό, ρούχα, φαγητό. Βρίσκονται σε κρίσιμο στάδιο επιβίωσης. Ο μόνος λόγος που κάνουμε κάτι τέτοιο είναι να συγκεντρώσουμε χρήματα και να τους αγοράσουμε μία δική τους έκταση γης".

Ανεξάρτητα με τα σχέδια του Νοτιοαφρικανού Χένιγκ, οι ίδιοι οι Βουσμάνοι, που ζούσαν εδώ και χιλιάδες χρόνια ειρηνικά στην αφρικανική σαβάνα, ονειρεύονται μόνο ένα: να επιστρέψουν στην εποχή που ζούσαν ελεύθερα στην έρημο Καλαχάρι...


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ