Σάββατο 11 Μάη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΟΧΙ στη ναυτιλία των σημαιών ευκαιρίας

Τα συμπεράσματα εκδήλωσης για τη ναυτιλία στην Ευρωπαϊκή Ενωση

"Οι ναυτεργάτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης αντιτίθενται σε οποιαδήποτε μέτρα, που επιτρέπουν κοινωνικές διακρίσεις και διαφορετικούς όρους εργασίας στην ΕΕ. Η ναυτιλία σημαιών ευκαιρίας πρέπει να εξαλειφθεί. Ο κανονισμός 3577/92 του Συμβουλίου για το ναυτιλιακό καμποτάζ πρέπει να αναθεωρηθεί το συντομότερο δυνατόν".Είναι μερικά από τα κύρια συμπεράσματα στα οποία κατέληξε το διήμερο με θέμα "την εμπορική ναυτιλία στην Ευρωπαϊκή Ενωση", η οποία διοργανώθηκε από το Εργατικό Κέντρο Πειραιά,το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ και την Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία.

Στην τοποθέτησή του ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού,Θ. Σταματόπουλος,τόνισε για την επικείμενη άρση του καμποτάζ ότι πρέπει να οργανωθεί η πάλη των ναυτεργατών, αμφισβητώντας στην πράξη το σχετικό κανονισμό της ΕΕ. "Οι εφοπλιστές - τόνισε ο Θ. Σταματόπουλος - είτε Ελληνες, είτε Ευρωπαίοι, μιλάνε κοινή γλώσσα και έχουν συντονίσει τον αγώνα τους για αύξηση των κερδών τους εις βάρος των ναυτεργατών. Πρέπει λοιπόν και εμείς να μιλήσουμε κοινή γλώσσα και να συντονίσουμε τις δυνάμεις μας". Ενώ και ο γραμματέας του ΕΚΠ, Γ. Μανουσογιαννάκης,τόνισε ότι σήμερα οι ναυτεργάτες παλεύουν για την ακύρωση της άρσης του καμποτάζ, που θα έχει - όπως τόνισε - τεράστιες αρνητικές συνέπειες για τους Ελληνες και Ευρωπαίους ναυτεργάτες.

Ο εκπρόσωπος της Γενικής Ενωσης Εργαζομένων Πορτογαλίας και του Συνδικάτου Πλοιάρχων,Λουίς Καρέιρα,παρουσίασε την κατάσταση της ναυτιλίας στη χώρα του. Το 1974 τα πλοία με πορτογαλέζικη σημαία ήταν 147 και οι θέσεις εργασίας 7.300.Το 1995 τα πλοία έμειναν μόλις 24 και οι θέσεις εργασίας 249!Την 20ετία '74 - '94 ο στόλος υπέστη μείωση της τάξεως του 81%!Ο κυριότερος λόγος για τη σημερινή κατάσταση στην Πορτογαλία, όπως είπε ο Λουίς Καρέιρα,ήταν η σημαία ευκαιρίας.

Ο Ντανιέλ Ανταλμπερόν,από Συνδικάτο της Γαλλίας, ανέφερε ότι το 1980 οι θέσεις εργασίας ήταν 36.376,ενώ σήμερα είναι μόλις 8.750 και τα πλοία με γαλλική σημαία είναι μόλις 77.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ