Πρωτόκολλο σύσφιξης των τουριστικών σχέσεων μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας υπέγραψαν οι σύνδεσμοι τουριστικών πρακτόρων των δυο χωρών, που, ενάντια στις ψυχροπολεμικές σχέσεις μεταξύ των δυο κυβερνήσεων, ανέλαβαν πρωτοβουλία να αποδείξουν ότι ο τουρισμός μπορεί και πρέπει να ενώνει τους λαούς. Η πραγματικότητα ωστόσο είναι πολύ διαφορετική και κλίνει προς τη θέση, που διατύπωσε ο πρόεδρος του ελληνικού συνδέσμου HATTA, Τάκης Αντωνίου,στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου: "Ο,τι είναι σχεδιασμένο να γίνει με βάση την πολιτική βούληση των Αμερικανών θα γίνει",είπε χαρακτηριστικά αναφορικά με τις προοπτικές επιτυχίας του εγχειρήματος, υπονοώντας σαφώς ότι οι προσπάθειες αυτές είναι μεν αξιέπαινες, πλην όμως δεν αποτελούν παρά "σταγόνα στον ωκεανό".
Οι πράκτορες του τουρισμού αποφάσισαν επίσης να συστήσουν επιτροπή, στα πλαίσια της οποίας θα ασκηθούν πιέσεις προς την ελληνική κυβέρνηση για άρση του περιορισμού που ισχύει για τις βίζες και τα διαβατήρια των Τούρκων που θέλουν να επισκεφτούν τη χώρα μας. Επιπλέον, σε πολιτικό επίπεδο, συμφώνησαν να καταβάλλουν αμοιβαίες προσπάθειες για να μετριαστούν οι εντάσεις μεταξύ των κυβερνήσεων Ελλάδας και Τουρκίας.
Στο μεταξύ, στην προχτεσινή ετήσια γενική συνέλευση του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Γ. Παπαντωνίου έδωσε στους μεγαλοεπιχειρηματίες του τουρισμού τη διαβεβαίωση ότι η κυβέρνηση θα τους στηρίξει στις αναπτυξιακές τους προσπάθειες. Μήνυμα απηύθυνε και ο πρωθυπουργός, Κ. Σημίτης,επισημαίνοντας ότι η τουριστική βιομηχανία δεν είναι απλώς μοχλός ανάκαμψης, αλλά ένας από τους γενικότερους παράγοντες κοινωνικής και οικονομικής ανάπτυξης.
Διαχωρίζοντας τη θέση του, ο βουλευτής της ΝΔ, Στ. Μάνος,υποστήριξε πως για να υπάρξει ουσιαστική τουριστική ανάπτυξη θα πρέπει να συρρικνωθούν στο ελάχιστο οι δραστηριότητες του κράτους και στον τουριστικό τομέα. Ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ, Σ. Κοκοτός,μετέφερε, τέλος, πρόταση του συνδέσμου για δημιουργία Οργανισμού Ποιότητας Τουρισμού, με στόχο την αναβάθμιση του εγχώριου τουριστικού προϊόντος.