- Γιατί η Ενωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Σερρών κινδυνεύει από τα χρέη και πώς έφτασε σ' αυτήν την κατάσταση;
- Είναι μια πληγή που ξεκινά από το 1986, όταν στήθηκε η βιομηχανία ΚΡΕΣΕΡ. Δόθηκε, τότε, η υπόσχεση πως δε θα μπουν τόκοι στα κατασκευαστικά δάνεια. Ομως επιβλήθηκαν τόκοι και σήμερα η ΚΡΕΣΕΡ έφτασε να χρωστά 1,5 δισ. δραχμές. Από το 1992, μετά το κλείσιμο της ΚΥΔΕΠ, μειώθηκαν οι δραστηριότητες της Ενωσης, αφού ήμασταν αναγκασμένοι να παλέψουμε μέσα σε δύσκολο εμπορικό ανταγωνισμό. Υπήρξε, όμως, και λαθεμένη πολιτική από τις Διοικήσεις και την υπηρεσία της οργάνωσης. Ετσι, σήμερα, η ΕΑΣ Σερρών χρωστά στα Ταμεία (ΤΑΥΣΟ και ΙΚΑ) 727 εκατομμύρια, τα οποία έχουν ρυθμιστεί να εξοφληθούν έως το 2002. Συνολικά, τα χρέη της Ενωσης φτάνουν τα 7 δισ. δραχμές, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να παίξει τον παρεμβατικό της ρόλο.
- Τι οδήγησε τους εργαζόμενους να καλέσουν σε σύσκεψη τους φορείς του νομού, για τη ρύθμιση των χρεών της;
- Εδώ και ένα χρόνο ακούμε ότι θα γίνει η περιβόητη ρύθμιση των χρεών της Ενωσης. Επίσης, ακούμε πως θα ψηφιστεί νομοσχέδιο, που θα διαγράφει τα χρέη των σφαγείων. Ομως, δεν περπατάνε οι σχετικές ρυθμίσεις, με την αιτιολογία ότι άλλαξε πολλές φορές η ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας. Καθώς, λοιπόν, η Ενωση έχει φθάσει σε αδιέξοδο και επειδή το ζήτημα αφορά σχεδόν όλη την κοινωνία του νομού, θεωρήσαμε ότι όλοι οι φορείς, από κοινού, θα πρέπει να απαιτήσουμε την υλοποίηση των δεσμεύσεων της κυβέρνησης.
- Πώς επιδρά αυτή η κατάσταση στους εργαζόμενους;
- Το 1994 μέναμε απλήρωτοι ακόμη και για διάστημα 5 μηνών, ενώ και σήμερα πληρωνόμαστε με καθυστέρηση 35 - 40 ημερών. Αναγκαστήκαμε, για να βοηθήσουμε την ΕΑΣ Σερρών, να δεχτούμε "εθελούσια έξοδο εργαζομένων" και, από τους 637 εργαζόμενοι το 1992, έχουμε μείνει σήμερα μόνον 313. Εδώ που φθάσαμε δεν πρόκειται να δεχτούμε άλλη μείωση προσωπικού και, φυσικά, καμία απόλυση συναδέλφου. Θέλω, όμως, να σημειώσω πως δε βλέπουμε κοντόφθαλμα. Απαιτούμε συνολική και οριστική λύση του προβλήματος για να μη χαθούν θέσεις εργασίας και κυρίως να εξυγιανθεί η ΕΑΣ και να στηρίξει το αγροτικό εισόδημα, γιατί μόνον τότε εξασφαλίζεται και η δική μας απασχόληση. Γι' αυτό λέμε ότι η ρύθμιση πρέπει να είναι τέτοια, που να μπορεί να προχωρήσει η Ενωση μπροστά, όχι όπως έγινε με τις προηγούμενες ρυθμίσεις σε άλλες ενώσεις.
- Τι χρειάζεται, λοιπόν, για να προχωρήσει η Ενωση;
- Χρειάζεται, άμεσα, χαμηλότοκο δάνειο 10ετούς διάρκειας, ώστε να ξοφλήσουμε τα χρέη προς τα Ταμεία. Ρύθμιση των υπόλοιπων χρεών με χαμηλό επιτόκιο για 15 χρόνια, ώστε να μπορούμε να πληρώνουμε τα ποσά χωρίς να χρεωνόμαστε επιπλέον. Μόνον έτσι η ΕΑΣ Σερρών - που διαθέτει την αναγκαία υποδομή - θα μπορεί να συγκεντρώσει, μεταποιήσει και προωθήσει στην αγορά όλα τα προϊόντα που παράγονται στο νομό μας, στηρίζοντας τους αγρότες και το εισόδημά τους.
Α. Α.