ΣΟΦΙΑ.-
Κλειστός ως τις 15 του Μάη θα παραμείνει ο πρώτος αντιδραστήρας του πυρηνικού εργοστασίου του Κοζλοντούι, σύμφωνα με χτεσινό δημοσίευμα της βουλγαρικής εφημερίδας "Στάρνταρντ".
Σύμφωνα με σχετικό ρεπορτάζ της εφημερίδας, η βουλγαρική κυβέρνηση, με επιστολή του προέδρου της Επιτροπής (υπουργείου) Ενέργειας, Κ. Ρουσίνοφ, δεσμεύτηκε σχετικά προς τα αρμόδια θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ενωσης ότι το συγκρότημα αναστέλλει τη λειτουργία του, προκειμένου να εκτελεστούν έργα βελτίωσης των εγκαταστάσεων. Σύμφωνα με διευκρινίσεις του προέδρου της Επιτροπής για την ειρηνική χρήση της πυρηνικής ενέργειας, Γ. Γιάνεφ, το πρόγραμμα περιλαμβάνει τη λήψη μεταλλικών δειγμάτων από το σώμα του αντιδραστήρα και βελτίωση της ασφάλειάς του.
Με αφορμή την ανακοίνωση της οικολογικής οργάνωσης "Γκρίνπις" όσον αφορά τις πιθανότητες ατυχήματος στο Κοζλοντούι και δημοσιεύματα του ελληνικού Τύπου για το θέμα, ο Ρουσίνοφ δήλωσε χτες ότι υπάρχουν "συγκεκριμένοι κύκλοι σε ορισμένες χώρες, που μπορεί να έχουν οικονομικά συμφέροντα" - σε βάρος της Βουλγαρίας.
Ο Ρουσίνοφ αποσαφήνισε ότι η βουλγαρική κυβέρνηση δεν έχει στις προθέσεις της τη διακοπή του πυρηνικού της εργοστασίου...
Η Σόφια και το Βουκουρέστι προχώρησαν προχτές στη δημιουργία μιας "Πυρηνικής Λέσχης" των Βαλκανίων. Οπως γράφει η βουλγαρική εφημερίδα "Ντούμα", "στα αμέσως επόμενα χρόνια, είναι πιθανό να ενταχθεί στην Πυρηνική Λέσχη και η Τουρκία, η οποία επίσης ξεκινά την κατασκευή πυρηνικού εργοστασίου".
Οι συνέπειες στην υγεία των παιδιών της Βουλγαρίας είναι οι βαρύτερες σε ολόκληρη την Ευρώπη - τουλάχιστον όσον αφορά τις παθήσεις του θυροειδούς αδένα. Σύμφωνα με τα στοιχεία μιας έκθεσης του ΟΗΕ, η Βουλγαρία κατέχει άλλη μία θλιβερή "πρωτιά", στον εντοπισμό κεσίου στον ανθρώπινο οργανισμό. Σε συζήτηση που πραγματοποιήθηκε στη Σόφια όσον αφορά το θέμα, με πρωτοβουλία της ουκρανικής πρεσβείας, οι περισσότερο επιβλαβείς ουσίες για τον ανθρώπινο οργανισμό που διέρρευσαν από το Τσέρνομπιλ διασκορπίστηκαν στη Νότια Βουλγαρία.