Εφιαλτικές διαστάσεις παίρνει σ' ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ενωση και στη χώρα μας η ανεργία, καθώς οι άνεργοι στις χώρες - μέλη της Ενωσης ξεπερνούν τα είκοσι εκατομμύρια και στην Ελλάδα το επίσημο ποσοστό ξεπερνά, ήδη, το 10,2%. Στο μεταξύ, οι προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι ιδιαίτερα δυσοίωνες, αφού αναφέρουν ότι στο επόμενο χρονικό διάστημα και, παρά τα όσα λέγονταν, η ανεργία θα παραμείνει στα ίδια επίπεδα με σοβαρή πιθανότητα αύξησης. Ιδια είναι η τάση και στην Ελλάδα, αφού, όπως και στις άλλες χώρες - μέλη, η ανεργία τροφοδοτείται συνεχώς από την εμμονή στα προγράμματα "σύγκλισης".
Μπροστά σ' αυτήν την κατάσταση, αποκτά ξεχωριστή σημασία η πρωτοβουλία του ΚΚΕ να φέρει το θέμα της ανεργίας σε προ ημερήσιας συζήτηση στη Βουλή, που έχει οριστεί για τις 8 Μάη, πολύ περισσότερο, αφού η κυβέρνηση ετοιμάζεται να ανακοινώσει νομοσχέδιο - πυροτέχνημα για την απασχόληση, με το οποίο θα επιχειρηθεί η εισαγωγή των αντεργατικών μέτρων της "Λευκής Βίβλου", στο όνομα μάλιστα της αντιμετώπισης της ανεργίας.
Εξίσου μεγάλη σημασία έχει και η πρωτοβουλία της "Συνομοσπονδιακής Ομάδας της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς - Βορειοευρωπαϊκοί Πράσινοι",στην οποία συμμετέχουν και οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ, η οποία, με διακήρυξη της, καλεί τους λαούς της Ευρώπης σε συντονισμένη πάλη κατά της ανεργίας, για μια Ευρώπη των λαών, της δουλιάς και της κοινωνικής προόδου.Η Ομάδα οργανώνει ανοιχτή συνάντηση στο Παρίσι στις 11 του Μάη,στην οποία θα πάρουν μέρος πολίτες απ' όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Απευθύνει, επίσης, έκκληση σε μια σειρά συνδικάτα να υιοθετήσουν τη διακήρυξη και να στηρίξουν αυτή την πρωτοβουλία.
Στη Διακήρυξη αναφέρεται:
"Μια πολιτική, εναλλακτική στο νεοφιλελευθερισμό και στη φιλοσοφία του Μάαστριχτ, θα πρέπει να επικεντρωθεί στον αγώνα ενάντια στην ανεργία, μέσω της γενικής μείωσης του χρόνου εργασίας, χωρίς απώλεια μισθού. Χρειάζεται να υπάρχουν άλλες προτεραιότητες στη διάθεση των οικονομικών πόρων, με σκοπό τη συγκέντρωσή τους για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και την ικανοποίηση των κοινωνικών και περιβαλλοντικών αναγκών, τη στήριξη και αναβάθμιση της παραγωγικής και αγροτικής βάσης. Χρειάζεται ακόμα ιδιαίτερα να προωθηθεί η πραγματική ισοτιμία ανδρών και γυναικών, που αποτελεί προϋπόθεση της ανάπτυξης.
Γι' αυτό το λόγο, απευθυνόμαστε σε όλους τους λαούς, στις προοδευτικές δυνάμεις, στους δημοκρατικούς διανοούμενους, σε κάθε ενδιαφερόμενο να πάρουν μέρος σε μια μεγάλη ανοιχτή συνάντηση στο Παρίσι στις 11 του Μάη, για να προβάλουμε και να αρχίσουμε μαζί μια νέα πορεία για μια Ευρώπη των λαών, βασισμένη στην απασχόληση, στην κοινωνική πρόοδο, στη δημοκρατική συμμετοχή των πολιτών και την ειρήνη".
Τη Διακήρυξη αυτή υπογράφουν:
Το Γαλλικό Κομμουνιστικό Κόμμα, το Κόμμα Δημοκρατικού Σοσιαλισμού (Γερμανία), το Σοσιαλιστικό Λαϊκό Κόμμα (Δανία), το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας, ο "ΣΥΝ", η Δημοκρατική Αριστερά (Ιρλανδία), η Ενωμένη Αριστερά (Ισπανία), το Κόμμα Κομμουνιστικής Επανίδρυσης (Ιταλία), οι Ενωτικοί Κομμουνιστές (Ιταλία), το Πορτογαλικό Κομμουνιστικό Κόμμα, το Αριστερό Κόμμα (Σουηδία), η Αριστερή Συμμαχία (Φινλανδία).
Το περιβόητο νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων για την ενίσχυση της απασχόλησης θα συζητηθεί στο υπουργικό συμβούλιο μέχρι το τέλος Απρίλη.
Σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Ε. Γιαννόπουλου,με επίσημες εξαγγελίες των προκατόχων του, αλλά και με βάση τις κατευθύνσεις της κυβερνητικής πολιτικής, η οποία έχει κατατεθεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση, με το νομοσχέδιο αυτό, δρομολογούνται μέτρα που επιτάσσει η "Λευκή Βίβλος" για τη δήθεν αντιμετώπιση της ανεργίας. Στην "πρώτη γραμμή", βρίσκονται τα "κουπόνια", είτε για την επιδότηση της ανεργίας, είτε για την επαγγελματική κατάρτιση, ακόμα και για την "εξαγορά" θέσης εργασίας. Παράλληλα, θα εφαρμοστούν και αυτόνομα προγράμματα επιδότησης θέσεων εργασίας με σίγουρα λεφτά για τους εργοδότες, ενώ παρεμβάσεις θα γίνονται και σε θέματα επαγγελματικής κατάρτισης, "κινητικότητας των ανέργων" κ.ά. Με το νομοσχέδιο προβλέπεται να εισαχθούν και αλλαγές στη δομή του ΟΑΕΔ, ώστε να ανταποκριθεί στις νέες απαιτήσεις εκτέλεσης των μέτρων, που συνολικά κινούνται στα πλαίσια της "ενεργητικής" επιδότησης της ανεργίας, υπονομεύοντας ακόμα περισσότερο τη σημερινή, λεγόμενη "παθητική", επιδότηση.
Η τάση συνεχούς αύξησης της ανεργίας επιβεβαιώνεται και από τις εξελίξεις στην Ευρωπαϊκή Ενωση, όπου, παρά τα όσα διακηρύσσονται επίσημα από τους "δεκαπέντε", η ανεργία θεωρείται το απαραίτητο τίμημα για την ικανοποίηση των κριτηρίων του Μάαστριχτ. Ετσι, λίγες μέρες μετά τη Σύνοδο Κορυφής στο Τορίνο, όπου οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης επανέλαβαν την... προσήλωσή τους στον αγώνα για την καταπολέμηση της ανεργίας, ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Κλάους Κίνκελ ξεκαθάρισε προχτές ότι δεν πρόκειται να περιληφθεί στις αποφάσεις της Διακυβερνητικής Διάσκεψης ειδικό κεφάλαιο για την αντιμετώπιση της ανεργίας.
Την εκτίμηση ότι δε θα υπάρξει ανακοπή του ρυθμού αύξησης της ανεργίας στα αμέσως επόμενα χρόνια και ότι αυτό είναι αποτέλεσμα της πολιτικής που ακολουθούν, τόσο η Ευρωπαϊκή Ενωση, όσο και οι άλλες αναπτυγμένες καπιταλιστικές χώρες, υπογράμμισε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Γ. Θεωνάς,παρεμβαίνοντας στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στη συζήτηση σχετικά με τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής των εφτά πιο ανεπτυγμένων καπιταλιστικών χωρών (G7) σχετικά με την απασχόληση.
Ο Γ. Θεωνάς υπογράμμισε την αντίφαση, ανάμεσα στην αισιοδοξία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ομάδας των 7 για την αντιμετώπιση του προβλήματος και της πραγματικότητας που ζουν οι πολίτες της ΕΕ. Η ίδια η κατάσταση του προβλήματος της ανεργίας στην Ευρώπη τούς διαψεύδει.
Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ κάλεσε την Επιτροπή να παρουσιάσει τις μελέτες της, σχετικά με την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων από τη μείωση του λεγόμενου μη μισθολογικού κόστους, δηλαδή, από τη μείωση των εισφορών επί της εργασίας προς την κοινωνική ασφάλιση. Απέναντι σε ποιες χώρες θα υπάρξει η θρυλούμενη ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας; Τις ΗΠΑ, την Ιαπωνία, ή τις νέες βιομηχανικές χώρες της Απω Ανατολής; Δε νομίζει η Επιτροπή ότι η όποια ενίσχυση υπάρξει μπορεί εύκολα να απορροφηθεί από τις χώρες αυτές, δεδομένων των χαμηλών στάνταρ κοινωνικής πολιτικής που εφαρμόζουν; Η, μήπως, το θέμα την αφήνει αδιάφορη, δεδομένου ότι η όλη φιλολογία για τη μείωση των εισφορών στην κοινωνική ασφάλιση αποβλέπει μόνο στον ενδοευρωπαϊκό ανταγωνισμό και συνεπώς στην ενίσχυση των πολυεθνικών ευρωπαϊκών σε βάρος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων; Τι θα γίνει, επίσης, με την εφαρμογή της κοινωνικής ρήτρας στις διεθνείς εμπορικές ανταλλαγές στα πλαίσια του παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου; Θα πάρει κάποτε την πρωτοβουλία η ΕΕ να προωθήσει την υιοθέτησή της;
Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ κάλεσε την επιτροπή να εξετάσει άμεσα τη μείωση των ωρών εργασίας, χωρίς μείωση των αποδοχών σαν πρώτο συγκεκριμένο μέτρο αντιμετώπισης της ανεργίας και να αφήσει τα ευχολόγια, τα οποία οι Ευρωπαίοι πολίτες βλέπουν με όλο και μεγαλύτερη απογοήτευση και αποστροφή από την αντεργατική πολιτική της Ενωσης.