Πέμπτη 4 Απρίλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
30496r.106

Δύο κεντρικοί στόχοι

Αγαπητοί σύντροφοι,

Η επεξεργασία του Προγράμματος του Κόμματός μας στο 15ο Συνέδριο, έχει μεγάλη σημασία, γιατί επεξεργαζόμαστε το δρόμο για το ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ στη χώρα μας. Επαναδιατυπώνουμε τις θέσεις μας για την αναγκαιότητα και επικαιρότητα του Σοσιαλισμού, μετά τις ανατροπές στις σοσιαλιστικές χώρες στην Ευρώπη. Του σοσιαλισμού, που είναι λάθος να αντιμετωπίζεται σαν κάτι πολύ μακρινό, γιατί όσο φωτίζουμε αυτή τη σοσιαλιστική προοπτική, τόσο περισσότερο κατανοείται η ανάγκη του από την εργατική τάξη και τους άλλους εργαζόμενους. Γιατί το Πρόγραμμα είναι το θεμέλιο της ιδεολογικής ενότητας του ΚΚΕ και η βάση για την επεξεργασία, χάραξη της πολιτικής του σε όλα τα μέτωπα δράσης.

Για να απαλλαγεί ο λαός μας από την καπιταλιστική εκμετάλλευση και την ιμπεριαλιστική εξάρτηση, πρέπει απαραίτητα να κατακτήσει την επαναστατική εξουσία η εργατική τάξη και σύμμαχα καταπιεσμένα λαϊκά στρώματα. Πρέπει να γίνει σοσιαλιστική επανάσταση, να εγκαθιδρυθεί η δικτατορία του προλεταριάτου. Η δικτατορία του προλεταριάτου χωρίς εισαγωγικά (όπως είναι στο Σχέδιο του Προγράμματος), αλλά με συμπλήρωση, ανάλυση αυτού του όρου της θεωρίας μας, που έχει δεχτεί και όχι τυχαία την επίθεση της άρχουσας τάξης, για να κατανοηθεί ότι είναι η δημοκρατία της τεράστιας πλειοψηφίας του λαού, ενάντια σε μια χούφτα καπιταλιστές - εκμεταλλευτές, σε αντίθεση με τη σημερινή δικτατορία της αστικής τάξης, του κεφαλαίου.

Στη σημερινή εποχή του ιμπεριαλισμού, με τον εξαρτημένο κρατικομονοπωλιακό καπιταλισμό στην Ελλάδα, έχουν σίγουρα ωριμάσει οι αντικειμενικές - υλικές προϋποθέσεις για το πέρασμα στο σοσιαλισμό στη χώρα μας.

Η κυρίαρχη, βασική οικονομική αντίθεση του καπιταλισμού, ανάμεσα στον κοινωνικό χαρακτήρα της παραγωγής και της ατομικής καπιταλιστικής ιδιοποίησης των αποτελεσμάτων της βαθαίνει, οξύνεται ακόμα περισσότερο.

Η αντίθεση ανάμεσα στον ιμπεριαλισμό και στο λαό της εξαρτημένης πατρίδας μας μεγαλώνει πιο πολύ. Γιατί η πάλη επιβάλλεται να αναπτυχθεί η αντιιμπεριαλιστική, αντιμονοπωλιακή πάλη του λαού, που θα σπάσει τις αλυσίδες της εξάρτησης. Γιατί η πάλη για την κατάκτηση της εθνικής ανεξαρτησίας βοηθάει και στο δρόμο για το σοσιαλισμό.

Παράλληλα, οι αγώνες, οι ταξικές συγκρούσεις, η πάλη της εργατικής τάξης ενάντια στην αστική τάξη και στο κράτος της, σίγουρα θα οδηγήσει στο να επιλυθεί η βασική αντίθεση κεφαλαίου - εργασίας. Γιατί μόνο με την κατάργηση των καπιταλιστικών παραγωγικών σχέσεων, με την αντικατάστασή τους με τις σοσιαλιστικές σχέσεις παραγωγής, είναι δυνατό, όχι μόνο να σταματήσει η εξαθλίωση της εργατικής τάξης και άλλων λαϊκών στρωμάτων, αλλά να ικανοποιηθούν οι ανθρώπινες ανάγκες και να σταματήσει η εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο.

Το ζητούμενο όμως είναι η ανάγκη να δημιουργηθούν και οι υποκειμενικές προϋποθέσεις για τη σοσιαλιστική επανάσταση στη χώρα μας. Πριν απ' όλα να ενισχυθεί ολόπλευρα οργανωτικά, πολιτικά και κύρια ιδεολογικά το Κόμμα της εργατικής τάξης. Να δυναμώσει την κοινωνική του σύνθεση, στρατολογώντας πρωτοπόρους εργάτες, οικοδομώντας κομματικές οργανώσεις στους χώρους δουλιάς και αναδείχνοντας εργατικά στελέχη. Να βοηθήσει ιδεολογικά και συνειδητοποιήσει η πλειοψηφία της εργατικής τάξης τον ιστορικό της ρόλο, την ανάγκη της σοσιαλιστικής επανάστασης και να προετοιμάζεται γι' αυτή.

Ο δρόμος που βοηθάει, κάτω από προϋποθέσεις βέβαια, για το πέρασμα στο σοσιαλισμό, είναι η οικοδόμηση του αντιιμπεριαλιστικού, αντιμονοπωλιακού, δημοκρατικού μετώπου, για το οποίο η ΚΕ εκτιμά ότι αποτελεί άμεσο καθήκον του Κόμματος.

Πραγματικά, η αντιιμπεριαλιστική, αντιμονοπωλιακή λαϊκή πάλη, είναι ο δρόμος που βοηθάει να συσπειρωθεί η μεγάλη πλειοψηφία του λαού και της νεολαίας. Είναι ο δρόμος που δίνει τη δυνατότητα στην εργατική τάξη να δημιουργήσει συμμαχίες με άλλα λαϊκά στρώματα. Συμμαχίες απαραίτητες για την αλλαγή του συσχετισμού δυνάμεων, για το άνοιγμα του δρόμου προς το σοσιαλισμό.

Συμμαχίες που θα οικοδομούνται καθημερινά στη βάση οξυμένων λαϊκών προβλημάτων, στην αναμέτρηση με την ντόπια και ξένη ολιγαρχία και τους πολιτικούς εκφραστές της, στους αγώνες που θα αναπτύσσονται. Προϋποθέτουν συντονισμένη ανάπτυξη κοινής δράσης, κοινούς στόχους των οργανώσεων της εργατικής τάξης, με τη φτωχή αγροτιά, με τα καταπιεσμένα λαϊκά στρώματα των ΕΒΕ κ.ά.

Οσο δυναμώνει η οικοδόμηση αυτού του μετώπου, όσο μεγαλώνει η αντιιμπεριαλιστική, αντιμονοπωλιακή δράση του, με ταυτόχρονη απαραίτητη προϋπόθεση ένα ισχυρό ΚΚΕ, που θα καθοδηγεί τη δράση του μετώπου, τότε μπορεί να βαθαίνουν τα αντικαπιταλιστικά χαρακτηριστικά του. Να γίνεται όλο και πιο κατανοητή από την πλειοψηφία της εργατικής τάξης και από άλλα στρώματα η ανάγκη ανατροπής του καπιταλισμού.

Βέβαια η οικοδόμηση του μετώπου δε θα είναι μια ευθύγραμμη πορεία. Σίγουρα θα έχουμε καθοδικές και πολύ δύσκολες στιγμές. Σ' αυτές τις κρίσιμες στιγμές αναμέτρησης με την αστική τάξη και τον ιμπεριαλισμό, θα εμφανιστούν ταλαντεύσεις, συμβιβασμοί, ιδιαίτερα μέσα στα σύμμαχα μεσαία στρώματα. Στο Σχέδιο Προγράμματος αναφέρεται ότι στη ρήξη με το ίδιο καπιταλιστικό σύστημα θα συντελούνται αναδιατάξεις, ανακατατάξεις στους συσχετισμούς μεταξύ των δυνάμεων που απαρτίζουν το μέτωπο.

Κατά τη γνώμη μου, δεν πρέπει να αποκλείουμε, αλλά αντίθετα να περιμένουμε και ρήξεις με σύμμαχες κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις, που θα έχουν δημιουργηθεί. Με δυνάμεις που κατά την επαναστατική διαδικασία θα συμπαραταχτούν στο πλευρό της ολιγαρχίας και του ιμπεριαλισμού.

Καθοριστικός θα είναι ο ρόλος του Κόμματος αυτές τις στιγμές. Η ικανότητα της εργατικής τάξης να συσπειρώνει τους συμμάχους της, ο συσχετισμός των δυνάμεων στην Ελλάδα, αλλά και διεθνώς.

Δυο κεντρικοί, βασικοί στόχοι πρέπει να είναι μπροστά μας. Δυο άμεσα καθήκοντα που είναι συνδεδεμένα στενά μεταξύ τους. Που θα βοηθήσουν στη δημιουργία των υποκειμενικών προϋποθέσεων για να ανοίξει ο δρόμος του σοσιαλισμού στη χώρα μας.

1. Η ολόπλευρη ενίσχυση του Κόμματός μας. Η αύξηση της επιρροής του. Η ποσοτική και ποιοτική του ενίσχυση. Το δυνάμωμα των κομμουνιστικών χαρακτηριστικών του. Η διαφύλαξη των επαναστατικών αρχών λειτουργίας και δράσης του. Η ανάπτυξη της ιδεολογικής δουλιάς, εμβάθυνση στη μ - λ θεωρία μας μέσα στις γραμμές μας και η επεξεργασμένη εκλαϊκευσή της. Μην ξαναϋποτιμηθεί αυτή η δουλιά μας μετά το Συνέδριο, μπροστά στα λαϊκά προβλήματα και στις απαιτήσεις του κινήματος. Μόνο έτσι θα αντιμετωπίσουμε την πολύπλευρη ιδεολογική επίθεση της αστικής τάξης και θα διαφυλάξουμε το Κόμμα μας από νέες οπορτουνιστικές αντιλήψεις. Μόνο έτσι θα ξαναζωντανέψουμε στην εργατική τάξη, στο λαό μας, στη νεολαία τα ιδανικά του σοσιαλισμού και του κομμουνισμού.

2. Η αποφασιστική ανάπτυξη του λαϊκού κινήματος, ιδιαίτερα του εργατικού. Η προώθηση της πάλης της εργατικής τάξης και των άλλων λαϊκών στρωμάτων σε δημοκρατική, αντιιμπεριαλιστική, αντιμονοπωλιακή κατεύθυνση. Η συγκρότηση, οικοδόμηση από τα κάτω, από τη βάση, μέσα στη ζωή του αντιιμπεριαλιστικού, αντιμονοπωλιακού μετώπου. Η επιμονή του ΚΚΕ, των κομμουνιστών στην ανάπτυξη της αντιιμπεριαλιστικής, αντιμονοπωλιακής συνείδησης των εργαζομένων, ώστε να εμποδίσουμε να εγκλωβίζονται στα αστικά κόμματα για την αναπαραγωγή της ίδιας αντιλαϊκής πολιτικής διαχείρισης του συστήματος.

Εμπρός, λοιπόν σύντροφοι,

Δράση καθημερινή, με αποφασιστικότητα, επιμονή, μπαίνοντας μπροστά στα προβλήματα, στους αγώνες, μέσα στους εργαζόμενους, να ενισχύσουμε το ΚΚΕ, να χτίσουμε το μέτωπο, γιατί έτσι θα γκρεμίσουμε την καπιταλιστική βαρβαρότητα, θα ανοίξουμε το δρόμο για το ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ, στην πανανθρώπινη, δίκαια, αταξική κοινωνία.

ΛΟΥΚΑΣ ΓΚΟΥΝΗΣ

Συντονιστικό ΚΟ Αν. Στερεάς - Εύβοιας


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ