Τρίτη 2 Απρίλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΟΣΙΑ ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Απόφαση - "βόμβα" του ΣτΕ

Αναγνωρίζει ως πανεπιστημιακούς, τίτλους τους οποίους χορηγούν τα διάφορα "κολέγια", σε συνεργασία με ιδρύματα του εξωτερικού

"Βόμβα" στο δημόσιο χαρακτήρα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στη χώρα μας βάζει το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ), ενώ παράλληλα ανάβει το "πράσινο φως" για την εγκατάσταση στην Ελλάδα ιδιωτικών πανεπιστημίων και παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων.

Η απόφαση αυτή του ΣτΕ έρχεται σε πλήρη αντίθεση με το άρθρο 16 παρ. 5 του Συντάγματος, όπου ορίζεται ότι αφ' ενός "η ανώτατη εκπαίδευση παρέχεται αποκλειστικά από ιδρύματα που αποτελούν Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου με πλήρη αυτοδιοίκηση" και αφ' ετέρου ότι "η σύσταση ανωτάτων σχολών από ιδιώτες απαγορεύεται". Με την τωρινή απόφαση του ΣτΕ ουσιαστικά γίνεται απόπειρα, να λειτουργήσουν στην Ελλάδα τα ιδιωτικά πανεπιστήμια ή παραρτήματά τους και μάλιστα να αναγνωρίζονται από το ελληνικό κράτος τα διπλώματά τους.

Συγκεκριμένα, με την υπ' αριθμό 1571/96 απόφασή του το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο έκρινε ότι ορθά αναγνωρίζονται από την Επιτροπή Νομικής του ΔΙΚΑΤΣΑ και όχι από το Διοικητικό Συμβούλιο τα διπλώματα νομικών σχολών που προέρχονται από πανεπιστήμια των κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Η υπόθεση απασχόλησε το Ε Τμήμα του ΣτΕ και αφορούσε αίτηση διπλωματούχου της νομικής, ο οποίος ζητούσε από το ΔΙΚΑΤΣΑ την αναγνώριση του πτυχίου του. Ο διπλωματούχος νομικής δύο χρόνια (προδίπλωμα) φοίτησε στην Ελλάδα σε εργαστήρια ελεύθερων σπουδών και το υπόλοιπο μέρος (δίπλωμα) σε χώρα μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Η αρμόδια τριμελής επιτροπή του ΔΙΚΑΤΣΑ αναγνώρισε αρχικά το πτυχίο του. Στη συνέχεια επελήφθη το Διοικητικό Συμβούλιο του ΔΙΚΑΤΣΑ το οποίο έκρινε ότι το πτυχίο δεν είναι ισότιμο με τα πτυχία, που απονέμονται από τα ελληνικά ΑΕΙ γιατί δύο από τα τέσσερα χρόνια σπουδών έχουν γίνει σε κέντρο ελεύθερων σπουδών, τα οποία στην Ελλάδα δεν αναγνωρίζονται ως τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Το ΣτΕ ακύρωσε την απόφαση του ΔΣ του ΔΙΚΑΤΣΑ κρίνοντας ότι δεν έχει τέτοια αρμοδιότητα.

Η συγκεκριμένη απόφαση είναι ένα ακόμα βήμα στην κατεύθυνση διάλυσης της δημόσιας δωρεάν τριτοβάθμιας εκπαίδευσης που προωθούν με ποικίλα μέτρα τόσο η Ευρωπαϊκή Ενωση, όσο και άλλοι υπερεθνικοί οργανισμοί όπως ο ΟΟΣΑ. Μάλιστα η απόφαση του ΣτΕ έγινε γνωστή τη στιγμή που ο υπουργός Παιδείας βρίσκεται στο Παρίσι, όπου στην έδρα του ΟΟΣΑ θα συζητήσει για το πόρισμα του οργανισμού για την εκπαίδευση, το οποίο μεταξύ άλλων προτείνει την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων και την καθιέρωση διδάκτρων στα κρατικά πανεπιστήμια. Αλλωστε ο Γ. Παπανδρέου ποτέ δεν έκρυψε ότι δεν έχει "ιδεολογικό πρόβλημα" με την ίδρυση των ιδιωτικών πανεπιστημίων και μάλιστα οι υπηρεσίες του υπουργείου δεν είχαν στείλει καν εκπρόσωπό τους, όταν στο αρμόδιο τμήμα του ΣτΕ συζητιόταν η υπόθεση της αναγνώρισης των τίτλων των "κολεγίων".

Στην ίδια κατεύθυνση, άλλωστε, της υπονόμευσης της δημόσιας τριτοβάθμιας εκπαίδευσης κινείται και η κατάργηση του ΔΙΚΑΤΣΑ, στην οποία προχώρησε ο υπουργός Παιδείας, αίτημα που για χρόνια διατύπωναν οι σχολάρχες καθώς το ΔΙΚΑΤΣΑ ήταν ένα εμπόδιο στα σχέδιά τους για την αναγνώριση των πτυχίων των"κολεγίων" τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ