Τα αδιέξοδα της οικονομικής πολιτικής πυροδοτούν τις αντιθέσεις στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Υπουργοί αλληλοκατηγορούνται και επιρρίπτουν ευθύνες ο ένας στον άλλο για την έξαρση του πληθωρισμού. Σε ανοιχτή κρίση η πολιτική λιτότητας
Εκτός ελέγχου έχουν τεθεί βασικά οικονομικά μεγέθη (πληθωρισμός, ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, εκτέλεση κοινοτικών προγραμμάτων), γεγονός που εντείνει τις ανησυχίες της κυβέρνησης. Με αφορμή την κακή πορεία των βασικών οικονομικών μεγεθών, στελέχη του οικονομικού - κυρίως - επιτελείου της κυβέρνησης, επιχειρούν να αποποιηθούν των ευθυνών, επιρρίπτοντας ο ένας υπουργός τις ευθύνες στον άλλο. Ολα τα στοιχεία συντείνουν στο συμπέρασμα ότι η πολιτική λιτότητας αρχίζει να παρουσιάζει σημεία κρίσης και στους τομείς εκείνους τους οποίους η κυβερνητική προπαγάνδα επικαλούνταν, προκειμένου να αποδείξει ότι η οικονομική της πολιτική "αποδίδει".
Η κυβέρνηση όμως όχι μόνο δε δείχνει να κατανοεί τα αδιέξοδα της πολιτικής της, αλλά επιδεικνύει προθέσεις για σκλήρυνση της λιτότητας.Το υπουργείο Οικονομικών "βρίσκεται στη φάση μελέτης της δυνατότητας να εφαρμοστεί και στη χώρα μας ο φόρος αλληλεγγύης", ο οποίος έχει καθιερωθεί στη Γαλλία. Για το θέμα αυτό υπάρχουν αντιδράσεις και μέσα στο υπουργείο Οικονομικών, καθώς στελέχη του κάνουν λόγο για "αιφνιδιασμό" από τον Α. Παπαδόπουλο.Ανώτατος παράγοντας του ίδιου υπουργείου, με αφορμή την προβληματική για την οικονομική πολιτική, ανέφερε ότι ο Κρατικός Προϋπολογισμός του 1996 θα εφαρμοστεί απαρέγκλιτα, ακριβώς όπως ψηφίστηκε από την ελληνική αντιπροσωπεία. Δήλωση, η οποία - τουλάχιστον - μεταφράζεται σε απόρριψη όλων των αιτημάτων που προβάλλουν οι θιγόμενες από την πολιτική λιτότητας κοινωνικές ομάδες. Στο ίδιο μήκος κύματος ο κυβερνητικός εκπρόσωπος χαρακτήρισε χτες την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης ως "τη μόνη σωστή" και τόνισε ότι θα συνεχιστεί όπως είχε εξαγγελθεί.
Η πορεία των οικονομικών εξελίξεων ήταν το αντικείμενο σύσκεψης που είχε χτες ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης με τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας Γ. Παπαντωνίου.Ο δεύτερος, εξερχόμενος από το Πρωθυπουργικό Μέγαρο, επανέλαβε τις δηλώσεις του περί συγκυριακών φαινομένων που επιβαρύνουν αυξητικά τον τιμάριθμο.
Σε αντίθεση όμως με τις καθησυχαστικές δηλώσεις του υπουργού Εθνικής Οικονομίας, άλλοι παράγοντες του οικονομικού επιτελείου, υποστηρίζουν ότι η κακή πορεία βασικών μακροοικονομικών δεικτών δεν είναι καθόλου συγκυριακή, αλλά αντίθετα περιέχει στοιχεία μονιμότητας.Χαρακτηριστικό του κακού κλίματος και των αδιεξόδων που επικρατούν στα οικονομικά υπουργεία είναι και η επίρριψη ευθυνών από το ένα υπουργείο στο άλλο στο θέμα της ανόδου του πληθωρισμού. Ετσι, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών κατηγορείται από άλλα υπουργεία ότι, με την αύξηση των έμμεσων φόρων, πυροδότησε την πληθωριστική έξαρση τους τρεις πρώτους μήνες. Ανταπαντώντας η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, μέσω κύκλων του, επιρρίπτει ευθύνες στα υπουργεία Εθνικής Οικονομίας και Ανάπτυξης για την πληθωριστική έξαρση που έχει εκδηλωθεί στην αγορά. Οι παράγοντες του υπουργείου αντιμετωπίζουν με τρόμο ενδεχόμενη άνοδο των επιτοκίων, γεγονός που θα οδηγήσει σε αύξηση των ήδη μεγάλων δαπανών εξυπηρέτησης του δημοσίου χρέους.
Ο άλλος πονοκέφαλος εντοπίζεται στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών,τα ελλείμματα του οποίου φαίνεται να διαμορφώνονται στο τέλος του 1995 σε ανησυχητικά υψηλά επίπεδα που θα αγγίξουν τα 3 δισ. δολάρια. Και αυτό παρά την είσοδο τον τελευταίο μήνα Δεκέμβρη κοινοτικών κονδυλίων 1 δισ. δολαρίων. Για το θέμα αυτό παράγοντες της Τράπεζας της Ελλάδας κάνουν λόγο για "τρελή κούρσα των εισαγωγών", οι οποίες υπερκάλυψαν τη μικρή άνοδο των εξαγωγών που παρουσιάστηκε το 1995.
Προβληματική παραμένει επίσης η απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων,παρά τις πρόσφατες διαβεβαιώσεις υπουργικών παραγόντων πως η κακή εικόνα του παρελθόντος ξεπεράστηκε και ότι η κατάσταση βελτιώνεται. Λες και κάνουμε κύκλους γύρω από τον εαυτό μας και βρισκόμαστε στο ίδιο σημείο που ξεκινήσαμε, αναφέρουν παράγοντες του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας για την πορεία προώθησης των κοινοτικών έργων, οι οποίοι δηλώνουν γεμάτοι απόγνωση ότι τα πάντα δείχνουν να έχουν βαλτώσει.
Θανάσης ΚΑΝΙΑΡΗΣ