Παρασκευή 29 Μάρτη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΔΙΕΘΝΗ
Βασανιστήρια, το όνειδος της Τουρκίας...

ΑΓΚΥΡΑ.-

Η τουρκική πολιτική ηγεσία μιλάει συλλήβδην για "εκδημοκρατισμό", αλλά τα βασανιστήρια, βασανιστήρια... Οσοι ασχολούνται με την υπόθεση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στη χώρα, υπογραμμίζουν ότι οι βασανισμοί είναι το σπουδαιότερο πρόβλημα στις μέρες μας.

"Οσοι υποστηρίζουν ότι γίνονται βασανισμοί στην Τουρκία δεν είναι ευγενικοί", σχολίασε με ειρωνική διάθεση ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Επαναστατικών Εργατικών Οργανώσεων, Ριντβάν Μπάρακ, κατά τη διάρκεια της χτεσινής ακροαματικής διαδικασίας της δίκης 16 νεαρών, που κατηγορούνται για συμμετοχή σε εκτός νόμου ακροαριστερή οργάνωση.

Η υπόθεση των 16 υπόπτων για στενούς δεσμούς με το Επαναστατικό Λαϊκό Απελευθερωτικό Μέτωπο έγινε γνωστή πριν μερικές μέρες, όταν ειδησεογραφικά πρακτορεία μετέδωσαν ανατριχιαστικές λεπτομέρειες για τους βασανισμούς που υπέστησαν κατά τη σύλληψη και την 11ήμερη κράτησή τους.

Πάντως, είναι εξαιρετικά δύσκολο να αποδειχθούν πράξεις βασανισμού, ώστε να επιληφθεί η Δικαιοσύνη, καθώς "συχνά τα θύματα φοβούνται να δηλώσουν τα βασανιστήρια που υπέστησαν, επομένως οι υποθέσεις που γνωρίζουμε αποτελούν απλώς την κορυφή του παγόβουνου".

Οι δυνάμεις των Αμερικανών παραμένουν...

Το Κοινοβούλιο της Τουρκίας επικύρωσε χτες, όπως άλλωστε αναμενόταν, την παράταση της στάθμευσης της αεροπορικής δύναμης, η οποία εδρεύει στη βάση του Ιντσιρλίκ και έχει ως αποστολή την προστασία των Κούρδων του Ιράκ.

Παρά τις αντιρρήσεις ορισμένων βουλευτών, οι οποίοι θεώρησαν ότι η- κυρίως - αμερικανική δύναμη υποβοηθά τους Κούρδους αυτονομιστές της Τουρκίας, τελικά η παραμονή της εγκρίθηκε για ακόμη τρεις μήνες.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ