Τετάρτη 27 Μάρτη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΛΟΒΑΚΙΑ
Αντιδημοκρατικός νόμος

ΜΠΡΑΤΙΣΛΑΒΑ.-

Ο κυβερνητικός συνασπισμός της Σλοβακίας πέρασε χτες από το Κοινοβούλιο μια τροπολογία του Ποινικού Κώδικα, με την οποία επιτρέπεται η τιμωρία οργανωτών αντικυβερνητικών συγκεντρώσεων ή προσώπων που διαδίδουν ψευδείς πληροφορίες στο εξωτερικό.

Ο νέος νόμος, ο οποίος ψηφίστηκε με ψήφους 77 έναντι 57 και δύο αποχές, επιτρέπει τη φυλάκιση ανθρώπων που "σχεδιάζουν να ανατρέψουν" τη δημοκρατία. Ορίζει, επίσης, ως έγκλημα τις "οργανωμένες δημόσιες συγκεντρώσεις με στόχο την ανατροπή του συνταγματικού συστήματος (...), της αμυντικής ικανότητας της χώρας ή την καταστροφή της ανεξαρτησίας της".

Σύμφωνα με το νόμο, οι παραβάτες θα φυλακίζονται έξι μήνες ως τρία χρόνια ή θα καταδικάζονται σε πρόστιμο. Αν όμως το "έγκλημα" διαπραχθεί από"οργανωμένη ομάδα", τότε η φυλάκιση θα φθάνει τα πέντε χρόνια.

Ωστόσο, πολλοί είναι αυτοί που ασκούν κριτική σε αυτό το νέο νόμο μια και είναι αρκετά ασαφής, τόσο που οι αρχές θα μπορούσαν αυθαίρετα να τον χρησιμοποιήσουν αναλόγως. Πράξη, που μπορεί να έχει σκοπό να αποσιωπηθεί η αντιπολίτευση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ