Παρασκευή 22 Μάρτη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
"Λούστρο"... στην αγροτική πολιτική της κυβέρνησης

Να μετριάσει την άσχημη εικόνα της κυβέρνησης έναντι των αγροτών και κτηνοτρόφων, επιχείρησε χτες ο υπουργός Γεωργίας

Να μετριάσει την ιδιαίτερα άσχημη εικόνα που δημιουργήθηκε τις τελευταίες μέρες, από την ομιλία του πρωθυπουργού στη γενική συνέλευση της ΠΑΣΕΣΕΣ και το "στραπάτσο" από την Κομισιόν για τα οπωροκηπευτικά και τα γαλακτοκομικά, επιχείρησε, ανεπιτυχώς, ο υπουργός Γεωργίας Στ. Τζουμάκας,στη διάρκεια χτεσινής συνέντευξης.

Ο υπουργός Γεωργίας επιβεβαίωσε και χτες την άρνηση της κυβέρνησης να λάβει ουσιαστικά μέτρα στήριξης των αγροτών και κτηνοτρόφων και αναφέρθηκε σε κάποιες προτάσεις που θα εισηγηθεί ο ίδιος στη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής την ερχόμενη Τρίτη, ώστε να ληφθούν στη συνέχεια αποφάσεις... για τη "στρατηγική" στο γεωργικό και κτηνοτροφικό τομέα. Οπως είπε, θα εισηγηθεί την επέκταση της τραπεζικής ψευτο-ρύθμισης της ΑΤΕ κατά ένα έτος (μέχρι το '94), καθώς και την παράταση κατά ένα χρόνο της ρύθμισης Μωραϊτη. Επίσης, να προχωρήσει η επέκταση της κάλυψης του ΕΛΓΑ στο ζωικό κεφάλαιο, καθώς και η ένταξη των κτηνοτρόφων στο καθεστώς πρόωρης συνταξιοδότησης...

Οσον αφορά το θέμα της αναθεώρησης της Κοινής Οργάνωσης Αγοράς στα οπωροκηπευτικά, που συζητήθηκε στο τελευταίο Συμβούλιο Υπουργών, ο Στ. Τζουμάκας αντί να απορρίψει τις καταστροφικές προτάσεις της Κομισιόν, επιχείρησε να δικαιολογήσει την υποχωρητικότητά του στο Διευθυντήριο των Βρυξελλών. Οπως είπε, έθεσε αρχικά υπό διαπραγμάτευση δέκα αιτήματα, για να τα κάνει στη συνέχεια τρία (αύξηση της συμμετοχής της κοινοτικής στήριξης για τα λειτουργικά ταμεία, αύξηση της τιμής απόσυρσης και του όγκου του ποσοστού αποσύρσεων) το εξής όμως κανένα. Επίσης, για το θέμα της αύξησης κατά 125.000 τόνους στο αγελαδινό γάλα, στο οποίο εισέπραξε την άρνηση του επιτρόπου Γεωργίας της ΕΕ, είπε ότι το έθεσε μόνο και μόνο για να είναι στην επικαιρότητα... Ομως ο ίδιος ομολόγησε αμέσως μετά ότι τα ευρω-πρόστιμα στο αγελαδινό γάλα θα φτάσουν φέτος τα 5,5 δισ. δραχμές. Και για να δείξει κάποιες επιτυχίες, ανέφερε πως η Κομισιόν δέχτηκε το αίτημα να καλύψει τα έξοδα για την αποθεματοποίηση της φέτας, ενώ χρησιμοποίησε επίσης και την απόφαση της Διαχειριστικής Επιτροπής αιγοπρόβειου κρέατος για αύξηση της ενίσχυσης στα επιλέξιμα, συνολικού ποσού 16,5 δισ. δραχμών. Για την κρίση της ελληνικής κτηνοτροφίας, ο Στ. Τζουμάκας αποποιήθηκε των ευθυνών της κυβερνητικής πολιτικής και άρχισε να κατηγορεί τις γαλακτοβιομηχανίες, τη δράση των οποίων, όμως, η κυβέρνηση καλύπτει και αφήνει ασύδοτη, αποφεύγοντας να πάρει έστω και στοιχειώδη μέτρα. Τις κατηγόρησε συγκεκριμένα ότι παρουσίασαν εικονικά, μεγάλα αποθέματα φέτας (40.000 τόνους αντί για 20.000 που υπάρχουν) για να μειώσουν την τιμή του γάλακτος, πως δεν πληρώνουν τους παραγωγούς και πως παρακρατούν το ποσά που πρέπει να καταβάλουν για την αποπληρωμή στην ΕΕ των προστίμων στο αγελαδινό γάλα. Αυτό βέβαια δεν τον εμπόδισε να ανακοινώσει συνεργασία με τις γαλακτοβιομηχανίες περί προώθησης καμπάνιας για τη φέτα.

Επιπλέον, ο υπουργός Γεωργίας ανακοίνωσε χτες τη σύσταση Οργανισμού Ελέγχου των κοινοτικών ενισχύσεων στα καπνά (Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου), που προβλέπεται από σχετικό κανονισμό της ΕΕ, καθώς και την επιβολή προστίμων ύψους 12 δισ. δραχμών από την Κομισιόν για ατασθαλίες στις εξαγωγικές επιδοτήσεις καπνών κατά την περίοδο 1990-'91. Ακόμα, ανακοίνωσε τη σύσταση φορέα Πιστοποίησης Προϊόντων Ονομασίας Προέλευσης και την αναμόρφωση του Ελληνικού Οργανισμού Γάλακτος (ΕΛΟΓ).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ