Με δάνειο ύψους 17 δισ. "εγκαινίασε" η ΕΡΤ το 1996. Την ίδα στιγμή η κρατική ραδιοτηλεόραση "εισέρχεται" σε περίοδο ανακατατάξεων και αναδιαρθρώσεων. Δεν είναι φυσικά η πρώτη φορά που διοικήσεις της κρατικής ραδιοτηλεόρασης "σχεδιάζουν" το παρόν και το μέλλον της εταιρίας, ακόμη και με αλλαγές στη φυσιογνωμία των τηλεοπτικών της καναλιών. Προτάσεις για την "ΕΡΤ του 2000" περιλαμβάνει το σχέδιο που εκπόνησε ο πρόεδρος της ΕΡΤ, Παναγιώτης Παναγιώτου. Το "συνοπτικό σχέδιο μεταρρύθμισης" της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, που ήδη έχει στα χέρια του ο υπουργός Τύπου, Δημήτρης Ρέππας, θα συζητηθεί και στο ΔΣ της ΕΡΤ. Σύμφωνα με το σχέδιο "μεταρρύθμισης", όπως έχουμε ξαναγράψει, θα γίνουν αλλαγές στη φυσιογνωμία των ΕΤ-1 και ΕΤ-2. Η ΕΤ-1 θα γίνει κανάλι ψυχαγωγίας ("ΕΡΤ - Ψυχαγωγία") και η ΕΤ-2 κανάλι ενημέρωσης ("ΕΡΤ - Ενημέρωση"). Παράλληλα, στο "σχέδιο" προτείνεται και η αύξηση του ανταποδοτικού τέλους, καθώς και η "αναστολή" έκδοσης του περιοδικού "Ραδιοτηλεόραση". Ανάλογες επίσης αλλαγές "φυσιογνωμίας" σε σχέση και με τους τηλεοπτικούς σταθμούς, θα γίνουν και στα ραδιοφωνικά προγράμματα.
Ο πρόεδρος της ΕΡΤ στο "σχέδιο μεταρρύθμισης" κάνει έναν "απολογισμό" της σημερινής οικονομικής κατάστασης της ΕΡΤ. Η ΕΡΤ, όπως σημειώνει ο Παναγιώτης Παναγιώτου, είναι "καταδικασμένη" να "παράγει" ετησίως πρωτογενές έλλειμμα της τάξης των 10 - 14 δισ. Τα ετήσια έσοδα της εταιρίας ανέρχονται σε 47 δισ. και τα έξοδά της σε 37 δισ. Το καθαρό ποσό των 11 δισ. που απομένει, ο Παναγιώτης Παναγιώτου, το χαρακτηρίζει "δραματικά ανεπαρκές". Μεταξύ των προτάσεων για την απεμπλοκή της ΕΡΤ από το οικονομικό της αδιέξοδο, είναι η μείωση του κόστους εργασίας μέσω της εθελούσιας εξόδου, η "ριζική" αναδιάταξη του προσωπικού, η αύξηση των διαφημιστικών εσόδων, η αύξηση του ανταποδοτικού τέλους και η προσπάθεια απορρόφησης ευρωπαϊκών προγραμμάτων για επενδύσεις.
Μεγάλες όμως θα είναι οι ανακατατάξεις και στο "εσωτερικό" της ΕΡΤ, αν τελικά προχωρήσει η αλλαγή της φυσιογνωμίας των δύο τηλεοπτικών καναλιών. Το πρόγραμμα της ΕΤ-1, θα ακολουθεί τις βασικές αρχές προβολής του εθνικού και ευρωπαϊκού πολιτισμού, μεταδίδοντας ελληνικές και ξένες σειρές, κινηματογραφικές ταινίες, παιδικά προγράμματα, ντοκιμαντέρ κλπ. Η πρόταση για την ΕΤ-2 είναι να αποτελέσει μια "νέα ανεξάρτητη γενική διεύθυνση" και να λειτουργεί με προγράμματα συνεχούς ροής, με δελτία ειδήσεων κάθε μισή ώρα και σύντομες ενημερωτικές εκπομπές. Ο σταθμός δε θα μεταδίδει διαφημίσεις. Στην ΕΤ-2, θα ενταχθεί όλο το δημοσιογραφικό δυναμικό της ΕΤ-1 και ΕΤ-2.
Για την υλοποίηση του "σχεδίου", θα πρέπει να γίνουν οι αναγκαίες νομοθετικές ρυθμίσεις, να τροποποιηθεί ο Υπηρεσιακός Οργανισμός, να αναθεωρηθεί ο Γενικός Κανονισμός Προσωπικού, να ενισχυθεί ο αυτόνομος ρόλος της ΕΡΤ και να γίνει αναδιάταξη του προσωπικού. Ο Παναγιώτης Παναγιώτου, θεωρεί επίσης ότι είναι αναγκαία η κατάρτιση "επιχειρησιακού σχεδίου", καθώς και η οικονομική αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας της ΕΡΤ. Ζητά ακόμα τη "διερεύνηση αναστολής ορισμένων δραστηριοτήτων της ΕΡΤ". Σε αυτές τις "δραστηριότητες" εντάσσεται και το περιοδικό "Ραδιοτηλεόραση", που "βαρύνει ετησίως την ΕΡΤ, με 800 εκατομμύρια δραχμές".
Κούλα ΑΝΤΩΝΙΟΥ