Τρίτη 19 Μάρτη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΤΙΜΟΛΟΓΙΑ ΔΕΗ
Αντί για μείωση τιμολογίων, ετοιμάζουν νέες αυξήσεις

Οπως στο παρελθόν έτσι και τώρα, οι καταναλωτές θα πληρώσουν τις ρουσφετολογικές προσλήψεις που είθισται να γίνονται παραμονές των εκλογών από το ΠΑΣΟΚ ή τη ΝΔ. Κάπως έτσι επιχείρησε χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος να δικαιολογήσει τη σχεδιαζόμενη νέα αύξηση τιμολογίων της ΔΕΗ

Ναι, οι καταναλωτές θα πληρώσουν το κόστος για τα "ρουσφέτια" των αθρόων ψηφοθηρικών προσλήψεων που έκαναν και στη ΔΕΗ οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Αυτό ήταν το στίγμα της απάντησης του κυβερνητικού εκπροσώπου Μιχ. Ρέππα,σε ερώτηση για το εάν η επαναπρόσληψη των 6.000 εργαζομένων στη ΔΕΗ θα επιβαρύνει τους καταναλωτές. Συγκεκριμένα, ο Μιχ. Ρέππας, στιγμάτισε - στα λόγια - τα αποτελέσματα της ρουσφετολογικής πολιτικής, για την οποία εμφάνισε άμοιρη ευθυνών την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Επιχειρώντας μάλιστα να δικαιολογήσει τις προθέσεις της κυβέρνησης να φουσκώσει κι άλλο τους ήδη φουσκωμένους λογαριασμούς ρεύματος, έκανε λόγο για "επανεξέταση της τιμολογιακής πολιτικής της ΔΕΗ", αφού - όπως ισχυρίστηκε - η επαναπρόσληψη των χιλιάδων εργαζομένων δημιουργεί επιπλέον κόστος και νέα δεδομένα για την επιχείρηση.

Προετοιμάζοντας το έδαφος για τις αυξήσεις που θα επέλθουν, ο Μιχ. Ρέππας άφησε να φανεί ότι θα καλύψουν πολύ περισσότερα απ' τα 20 δισ. δρχ. στα οποία είχε αναφερθεί η υπουργός Ανάπτυξης Βάσω Παπανδρέου.Το επιχείρημα που πρόβαλε ήταν πως το κόστος της επιχείρησης θα είναι πολύ μεγαλύτερο αφού θα αναγκαστεί απ' τη μια να συντηρήσει υπαλλήλους με ειδικότητες που δε θα ανταποκρίνονται στις ανάγκες της επιχείρησης και από την άλλη να προχωρήσει σε νέες προσλήψεις για την κάλυψη των αναγκών της. Ωστόσο αξίζει να σημειωθεί ότιτο επιχείρημά του διαψεύδεται απ' την πραγματικότητα αφού η μισθοδοσία των επαναπροσληφθέντων υπαλλήλων έχει ήδη προϋπολογιστεί στις δαπάνες της επιχείρησης η οποία ήταν αναγκασμένη βάσει του νόμου να πληρώνει τους υπαλλήλους που είχαν προσφύγει σε ασφαλιστικά μέτρα.Μέσα σε όλα αυτά και ενώ οι αντιδράσεις των καταναλωτών για τους φουσκωμένους λογαριασμούς της ΔΕΗ συνεχίζονται, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Γιάννος Παπαντωνίου, σε σχετική ερώτηση για το τι θα κάνει η κυβέρνηση εάν υπάρξει εισήγηση για μείωση των τιμολογίων, τόνισε ότι αυτό είναι θέμα που θα το εξετάσει η κυβερνητική επιτροπή οικονομικής πολιτικής.

Αντιδράσεις

Με χτεσινή ανακοίνωσή της η ΓΣΕΕ τονίζει την ανάγκη διαλόγου για τον καθορισμό της τιμολογιακής πολιτικής και την αντιμετώπιση των προβλημάτων που έχουν προκύψει, στα πλαίσια των πρωτοβουλιών που έχει πάρει από κοινού η Συνομοσπονδία με τη ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ. Υπενθυμίζουμε ότι στην πρόσφατη συνάντηση με τη διοίκηση της ΔΕΗ, η ΓΣΕΕ είχε προτείνει να επανέλθει το προηγούμενο καθεστώς τιμολόγησης για κατανάλωση μέχρι 1.600 KWH, να δημιουργηθεί νέα κλίμακα από 1.600 έως 2.000 KWH με τη νέα τιμολόγηση - από την οποία όμως να εξαιρούνται οι πολύτεκνες οικογένειες - και να διαμορφωθεί σύμφωνα με το ισχύον σύστημα η κατανάλωση από 2.000 KWH και πάνω.

Επίσης, με ανακοίνωσή της η Ενωση Λιανοπωλητών Κρεοπωλών Αττικής, με υπόμνημά της καταγγέλλει το νέο σύστημα τιμολόγησης της ΔΕΗ και ζητά την ένταξη του κλάδου στο βιομηχανικό τιμολόγιο σημειώνοντας πως ο κλάδος καταναλώνει πολύ ρεύμα.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ