Ας είναι καλά οι παλιοί συναγωνιστές μας που κάθονται και γράφουν τα βιώματά τους από το αθάνατο έπος της Εθνικής μας Αντίστασης, του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ - ΕΠΟΝ και του ΔΣΕ. Χωρίς να προσδοκούν κανένα προσωπικό όφελος, αντίθετα μάλιστα, πληρώνοντας από το υστέρημά τους, τα έξοδα της έκδοσης. Γιατί η "πολιτισμένη" κοινωνία μας της "ελεύθερης αγοράς", που βομβαρδίζεται καθημερινά με όλο το βούρκο της υποκουλτούρας, βιβλία που μιλούν γι' αγώνες και ιδανικά, τα θεωρεί "μη εμπορεύσιμα". Καλά κάνουν όσοι επιμένουν να κρατούν ψηλά το δαυλό, με κάθε τρόπο, του πατριωτικού φρονηματισμού.
Ενας απ' αυτούς είναι και ο Χρήστος Θεοδωρακόπουλος με το βιβλίο του "Αγώνες και θυσίες της περιοχής Γρεβενών (1940 - 49)". Αντιστασιακός από τα παιδικά του χρόνια, μας μεταφέρει στην ευαίσθητη περιοχή των Γρεβενών. Ξεκινά το ιστόρημά του από τις πρώτες μέρες του Οχτώβρη του '40, για να καταλήξει στο 1949, στις στερνές μάχες του ΔΣΕ στο Βίτσι - Γράμμο.
Στον αναγνώστη δημιουργείται η εντύπωση, ότι ο συγγραφέας, εκτός από την περιγραφή των προσωπικών του βιωμάτων, πήρε μολύβι και χαρτί και πέρασε βήμα το βήμα από δεκάδες χωριά αυτής της περιοχής. Παραθέτει στοιχεία για το ξεκίνημα της αντίστασης σε κάθε χωριό με εκατοντάδες ονόματα, που πήραν μέρος σ' αυτόν τον σηκωμό και όσων έπεσαν για τη λευτεριά και τη λαϊκή κυριαρχία. Πλούσιο είναι επίσης και το φωτογραφικό υλικό που συνέλεξε. Πιστεύουμε ότι, κυρίως οι κάτοικοι των χωριών αυτής της περιοχής, θα δεχτούν με χαρά την έκδοση αυτού του βιβλίου. Σημαντικό βοήθημα αποτελεί επίσης και για όσους ασχολούνται με την ιστοριογραφία του τόπου μας.
Στο υστερόγραφό του ο συγγραφέας διατυπώνει και τους προσωπικούς του προβληματισμούς για την πορεία του κινήματος στη χώρα μας και τα δραματικά γεγονότα του 1989 στις ανατολικές χώρες και την πρώην ΕΣΣΔ. Σεβαστή η κάθε γνώμη όταν έχει σαν κίνητρο την αναζήτηση της αλήθειας. Βέβαια, το ΚΚΕ, με το Δοκίμιο Ιστορίας, Α Τόμος, 1918 - 1949 και με άλλα ντοκουμέντα, έχει δώσει τη δική του απάντηση στα φλέγοντα αυτά ερωτήματα.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ