Παρασκευή 15 Μάρτη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΙΝΑ - ΤΑΪΒΑΝ
Ασκήσεις με αμερικανική παρουσία

Πυκνώνει η στρατιωτική ισχύς στην περιοχή

ΠΕΚΙΝΟ. -

Η συνεχής ανταλλαγή αλληλοκατηγοριών, η συναισθηματική αντιμετώπιση κρίσιμων θεμάτων εξωτερικής πολιτικής και η κλιμάκωση της παρουσίας τεράστιων στρατιωτικών δυνάμεων στα στενά μεταξύ Κίνας και Ταϊβάν, σκιαγραφούν τη συνέχιση της έντασης στις σχέσεις Κίνας - Ταϊβάν και Ηνωμένων Πολιτειών. Ενόσω αξιωματούχοι μεσαίου βεληνεκούς πραγματοποιούν δηλώσεις, οι οποίες απλώς χειροτερεύουν τα πράγματα, η πύκνωση της στρατιωτικής ισχύος στην περιοχή, λόγω τόσο των κλιμακούμενων κινεζικών στρατιωτικών ασκήσεων, όσο και της ενίσχυσης της αμερικανικής παρουσίας, δημιουργούν σοβαρούς φόβους για μια "κατά λάθος" ανάφλεξη...

Οι ασκήσεις του κινεζικού στρατού, οι οποίες άρχισαν την περασμένη Τρίτη, κορυφώνονται και, την ίδια ώρα, το αυτό συμβαίνει με την αμερικανική στρατιωτική παρουσία στην περιοχή. Οπως μεταδίδουν διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, οι ΗΠΑ στέλνουν τρία πυρηνοκίνητα υποβρύχια, τύπου "Κολόμπους", προς ενίσχυση της μοίρας του 7ου αμερικανικού στόλου, που βρίσκεται ήδη στα ανοιχτά της Ταϊβάν.

Στο νησί της Ταϊβάν, στελέχη των μυστικών υπηρεσιών της χώρας διατυπώνουν κατηγορίες εναντίον της Κίνας, για "πολλαπλασιασμό της αποστολής κατασκόπων", που σκοπό έχουν "να παραπληροφορήσουν και να αποθαρρύνουν" το λαό της Ταϊβάν.

Χτες, ο Πρόεδρος της Ταϊβάν, Λι Τενγκ - Χούι, ο οποίος είναι και ο επικρατέστερος υποψήφιος στις επερχόμενες εκλογές (23 Μάρτη), έφτασε αεροπορικώς στα νησιά Πενγκούι, μόλις 70 χιλιόμετρα από το σημείο των κινεζικών ασκήσεων. Αν και η επίσκεψή του ήταν προγραμματισμένη, πολιτικοί αναλυτές την ερμηνεύουν ως επίδειξη περιφρόνησης για την κινεζική στρατιωτική ισχύ...

Αμερικανικές "νουθεσίες"...

Στην Ουάσιγκτον, εγκρίθηκε χτες απόφαση της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων, η οποία έχει στόχο να καταστήσει σαφές στην Κίνα ότι, σε περίπτωση που επιτεθεί στην Ταϊβάν, οι ΗΠΑ "θα αντιδράσουν". Η απόφαση της αμερικανικής υποεπιτροπής διεθνών σχέσεων αναφέρει, συγκεκριμένα, ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να παράσχουν στην Ταϊβάν αμυντικά όπλα και να βοηθήσουν στην άμυνά της αν δεχτεί εισβολή, πυραυλική επίθεση ή αν της επιβληθεί αποκλεισμός.

Η απόφαση θα πρέπει, πάντως, να εγκριθεί στην Επιτροπή Διεθνών Σχέσεων της αμερικανικής Βουλής.

Στο Τόκιο, ο Αμερικανός πρεσβευτής στην Ιαπωνία "προειδοποίησε" την Κίνα ότι "θα σεβαστούμε τις υποχρεώσεις μας, όπως αυτές ορίζονται από την αμερικανική νομοθεσία, η οποία καθορίζει τις σχέσεις με την Ταϊβάν, μετά από διαβουλεύσεις με το Κογκρέσο". Ο Ουόλτερ Μοντέιλ, άλλοτε αντιπρόεδρος των ΗΠΑ (επί προεδρίας Κάρτερ), διασαφήνισε τα κίνητρα της αμερικανικής διπλωματίας: "Θα υπερασπίσουμε τα συμφέροντά μας", δήλωσε, πλήρης... εθνικής υπερηφάνειας. "Καλούμε το Πεκίνο και την Τάι-Πέι, κυρίως όμως τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας, να μειώσουν την ένταση και να ξαναρχίσουν τον απευθείας διάλογο", κατέληξε ο Αμερικανός διπλωμάτης.

Και κινεζικές αντιδράσεις

Από την πλευρά της, η κινεζική πολιτική ηγεσία κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι προσπαθούν να εδραιώσουν τη στρατιωτική τους κυριαρχία και παράλληλα την "ηγεμονία" τους στην περιοχή. Ενδεικτικές είναι οι απόψεις οι οποίες καταγράφονται σε κινεζικά έντυπα. Η αγγλόφωνη καθημερινή εφημερίδα "Τσάινα Ντέιλι" γράφει ότι οι ΗΠ, υποστηρίζοντας την Ταϊβάν "αναμειγνύονται στις εσωτερικές υποθέσεις της Κίνας", ενώ η εκδιδόμενη στο Χονκ - Κονγκ φιλοκινεζική εφημερίδα "Γουέν Γουέι Πο", διατυπώνει στην πρώτη σελίδα της το ερώτημα αν οι ΗΠΑ έχουν την πρόθεση να διεξαγάγουν πραγματικά πόλεμο.

"Ο "θείος Σαμ"", αναφέρεται σε σχόλιο της ίδιας εφημερίδας, "δεν πυροβολεί ποτέ χωρίς στόχο. Ο λόγος που έστειλε τα αεροπλανοφόρα στην περιοχή είναι η εδραίωση της ηγεμονίας (των ΗΠΑ), η υποδαύλιση των αυτονομιστικών τάσεων και δυνάμεων της Ταϊβάν και η τελική απόσχιση του νησιού από την Κίνα".

Παράλληλα, η κινεζική διπλωματία επιρρίπτει ευθύνες στις ΗΠΑ για την αναταραχή, η οποία καταγράφεται στις χρηματαγορές, ειδικά αυτήν του Χονκ - Κονγκ. "Αυτό που προκάλεσε την αναταραχή στο χρηματιστήριο του Χονκ - Κονγκ", σύμφωνα με εκπρόσωπο του κινεζικού υπουργείου των Εξωτερικών, "δεν είναι τα στρατιωτικά γυμνάσια της Κίνας, αλλά οι κινήσεις των αμερικανικών αεροπλανοφόρων στην περιοχή". Ο Κινέζος αξιωματούχος πρόσθεσε ότι η αποστολή των αμερικανικών αεροναυτικών δυνάμεων είναι μια "πραγματικά απερίσκεπτη κίνηση".

Οι Κινέζοι στρατηγοί...

Σε δηλώσεις τους υψηλόβαθμοι Κινέζοι στρατιωτικοί τονίζουν ότι οι πραγματοποιούμενες ασκήσεις έχουν αμυντικό χαρακτήρα και προσανατολισμό, ενώ επιδεικνύουν σύνεση με τις διατυπώσεις τους. Για παράδειγμα, ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού της Κίνας, Φου Κουανγιού, δήλωσε χτες ότι η Κίνα "δεν έχει ανάγκη μόνο από κοινωνική και πολιτική σταθερότητα στο εσωτερικό της, αλλά κι από ειρηνικό διεθνές περιβάλλον, ιδιαίτερα στην περιφέρειά της".

Στο περιθώριο της ολομέλειας του κινεζικού κοινοβουλίου, ο αντιπρόεδρος της Κεντρικής Στρατιωτικής Επιτροπής, στρατηγός Λιού Χουανκίνγκ, δήλωσε χτες ότι "η Κίνα δεν πρόκειται να εισβάλει σε άλλες χώρες".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ