Παρασκευή 15 Μάρτη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Να διεκδικήσουμε το δικαίωμα στη γνώμη

Η ανάγκη για ενεργό συμμετοχή του λαού στην προσπάθεια για την πραγματοποίηση δημοψηφίσματος για τη Συνθήκη του Μάαστριχτ, αναδείχτηκε χτες βράδυ, στην εκδήλωση που διοργάνωσε η Επιτροπή Δημοψηφίσματος της πόλης της Θεσσαλονίκης

Η ανάγκη ενεργούς συμμετοχής του λαού και των εργαζομένων στην προσπάθεια που ξεκίνησε η Επιτροπή Δημοψηφίσματος για τη Συνθήκη του Μάαστριχτ, αναδείχτηκε μέσα από την εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε το Βράδυ της Τετάρτης στη Θεσσαλονίκη με τη συμμετοχή εκατοντάδων πολιτών. Φάνηκε μέσα από τη συμμετοχή των Θεσσαλονικέων, που ξεπέρασε κάθε προσδοκία, πως οι επιπτώσεις της Συνθήκης που ήδη γεύεται ο λαός μας δεν αφήνουν κανέναν αδιάφορο. Χαρακτηριστικό είναι άλλωστε το γεγονός ότι μέσα σε λίγες μέρες συγκεντρώθηκαν στη Θεσσαλονίκη περισσότερες από 3.000 υπογραφές. Από τη συζήτηση που έγινε αναδείχτηκε ως πρώτιστο ζήτημα η προσπάθεια που ξεκίνησε η Επιτροπή Δημοψηφίσματος να έχει τη λαϊκή στήριξη και να μπει σε μια πορεία κινηματικού χαρακτήρα.

Στην εκδήλωση μίλησε ο Αντώνης Ντρέκος, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής Δημοψηφίσματος που συγκροτήθηκε πρόσφατα στην Αθήνα, ο οποίος αναφέρθηκε στη σημαντικότητα των στόχων που έχει η πρωτοβουλία της επιτροπής, να ενημερώσει το λαό της χώρας μας γύρω από τους όρους και τις βασικές προδιαγραφές της Συνθήκης του Μάαστριχτ, ενόψει της Διακυβερνητικής που ξεκινάει στις 29 του Μάρτη, και να μαζέψει εκατοντάδες χιλιάδες υπογραφές για τη διενέργεια δημοψηφίσματος.

Οπως χαρακτηριστικά είπε ο Α. Ντρέκος, "η διαδικασία της Διακυβερνητικής, που βασικό αντικείμενό της είναι η αναθεώρηση της Συνθήκης του Μάαστριχτ, καθιστά το αίτημά μας πολύ πιο επίκαιρο από κάθε άλλη φορά. Γιατί αν το καλοκαίρι του 1992, η πλειοψηφία των τότε πολιτικών δυνάμεων που είχαν έκφραση στο ελληνικό Κοινοβούλιο αποφάσισαν να προσυπογράψουν ένα κείμενο εκχώρησης εθνικών και κυριαρχικών δικαιωμάτων μας σε μια νέα υπερκρατική οντότητα, αυτή η υπόθεση σήμερα εξελίσσεται σε ανώτερο βαθμό. Στις 29 του Μάρτη στο Τορίνο της Ιταλίας ξεκινάει μια διαδικασία συνολικής πλέον εκχώρησης εθνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων σε ένα ανεξέλεγκτο διευθυντήριο, το οποίο θα αποφασίζει πριν από μας και για μας. Κατά συνέπεια, πιστεύουμε πως καταλογίζοντας ευθύνη πρώτα απ' όλα στις ηγεσίες των πολιτικών δυνάμεων, που τότε προέκριναν αυτή την άρον άρον ψήφιση - επικύρωση της Συνθήκης του Μάαστριχτ, σήμερα απευθυνόμαστε στο λαό, στους εργαζόμενους, στους νέους και στις γυναίκες και τους λέμε ότι επιτέλους πρέπει όλοι μαζί να διεκδικήσουμε το δικαίωμα της άριστης πληροφόρησης, αλλά και το δικαίωμα να πει ο ελληνικός λαός τη γνώμη του, όπως άλλωστε προβλέπει σχετικά και το Σύνταγμα. Αλλά ακόμα και αν δεν υπήρχε αυτή η συνταγματική πρόβλεψη, ήταν πολιτικό ζήτημα με την ευρεία έννοια του όρου, για τον καθέναν από μας να διεκδικήσει αυτό το δικαίωμα".

Ο λαός διαπιστώνει τις συνέπειες

Στη συνέχεια αναφερόμενος στις επιπτώσεις από την εφαρμογή της Συνθήκης του Μάαστριχτ είπε: "Σήμερα ο ελληνικός λαός διαπιστώνει από πρώτο χέρι τις συνέπειες της τρίχρονης εφαρμογής της Συνθήκης του Μάαστριχτ και των παραγώγων της. Η παρατεταμένη λιτότητα, η έξαρση της ανεργίας, η εκτίναξη του συνολικού δημόσιου χρέους της χώρας μας σε ύψη ρεκόρ, το ίδιο ισχύει και για το εμπορικό μας ισοζύγιο, η περιθωριοποίηση του αγροτικού τομέα της οικονομίας μας, η συρρίκνωση της παραγωγικής μας βάσης, η πολιτική ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας, η πολιτική αφανισμού χιλιάδων μικρομεσαίων επιχειρήσεων και άλλα, καταδείχνουν και στον πλέον δύσπιστο ότι αυτή η πορεία της λεγόμενης ολοκλήρωσης, η πορεία, για μας, της ευρωπαϊκής καπιταλιστικής ενοποίησης έχει προκαλέσει δεινά και μόνο δεινά, στους εργαζόμενους, στα πλατιά λαϊκά στρώματα. Εμείς προειδοποιούμε τους εργαζόμενους, τον ελληνικό λαό, τους μαζικούς φορείς της έκφρασής του, ότι οι μέρες που έρχονται είναι ακόμη χειρότερες".

"Μας λένε πολλοί ότι θα επιδιώξουν μέσω της λεγόμενης αναθεώρησης της Συνθήκης του Μάαστριχτ να αναδείξουν την κοινωνική ευαισθησία της ΕΕ, να δώσουν μια διαφάνεια στις επιλογές της, να αποκαταστήσουν το λεγόμενο δημοκρατικό έλλειμμα και άλλα παρόμοια. Οπως έκαναν το καλοκαίρι του '92 έτσι και σήμερα αποφεύγουν με επιμέλεια να πουν στον ελληνικό λαό την αλήθεια, ότι δηλαδή η Διακυβερνητική δεν έρχεται να θίξει τις βασικές προδιαγραφές της Συνθήκης του Μάαστριχτ, που είναι η πολιτική πορεία προς την Οικονομική και Νομισματική Ενωση, την ΟΝΕ. Αντίθετα, επιχειρεί να διαμορφώσει αυτές τις πολιτικές που θα την κατοχυρώσουν στο εσωτερικό της ΕΕ και θα επιδιώξουν μια διεθνή καθιέρωσή της. Μέσα από μια ομοσπονδιακή μορφή με κατάργηση του όποιου ΒΕΤΟ υπάρχει σε ντόπιες επιλογές, με υπερσυγκέντρωση των εξουσιών σε ένα διευθυντήριο, το οποίο θα κυριαρχείται από 3 - 4 χώρες - μέλη της ΕΕ, αλλά ταυτόχρονα και μέλη του Γκρουπ 7, της λεγόμενης λέσχης των 7 πλουσιότερων βιομηχανικών χωρών, που ασφαλώς οδηγούν στο περιθώριο όχι μόνο λαούς αλλά και χώρες της περιφέρειας και θα εξυπηρετούν με τον πιο αυθεντικό τρόπο τα συμφέροντα των πολυεθνικών μεγαλοσυμφερόντων".

Κλείνοντας την ομιλία του, ο Α. Ντρέκος σημείωσε ότι αυτή η πρωτοβουλία πρέπει να γίνει υπόθεση όλων: "Ο κάθε εργαζόμενος σε κάθε χώρο δουλιάς να πάρει τη γνώση που χρειάζεται γι' αυτές τις εξελίξεις και να τοποθετηθεί. Να αξιώσει από την κυβέρνηση, από τις πολιτικές δυνάμεις και τους αρμόδιους φορείς της πολιτείας, να δεχτούν επιτέλους κάτι που σε άλλες χώρες έγινε. Εθνικό δημοψήφισμα για τη Συνθήκη του Μάαστριχτ και την αναθεώρησή της. Να αποφασίσει ο ελληνικός λαός αν επιθυμεί ή όχι να εκχωρούνται βασικά θεμελιακά, εθνικά, κυριαρχικά δικαιώματα σε ανεξέλεγκτα υπερόργανα που στήνονται και τυπικά έχουν έδρα τις Βρυξέλλες, ουσιαστικά όμως γνωρίζουμε ότι η έδρα τους βρίσκεται σε αυτούς που προδιαγράφουν τις επιλογές της ΕΕ και δεν είναι άλλοι από τις πολυεθνικές επιχειρήσεις".

Απαντάμε αρνητικά στο πανευρωπαϊκό δημοψήφισμα

Απαντώντας στο ερώτημα πώς βλέπουν την πρόταση για διενέργεια πανευρωπαϊκού δημοψηφίσματος, όπου οι λαοί των χωρών - μελών της ΕΕ θα κληθούν να απαντήσουν στις επιλογές της Διακυβερνητικής Διάσκεψης, ο Α. Ντρέκος είπε: "Εμείς απαντάμε αρνητικά για τον απλούστατο λόγο ότι ένα πανευρωπαϊκό δημοψήφισμα τέτοιου χαρακτήρα αποδέχεται απριόρι την πορεία προς την Ευρωπαϊκή Ενωση που προδιαγράφεται από τη Συνθήκη του Μάαστριχτ Οπως προβάλλουμε το αίτημα, ο λαός της κάθε χώρας να αποφασίσει για το αν συμφωνεί ή όχι στην πορεία εκχώρησης εθνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων, με την ίδια έμφαση αξιώνουμε στη χώρα μας ο ελληνικός λαός να τοποθετηθεί με δημοψήφισμα επαρκώς και ολοκληρωμένα πληροφορημένος για το αν συμφωνεί σε μια τέτοια κατεύθυνση".

Στις τοποθετήσεις που ακολούθησαν τονίστηκε πως ο κόσμος μπορεί να συσπειρωθεί γύρω από αυτή την προσπάθεια, γιατί άρχισε πλέον να κατανοεί από πού προέρχονται τα προβλήματα που καθημερινά αντιμετωπίζει.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Παλλαϊκό αίτημα: Δημοψήφισμα για το Μάαστριχτ (1996-12-01 00:00:00.0)
Συγκέντρωση και πορεία για το Δημοψήφισμα (1996-11-30 00:00:00.0)
Δραστηριότητες επιτροπών (1996-03-31 00:00:00.0)
Η Επιτροπή Δημοψηφίσματος (1996-03-24 00:00:00.0)
Ζήτημα ηθικής και πολιτικής τάξης (1996-03-24 00:00:00.0)
"Ελλειμμα δημοκρατίας και νομιμότητας" (1996-03-14 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ