Σάββατο 9 Μάρτη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΕΝΤΡΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ
Στα... σκαλοπάτια της κατάρτισης
  • Δεκάδες ΚΕΚ είναι έτοιμα ή ήδη έχουν αρχίσει σεμινάρια
  • Από ποια "κύματα" περνά ο υποψήφιος
  • Πολλαπλάσιοι οι ενδιαφερόμενοι σε σχέση με τις προσφερόμενες θέσεις

Τα Κέντρα Επαγγελματικής Κατάρτισης και τα προγράμματα που αυτά αναλαμβάνουν να εκτελέσουν έχουν κάνει δυναμικά την εμφάνισή τους. Οι άνεργοι τα βλέπουν ως "σανίδα σωτηρίας" για ένα - ελάχιστο έστω - έσοδο έως ότου μπορέσουν να βρουν δουλιά. Κάποιοι άλλοι τα βλέπουν ως μέσο εύκολου πλουτισμού μέσω της σύστασης ενός δικού τους ΚΕΚ, που θα τροφοδοτείται από τα σχετικά κονδύλια.

Στην Περιφέρεια Αττικής (Θύρας 60) τοιχοκολλούνται οι προκηρύξεις ενδιαφέροντος δεκάδων ΚΕΚ. Καθημερινά δεκάδες άνεργοι περνάνε από την παραπάνω διεύθυνση, για να σημειώσουν τα τηλέφωνα και τις διευθύνσεις των ΚΕΚ που τους ενδιαφέρουν. Στους καταλόγους αναγράφεται το αντικείμενο κατάρτισης, ο αριθμός καταρτιζομένων που αφορά το σεμινάριο (και αν ζητούνται πτυχιούχοι ΑΕΙ - ΤΕΙ ή απόφοιτοι Γυμνασίου - Λυκείου), η ονομασία του ΚΕΚ και τα τηλέφωνά του.

Η επόμενη κίνηση του ενδιαφερόμενου είναι να επικοινωνήσει με το ΚΕΚ για να μάθει πότε αρχίζει το σεμινάριο και να περάσει από εκεί για να καταθέσει τη σχετική αίτηση. Στη συνέχεια θα κληθεί για μια προφορική συνέντευξη, ενώ το αν θα "επιλεγεί" ή όχι έχει να κάνει με πολλές παραμέτρους, μια από τις οποίες είναι το "δόντι", αφού οι αιτήσεις είναι συνήθως πολύ περισσότερες από τις θέσεις που προβλέπονται.

Στις σκάλες της Περιφέρειας Αττικής συναντήσαμε τον Λ. Κούτρα,24 χρόνων, μαζί με ένα φίλο του και οι δυο φοιτητές της ΑΣΟΕΕ. "Αν είναι επιδοτούμενα τα σεμινάρια, παίρνουμε 80 χιλ. δραχμές. Πήγαμε στο υπουργείο Εργασίας να βρούμε τα προγράμματα και μας έστειλαν εδώ. Φυσικά θα προτιμούσαμε μια δουλιά, που να μπορούσαμε και να μάθουμε κάτι, παρά ένα σεμινάριο". Οι δυο φοιτητές έψαχναν για πρώτη φορά για κάποιο ΚΕΚ, αλλά όχι και η 25χρονη Κατερίνα, πτυχιούχος Θεολογίας. "Εχω πάει σε μερικά σεμινάρια και ο αδερφός μου σε περισσότερα. Από γνώσεις δε σου δίνουν πολλά πράγματα, περισσότερο για το χρηματικό πηγαίνουμε. Είναι προχειροδουλιές. Για το βιογραφικό βοηθάει ότι έχουμε παρακολουθήσει και άλλα σεμινάρια".

Συνήθως οι υποψήφιοι είναι πολύ περισσότεροι από τις 10 ή 20 θέσεις που έχουν προκηρυχτεί για ένα σεμινάριο, ενώ πολλά λέγονται και για "συμφωνίες", όπου οι καταρτιζόμενοι, αλλά και οι εκπαιδευτές τους, υπογράφουν για περισσότερα χρήματα από όσα παίρνουν!

Από την αρμόδια διεύθυνση της Περιφέρειας Αττικής πληροφορηθήκαμε ότι όσοι συμμετέχουν στα σεμινάρια έχουν προτεραιότητα σε θέσεις εργασίας, τις οποίες όμως βρίσκουν μόνοι τους, απευθυνόμενοι σε κάποια επιχείρηση, ή ορισμένοι τοποθετούνται από τα ΚΕΚ στα οποία φοίτησαν.

Πάντως, σχετικά με την τυπική διαδικασία, οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να γνωρίζουν τα δικαιολογητικά που πρέπει να συνοδεύουν την αίτησή τους. Από τους απόφοιτους Γυμνασίου - Λυκείου απαιτείται: Αντίγραφο απολυτηρίου, άλλα αποδεικτικά σπουδών αν υπάρχουν, αντίγραφο της κάρτας ανεργίας που εκδίδει ο ΟΑΕΔ θεωρημένο από την Αστυνομία, μια πρόσφατη φωτογραφία, φωτοτυπία των δυο όψεων της αστυνομικής ταυτότητας, σύντομο βιογραφικό σημείωμα και υπεύθυνη δήλωση ότι οι υποψήφιοι δεν έχουν παρακολουθήσει δυο επιδοτούμενα προγράμματα από την 1.1.96 έως σήμερα.

Από τους πτυχιούχους ΑΕΙ - ΤΕΙ απαιτείται: Αντίγραφο του πτυχίου, άλλα αποδεικτικά σπουδών αν υπάρχουν, υπεύθυνη δήλωση, με το οποίο βεβαιώνεται το διάστημα ανεργίας, πρόσφατη φωτογραφία, φωτοτυπία των δύο όψεων της αστυνομικής ταυτότητας, σύντομο βιογραφικό σημείωμα και υπεύθυνη δήλωση ότι δεν έχουν παρακολουθήσει δύο προγράμματα ως σήμερα.

Γ. Φ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σεμινάρια για ΜΜΕ (1999-01-22 00:00:00.0)
... και η κοροϊδία (1998-03-07 00:00:00.0)
Παρατυπίες σε προγράμματα κατάρτισης... (1997-04-18 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ