Ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης και ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Ι. Στράτος, δήλωσαν χτες μετά τη συνάντησή τους, ότι συμφωνούν στην επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων και σε άλλα μέτρα για λιγότερο κράτος
Με κοινή γραμμή πλεύσης για την οικονομική πολιτική, την οποία εστίασαν κυρίως στη συρρίκνωση του δημοσίου τομέα και στην ταχεία εκποίηση των δημοσίων επιχειρήσεων, εμφανίστηκαν χτες με δηλώσεις τους ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης και ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών (ΣΕΒ) Ι. Στράτος.
Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης, μεταφέροντας το κλίμα της συνάντησης που είχε αμέσως νωρίτερα με το προεδρείο του ΣΕΒ, παρουσία και του υπουργού Εθνικής Οικονομίας Γιάννου Παπαντωνίου,εμφανίσθηκε να ταυτίζεται με τους βιομήχανους στα θέματα οικονομικής πολιτικής που αφορούν στην αυστηρή τήρηση του προϋπολογισμού, στον περιορισμό των δημοσίων δαπανών, στην ταχύτερη εκποίηση των δημοσίων επιχειρήσεων καθώς και στην καλύτερη αξιοποίηση των πόρων απ' το Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης. "Με τις απόψεις που εξέφρασε ο ΣΕΒ, είμαστε σε πολλά σημεία σύμφωνοι", δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, ενώ κάλεσε τους ίδιους να προχωρήσουν σε επενδύσεις τονίζοντας ότι "πρέπει να πάρουν πρωτοβουλίες και να μην περιμένουν πάντα απ' την πλευρά του κράτους μέτρα και ενισχύσεις".
Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος των βιομηχάνων Ιάσων Στράτος, εξέφρασε τις προθέσεις των επιχειρήσεων για επενδύσεις, ενώ έθεσε εμμέσως θέμα μη ευνοϊκού κλίματος, τονίζοντας ότι τον επιχειρηματικό κόσμο τον απασχολεί η καθυστέρηση που παρατηρείται στο θέμα των αποκρατικοποιήσεων και των ιδιωτικοποιήσεων.
Με την άποψη της συρρίκνωσης των δημοσίων δαπανών συντάχθηκε χτες και η υπουργός Ανάπτυξης Βάσω Παπανδρέου,ερωτηθείσα σχετικά κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. Εκφράζοντας ουσιαστικά τα αιτήματα του ΣΕΒ, ηΒάσω Παπανδρέου τόνισε μεταξύ άλλων ότι χρειάζεται "εξορθολογισμός της εισοδηματικής πολιτικής" ο οποίος θα επιφέρει μείωση των δημοσίων δαπανών. Αυτό συνέχισε, μπορεί να γίνει "με την κατάργηση των δημοσίων υπηρεσιών που δεν έχουν αντικείμενο ύπαρξης, την καλύτερη αξιοποίηση του συστήματος κρατικών προμηθειών και τη σύνδεση μισθού - παραγωγικότητας των δημοσίων υπαλλήλων".