Κυριακή 3 Μάρτη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

15ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΚΚΕ.Από σήμερα, ο "Ριζοσπάστης" αρχίζει τη δημοσίευση των πρώτων κειμένων για το Δημόσιο Προσυνεδριακό Διάλογο, ενόψει του 15ου Προγραμματικού Συνεδρίου του ΚΚΕ. Ο Δημόσιος Διάλογος θα πραγματοποιείται από τις στήλες του "Ριζοσπάστη" και της "Κομμουνιστικής Επιθεώρησης" (ΚΟΜΕΠ). Θα διαρκέσει μέχρι τις 12 του Μάη (σελίδες 10-11).

ΤΑΚΤΙΚΗ φίμωσης του ΚΚΕ από τα κανάλια. Από τις 39 ενημερωτικές εκπομπές, που παρουσιάστηκαν σε 8 τηλεοπτικούς σταθμούς, μέσα στο Φλεβάρη, το ΚΚΕ εκπροσωπήθηκε μόνο στις 7. Προκλητική αποσιώπηση των θέσεων του Κόμματος από το MEGA και τον ΑΝΤΕΝΝΑ (σελίδα 7).

ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΑ.Σε τροχιά μαρασμού και διάλυσης η ελληνική χαλυβουργία. Η κυβέρνηση, με το "μάτι" στραμμένο στις εντολές της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αρνείται τη λήψη κάθε μέτρου στήριξης. Ο εισαγόμενος χάλυβας προτιμάται ακόμα και στην κατασκευή "μεγάλων" έργων! Ο υφυπουργός Ανάπτυξης, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Δ. Κουμπούρη,προδιέγραψε ουσιαστικά την καταδίκη ενός ακόμη βιομηχανικού κλάδου σε μαρασμό και διάλυση, γιατί - όπως δήλωσε - "έχουμε αποδεχτεί τα κοινοτικά πλαίσια" (σελίδα 12).

"ΦΑΣΤ ΦΟΥΝΤ".Ανθυγιεινές τροφές με... ιδεολογία. Η μαζική εισβολή των εστιατορίων τύπου "φαστ φουντ", που πρωτοεμφανίστηκαν το 1985 στη Θεσσαλονίκη με την επωνυμία "GOODY 'S" και εξαπλώθηκαν ραγδαία την τελευταία πενταετία σε όλη τη χώρα, με δεκάδες ξενόγλωσσες αλυσίδες, με τζίρο που ξεπέρασε το 1995 τα 65 δισεκατομμύρια δραχμές, καθρεφτίζει την άλωση του πολιτισμού μας από τον αμερικανικό τρόπο ζωής (σελίδα 14).

ΧΕΙΜΕΡΙΝΕΣ εκπτώσεις. Εληξαν επίσημα με πτώση του τζίρου κατά 20%. Οι πραγματικές εκπτώσεις, που έληξαν την προηγούμενη Πέμπτη και ήταν αξιόλογες, δεν κατάφεραν να αναθερμάνουν την αγορά και τον τζίρο, αποδεικνύοντας, για άλλη μια φορά, τη λαϊκή ρήση "έλλειψις χρημάτων - στάσις εμπορίου" (σελίδα 15).

ΥΠΟΔΗΜΑΤΟΠΟΙΙΑ.Τα ξένα παπούτσια... "κλωτσάνε" τα ελληνικά. Αύξηση -ρεκόρ στις εισαγωγές, μεγάλη η πτώση στις εξαγωγές. Σε κρίση διαρκείας βρίσκεται, τουλάχιστον από το 1987, η ελληνική βιομηχανία και βιοτεχνία παπουτσιών. Αδιάψευστος μάρτυρας η έκρηξη εισαγόμενων παπουτσιών από την Κίνα, την Ταϊβάν, αλλά και την Ευρώπη, που σημειώθηκε την τελευταία δεκαετία, παράλληλα με τη δραματική μείωση των εξαγόμενων ελληνικών παπουτσιών. Μιλούν στο "Ρ" ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Βιοτεχνών Υποδηματοποιών Ελλάδας Κλεάνθης Κυζιλής και ο πρόεδρος του Ελληνικού Συνδέσμου Βιοτεχνών, Βιομηχάνων Υποδημάτων και Εξαγωγέων Ηλίας Μαντέλος (σελίδες 16,34).

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΤΗ ΒΟΣΝΙΑ."Αποστολή εξετελέσθη". Η βοήθεια, που συγκεντρώθηκε από το "Ρ" και τον "902" για τους δοκιμαζόμενους Σέρβους της Βοσνίας, μοιράζεται αυτή τη στιγμή στους αποδέκτες της. Τους ενήλικες και τα παιδιά, που βιώνουν τώρα έναν άλλο πόλεμο. Αυτόν της επιβίωσης (σελίδες 24-25).

ΑΓΡΟΤΕΣ.Βαρύ το τίμημα που πληρώνουμε στην ΕΕ. Περισσότερα από 1.100 δισεκατομμύρια δραχμές πλήρωσε στους εταίρους η χώρα μας, και μόνον την τελευταία τετραετία, για εισαγωγές κτηνοτροφικών προϊόντων από την Κοινότητα, ενώ η ντόπια κτηνοτροφία αφανίζεται. Η ΕΕ, με την αναθεώρηση της ΚΑΠ και τη Συμφωνία της ΓΚΑΤΤ, με τους περιορισμούς που επιβάλλει, την έχει οδηγήσει σε πλήρη αδιέξοδο (σελίδες 36-37).

8 ΜΑΡΤΗ - Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας. Μιλούν στο "Ρ" εκπρόσωποι Γυναικείων Οργανώσεων για τις ίσες ευκαιρίες στην εκπαίδευση, στην οικογένεια, στην κατάρτιση, στη δουλιά, στην επαγγελματική εξέλιξη και - γιατί όχι; - στην εξουσία (σελίδες 38-39).

ΒΑΣΙΛΗΣ ΝΙΚΑΚΗΣ: "Φεύγω με ήσυχη συνείδηση". Ο διεθνής διαιτητής μιλά στο "Ρ" για την ελληνική διαιτησία, τους παράγοντες, τους ποδοσφαιριστές, την προσωπική του πορεία και την κομματική του τοποθέτηση (σελίδα 31).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ