Κυριακή 25 Φλεβάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αισιόδοξα τα πρώτα μηνύματα της προσυνεδριακής δουλιάς

Μιλά στο "Ριζοσπάστη" ο Β. Καλαματιανός, γραμματέας της ΕΠ της Κομματικής Οργάνωσης Αθήνας

Αισιόδοξα μηνύματα και σιγουριά ότι η Κομματική Οργάνωση Αθήνας θα βγει δυνατότερη από την προσυνεδριακή διαδικασία και θα συμβάλει αποφασιστικά στην επιτυχία του 15ου Συνεδρίου του ΚΚΕ, δίνουν οι εκτιμήσεις από το πρώτο διάστημα. Αποφασιστικό ρόλο γι' αυτή την πορεία θα παίξει η μελέτη και κατανόηση των προσυνεδριακών ντοκουμέντων από τα μέλη του Κόμματος, η διάδοση και συζήτησή τους με εργαζόμενους και η συλλογή απόψεων και προτάσεων από όλους τους εργαζόμενους. Κλειδί στην επιτυχία της θα αποτελέσει η δράση των ΚΟΒ συλλογικά, αλλά και του κάθε μέλους προσωπικά. Οι κομμουνιστές της Αθήνας στοχεύουν να συνδυάσουν την προσυνεδριακή συζήτηση με τη δράση τους στο μαζικό κίνημα και φυσικά με την επιτυχία της Οικονομικής Εξόρμησης, η οποία έχει ξεχωριστή πολιτική σημασία.

Αυτές είναι οι πρώτες εντυπώσεις και εκτιμήσεις του Βασίλη Καλαματιανού, γραμματέα της Επιτροπής Πόλης της ΚΟΑ, όπως αποτυπώνονται στη συζήτηση που ακολουθεί:

- Με τη δημοσίευση των ντοκουμέντων της ΚΕ του ΚΚΕ ξεκίνησε η προσυνεδριακή περίοδος. Ποιες είναι οι πρώτες εντυπώσεις και εκτιμήσεις σας από την προσυνεδριακή δουλιά;

"Αυτό το διάστημα καταβάλλεται προσπάθεια από τις Οργανώσεις και τα μέλη του Κόμματος να διαβαστούν και να μελετηθούν τα ντοκουμέντα. Αυτό θα γίνει με συσκέψεις μελών και στελεχών, με συνελεύσεις των ΚΟΒ όπου θα γίνεται η παρουσίαση των πιο σημαντικών πλευρών των ντοκουμέντων και με ερωτήσεις θα κατανοείται το περιεχόμενο τους.

Μια πρώτη εκτίμηση που βγαίνει μέσα από τη συζήτηση, είναι ότι τα ντοκουμέντα κινούνται σε σωστή κατεύθυνση.Αυτό δε σημαίνει πως δεν υπάρχουν σκέψεις στελεχών μας πως θα πρέπει να συμπληρωθούν κάποιες πλευρές των ντοκουμέντων ή ότι κάποια ζητήματα χρειάζεται να μελετηθούν περισσότερο και, μέσα από την όλη προσυνεδριακή διαδικασία, να καταληχτούν. Εχει ιδιαίτερη σημασία η άποψη που διατυπώνεται ότι και τα τρία ντοκουμέντα αναδεικνύουν το χαρακτήρα του Κόμματος ως επαναστατικό κόμμα νέου τύπου. Φυσικά, όλα αυτά δε σημαίνουν πως δεν υπάρχουν προβλήματα που σχετίζονται με τη μελέτη των ντοκουμέντων.Η ΚΟΑ κάνει συγκεκριμένη προσπάθεια ώστε το κάθε μέλος του Κόμματος να μελετήσει και να κατανοήσει το περιεχόμενο των ντοκουμέντων, να διατυπώσει ελεύθερα και ταυτόχρονα υπεύθυνα τη γνώμη και τις προτάσεις του με βάση τις εκτιμήσεις του από τα ντοκουμέντα. Γιατί, σε ορισμένες περιπτώσεις στο παρελθόν έτυχε να διατυπώνονται απόψεις με βάση αυτό που κάποιοι νόμιζαν ότι λέμε ή με βάση αυτό που άκουγαν από άλλους ότι λέμε. Θέλουμε, δηλαδή, να υπάρξει ουσιαστική συζήτηση, ουσιαστική τοποθέτηση και βεβαίως κριτική εκεί που νομίζει το κάθε μέλος του Κόμματος πως χρειάζεται. Ομως, αυτή η τοποθέτηση και κριτική να γίνεται με βάση μια διαμορφωμένη αντίληψη μέσα από τη μελέτη των ντοκουμέντων".

- Ενα πρώτο δείγμα του προβληματισμού θα πρέπει να πήρατε από τη σύσκεψη των στελεχών της ΚΟΑ που έγινε πρόσφατα για την ανάλυση των ντοκουμέντων. Υπάρχει κάποια εκτίμηση από αυτή τη σύσκεψη;

"Πρόσφατα έγινε σύσκεψη στελεχών της ΚΟΑ, όπου η ΓΓ της ΚΕ έκανε την παρουσίαση των ντοκουμέντων και απάντησε σε ερωτήματα. Θα έλεγα πως το πιο σημαντικό συμπέρασμα από αυτή τη δουλιά ήταν η συμμετοχή των στελεχών, που μελέτησαν τα ντοκουμέντα και ήρθαν με συγκεκριμένα και ουσιαστικά ερωτήματα. Από αυτή την άποψη, θα μπορούσα να πω ότι ήταν από τις πιο καλές δουλιές".

Πλατύ άνοιγμα στους εργαζόμενους

- Ηδη βρισκόμαστε στο στάδιο της συζήτησης των προσυνεδριακών ντοκουμέντων. Πέρα από την εσωκομματική συζήτηση, προγραμματίζονται άλλες μορφές παρουσίασης;

Θέλω να σταθώ στη δουλιά στις ΚΟΒ, στην οποία αποδίδουμε πολύ μεγάλη σημασία, τη θεωρούμε κλειδί στην όλη πορεία.Θα γίνουν ξεχωριστές συζητήσεις στις ΚΟΒ για να κατανοηθεί το κάθε ντοκουμέντο ξεχωριστά και μετά θα γίνει συνέλευση όπου θα υπάρξουν τοποθετήσεις των μελών του Κόμματος, προτάσεις και παρατηρήσεις. Στη συνέχεια, από το τέλος του Μάρτη και μέχρι τις πρώτες μέρες του Μάη, θα γίνουν οι Αχτιδικές Συνδιασκέψεις, όπου και εκεί θα γίνει εκτίμηση της δουλιάς και εκλογή αντιπροσώπων για το 15ο Συνέδριο. Ετσι ολοκληρώνεται αυτή η διαδικασία από την πλευρά των Οργανώσεων.

Παράλληλα, οφείλουμε να βοηθήσουμε την ΚΝΕ να κατανοήσει τα προσυνεδριακά ντοκουμέντα, γιατί είναι αναμφισβήτητα ένα σημαντικό δυναμικό του Κόμματος, θα είναι τα αυριανά μέλη του Κόμματος. Μας ενδιαφέρει η δουλιά στη νεολαία, η ανάπτυξη του κινήματος της νεολαίας σε αντιιμπεριαλιστική κατεύθυνση και βέβαια η κατανόηση των ντοκουμέντων είναι πολύ σημαντικό ζήτημα.

Ομως, θεωρούμε ότι το 15ο Συνέδριο - όπως και κάθε Συνέδριο του Κόμματος - δεν μπορεί να περιοριστεί στα "στενά", επιτρέψτε μου να χρησιμοποιήσω αυτή την έκφραση, πλαίσια των Κομματικών Οργανώσεων. Υπάρχει ένα μεγάλο δυναμικό του Κόμματος, οι οπαδοί και οι φίλοι του ΚΚΕ,για τους οποίους προετοιμάζονται συσκέψεις ώστε να τους δοθεί η δυνατότητα να διατυπώσουν τη γνώμη τους. Σ' αυτή την κατεύθυνση άρχισαν εξορμήσεις των Κομματικών Οργανώσεων, οι οποίες έδωσαν τα ντοκουμέντα σε οπαδούς και φίλους. Θεωρούμε ότι αυτή η διαδικασία δεν έχει τελειώσει. Υπάρχουν οι κλασικές μορφές των συσκέψεων στα γραφεία του Κόμματος, των μικρότερων συγκεντρώσεων αλλά και των συσκέψεων σε σπίτια. Αυτό πρέπει να το δούμε με βάση και την πείρα του παρελθόντος. Τέτοιες συσκέψεις θα οργανώσουν οι ΚΟΒ σε συνεργασία με μέλη και οπαδούς. Παράλληλα, απευθυνόμαστε ευθέως και στους οπαδούς του Κόμματος και τους καλούμε να οργανώσουν οι ίδιοι τέτοιες συσκέψεις και να ζητούν από τις ΚΟΒ να στέλνουν στελέχη για να εξηγήσουν τα ντοκουμέντα. Επιδιώκουμε ένα άνοιγμα πολύ πιο πέρα από τους φίλους και οπαδούς του ΚΚΕ, ιδιαίτερα σε εργάτες και άλλους εργαζόμενους, σε υπάλληλους, σε επαγγελματοβιοτέχνες, σε κείνες τις κατηγορίες του πληθυσμού που σήμερα πλήττονται από την πολιτική της ΕΕ, από την πολιτική των μονοπωλίων και τις επεμβάσεις του ιμπεριαλισμού.Θέλουμε να κατανοήσουν ότι οι προτάσεις και οι λύσεις του ΚΚΕ ακουμπάνε στην πραγματικότητα και είναι οι μόνες ρεαλιστικές για διέξοδο από την κρίση. Ταυτόχρονα, θέλουμε να δοθεί η δυνατότητα στον απλό εργαζόμενο να διατυπώσει τη γνώμη του".

Με όπλο την προσωπική επαφή

- Ομως, πολλοί εργαζόμενοι ίσως να μην έχουν άμεση σχέση με τους κομμουνιστές, άρα και να μην έχουν τη δυνατότητα να βρουν τα προσυνεδριακά ντοκουμέντα ή να μην έχουν καταφέρει να τα διαβάσουν και να τα κατανοήσουν. Με ποιους τρόπους θα μπορούσε να φτάσει σ' αυτούς έστω και συνοπτικά η πρόταση του Κόμματος;

"Θα ήταν πολύ σημαντικό να υπήρχε δυνατότητα να απευθυνθούμε στο σύνολο του λαού. Ωστόσο δεν έχουμε αυταπάτες ότι τέτοιες δυνατότητες υπάρχουν σήμερα, καθώς τα ΜΜΕ δεν προβάλλουν τις θέσεις του ΚΚΕ. Μιλάμε για τη δυνατότητα προσωπικής επαφής.Θα επιδιώξουμε να γίνει πλατιά συζήτηση στην εργατική τάξη και πιο συγκεκριμένα σε εκείνα τα τμήματά της που είναι πιο πολιτικοποιημένα, που δρουν στο μαζικό κίνημα, με την έννοια ότι αυτά είναι και πιο δεκτικά σε τέτοιες συζητήσεις. Αυτό δε σημαίνει ότι χωρίζουμε τους εργαζόμενους σε κατηγορίες. Απευθυνόμαστε σε όλους τους εργαζόμενους κλιμακώνοντας τη δράση μας.Ιδιαίτερα θέλουμε να προβληθεί η πρότασή μας που αφορά την έξοδο από την κρίση, δηλαδή η συγκρότηση του αντιιμπεριαλιστικού αντιμονοπωλιακού δημοκρατικού μετώπου πάλης, το οποίο θα βασιστεί στην πάλη των εργαζομένων, στον προσανατολισμό του μαζικού κινήματος. Το δεύτερο που επιδιώκουμε να κατανοηθεί από το σύνολο των εργαζομένων είναι οι άμεσοι στόχοι πάλης που αφορούν όλους. Αλλωστε μέσα από αυτή συζήτηση μαζί τους επιδιώκουμε στρατολογίες πρωτοπόρων εργατών και εργαζομένων".

Πολιτική η σημασία της Οικονομικής Εξόρμησης

- Στα πλαίσια του 15ου Συνεδρίου ξεκινά την 1η του Μάρτη η δίμηνη Οικονομική Εξόρμηση. Πώς προετοιμάζεται γι' αυτήν η ΚΟΑ:

"Επιδιώκουμε - και θα επιμείνουμε σ' αυτό - να μη θεωρηθεί διαφορετική δουλιά, ξεκομμένη από την προσυνεδριακή συζήτηση. Η κατανόηση και διάδοση των ντοκουμέντων, αλλά και η Οικονομική Εξόρμηση συνδέονται πολύ στενά.Επιδιώκουμε να διαδοθούν τα ντοκουμέντα, να συζητηθούν και ταυτόχρονα μέσα από την κατανόηση της συμβολής του ΚΚΕ στην πολιτική ζωή της χώρας να ζητήσουμε από τους εργαζόμενους οικονομική ενίσχυση. Εχει, δηλαδή, πολιτική σημασία η Εξόρμηση.Απευθυνόμαστε σε όλους τους εργαζόμενους, ανεξάρτητα από πολιτικές και ιδεολογικές τοποθετήσεις, να μας ενισχύσουν. Προσδοκούμε θετικά αποτελέσματα. Θέτουμε στόχο να πιάσουμε από την πρώτη μέρα το 20% του πλάνου μας. Αυτό βέβαια δεν είναι καθόλου εύκολο. Χρειάζεται συγκεκριμένη δουλιά και συμβολή όλων των μελών. Αλλά και οι οπαδοί του Κόμματος θα πρέπει οι ίδιοι να δραστηριοποιηθούν και να απευθύνονται στις ΚΟΒ για να προμηθεύονται κουπόνια και να δίνουν τον οβολό τους".

Προσυνεδριακό καθήκον η δουλιά στο μαζικό κίνημα

- Μήπως υπάρχει κίνδυνος στο διάστημα μέχρι το Συνέδριο να υπάρξει κάποια "εσωστρέφεια" του κομματικού δυναμικού σε βάρος αυτής της δουλιάς; Στα κομματικά όργανα επιδιώκουμε να πάρει ουσιαστικό χαρακτήρα η συζήτηση. Βέβαια, πρέπει να γίνει συζήτηση πάνω στα ντοκουμέντα, αλλά τα ντοκουμέντα δεν είναι ξεκομμένα από τη σημερινή πραγματικότητα. Κάθε άλλο. Πατάνε στέρεα στη σημερινή πραγματικότητα.Μέσα στα άλλα, επιδιώκεται η βελτίωση λειτουργίας και δράσης του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, η ισχυροποίηση του Κόμματος και η ανάπτυξη του μαζικού κινήματος. Επόμενα, είναι σημαντική προϋπόθεση να δένεται η συζήτηση με την πράξη. Αλλωστε, μέσα από τη δράση και τις εμπειρίες θεμελιώνεται και η πείρα. Για να το πούμε απλά, η ανάπτυξη της δράσης στο μαζικό κίνημα αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της προσυνεδριακής δουλιάς.Θέλουμε να κατανοηθεί ο χαρακτήρας του ΚΚΕ ως Κόμμα της δράσης, της πάλης για τη σοσιαλιστική επανάσταση. Ας μην ξεχνάμε ότι με το Καταστατικό επιδιώκεται η ενίσχυση των κομμουνιστικών χαρακτηριστικών του Κόμματος. Στα πλαίσια τις προσυνεδριακής δουλιάς, πρέπει να δούμε τη στήριξη στις κινητοποιήσεις των ΕΒΕ στις αρχές του Μάρτη, στις κοινοποιήσεις για την ειρήνη, στις φοιτητικές και σπουδαστικές εκλογές και σε κάθε άλλη μορφή κινητοποιήσεων. Οι ΚΟΒ θα στηρίξουν όλες αυτές τις κινητοποιήσεις".

Σημαντική η συμβολή της ΚΟΑ

- Με βάση τα πρώτα δείγματα της προσυνεδριακής δουλιάς, ποιες είναι οι εκτιμήσεις σας;

"Υπάρχει κίνδυνος, αν πούμε ότι όλα πάνε καλά, να δημιουργηθεί μια επανάπαυση. Αν, πάλι, πούμε ότι δε γίνεται τίποτα, θα είμαστε μακριά από την πραγματικότητα. Αυτό που μπορώ να πω, με βάση και τις πρώτες εκτιμήσεις, είναι η αίσθηση και η πεποίθηση ότι όλα τα στελέχη και τα μέλη θα αντιμετωπίσουν με υπευθυνότητα την προσυνεδριακή διαδικασία. Μέσα από αυτή προσδοκάμε να δυναμώσει ουσιαστικά η ΚΟΑ".

- Αισιοδοξείτε λοιπόν για την έκβαση του 15ου Συνεδρίου;

"Αναμφισβήτητα, τα πρώτα δείγματα αλλά και η γνώση των δυνατοτήτων της Οργάνωσης με κάνουν να αισιοδοξώ. Μου δίνουν τη σιγουριά ότι θα υπάρξει σημαντική συμβολή της Κομματικής Οργάνωσης Αθήνας στην επιτυχία του 15ου Συνεδρίου".

Παναγιώτης ΖΑΒΟΥΔΑΚΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ