Μοναδική για τα εκθέματα και τις γνώσεις που παρέχει είναι η έκθεση "Νεολιθικός Πολιτισμός στην Ελλάδα",που εγκαινιάστηκε χτες και θα παρουσιάζεται όλο το '96 στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης.Πρόκειται για ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον, αλλά ελάχιστα γνωστό "κομμάτι" του πολιτισμού μας. Ωστόσο, η Νεολιθική περίοδος, αρχές της 7ης χιλιετίας μέχρι το 3200 π. Χ.,θεωρείται "κοσμογονική".Χαρακτηρισμός που αποδίδει άριστα τις αλλαγές που σημειώθηκαν στον τρόπο οργάνωσης των κοινωνιών, κατοίκησης, παραγωγής, ανταλλαγής αγαθών, αλλά και σκέψης.
Συνοπτικά, μερικές από αυτές τις αλλαγές είναι: η μόνιμη κατοίκηση κοντά σε ποτάμια ή ρέματα (Αρχαιότερη Νεολιθική), σε πεδινά, γιατί αυξάνεται η καλλιέργεια της γης (Νεότερη Νεολιθική), μέχρι τη μετατόπιση στα παράλια, εξαιτίας των ανταλλαγών (Τελική Νεολιθική). Η μόνιμη κατοίκηση έλκεται, βέβαια, από την οικονομία του γεωργοκτηνοτροφικού παραγωγικού σταδίου,η οποία επιφέρει ανάπτυξη των εργαλείων και αντικειμένων οικοτεχνίας,όπως αγγεία, σκεύη, ενδύματα, πιθάρια, είδη στολισμού και όπλα. Σημαντική είναι και η ανάπτυξη της ειδωλοπλαστικής.Ειδώλια, καθόλου τυποποιημένα, που βρίσκονται κυρίως σε οικισμούς και όχι σε τάφους, όπως στην Πρώιμη Εποχή του Χαλκού. Τέλος η κεραμική δηλώνει ότι οι κεραμείς γνώριζαν πολύ καλά να χρησιμοποιούν αυτή τη φυσική πρώτη ύλη.
Ο επισκέπτης της έκθεσης μπορεί να μάθει για όλα αυτά με μια μικρή, αλλά κατατοπιστική περιήγηση, που περιλαμβάνει ποικιλία αντικειμένων, δανεισμένα από 44 Μουσεία της Ελλάδας και 4 της Κύπρου.Τα εκθέματα συνοδεύονται με λεπτομερείς λεζάντες, ενώ στην είσοδο υπάρχουν χάρτες με τις σημαντικότερες θέσεις του Νεολιθικού Πολιτισμού, που φθάνουν τις 920.
Για την οργάνωση της έκθεσης συνεργάστηκαν οι: Φ. Ζαφειροπούλου, Ντ. Γουλανδρή, Γ. Ασλάνης, Κ. Γάλλης, Κ. Δημακοπούλου, Λ. Μαραγκού, Χρ. Ντούμας, Γ. Παπαθανασόπουλος και Γ. Τζεδάκις.
Τον ιδιαίτερα καλαίσθητο, αλλά και κατατοπιστικό κατάλογο επιμελήθηκε πλήθος επιστημονικών συνεργατών, υπό την εποπτεία του καθηγητή, Γιώργου Παπαθανασόπουλου.Οπως, χαρακτηριστικά είπε η καθηγήτρια Λίλα Μαραγκού "ό,τι μένει από μία έκθεση είναι ο κατάλογος".
Στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου, παραβρέθηκαν εκπρόσωποι της Κυπριακής Αρχαιολογικής Υπηρεσίας και του Μητροπολιτικού Μουσείου Νέας Υόρκης.