Πέμπτη 22 Φλεβάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΕΔΚΕ
Δηλώνει ικανοποίηση...

Αντιπροσωπεία της ΚΕΔΚΕ, που συναντήθηκε με την ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών, δήλωσε ικανοποιημένη από την επανάληψη των γενικών υποσχέσεων που βρίσκονται πίσω και από τις επίσημες εξαγγελίες της κυβέρνησης

Πήγαν, άκουσαν ξανά τα παλιά "θα" και έφυγαν δηλώνοντας ικανοποιημένοι! Πρόκειται για τα μέλη της ΕΕ της Κεντρικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων, που χτες συναντήθηκαν με την ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών. Την ώρα που δεκάδες δήμοι και κοινότητες στέλνουν απεγνωσμένα σήματα κινδύνου για την κατάσταση στην οποία βρίσκονται τόσο στον τομέα των οικονομικών όσο και ως προς τις ελλείψεις σε προσωπικό, ο πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ Δ. Αβραμόπουλος και οι συν αυτώ θεώρησαν σκόπιμο να επισκεφτούν το υπουργείο μόνο και μόνο για να έχουν τη χαρά μιας κοινής δημόσιας εμφάνισης με τον νέο αρμόδιο υφυπουργό Λ. Παπαδήμα!

Μετά τη συνάντηση δήλωσαν αμφότεροι ότι η επαφή είχε μόνο ενημερωτικό χαρακτήρα και ότι δεν πάρθηκαν αποφάσεις για την επίλυση των προβλημάτων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Και αυτό ενώ τα προβλήματα είναι γνωστά και οι φορείς της κεντρικής εξουσίας έχουν δεσμευτεί κατ' επανάληψη στο παρελθόν για λύσεις, που φυσικά δε δόθηκαν. Η αντιπροσωπεία της ΚΕΔΚΕ δήλωσε ικανοποιημένη για την επανάληψη της υπόσχεσης ότι θα καταβληθούν κάποτε τα χρήματα για τα επιδόματα των 15 και 18 χιλιάδων, ότι "θα" γίνουν προσλήψεις προσωπικού, ότι "θα" μειωθούν τα επιτόκια δανεισμού και ότι "θα" ρυθμιστούν τα χρέη των ΟΤΑ προς τα Ασφαλιστικά Ταμεία. Δε θεώρησε καν σκόπιμο να θίξει το ζήτημα των πόρων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που αυθαίρετα παρακρατεί η κεντρική εξουσία και δε ζήτησε την αύξηση της τακτικής, κρατικής επιχορήγησης.

Οπως δήλωσε μετά τη συνάντηση ο γενικός γραμματέας της Ενωσης Απ. Κοιμήσης,στο αίτημα της ΚΕΔΚΕ να καλυφθούν οι κενές οργανικές θέσεις με μόνιμους και για τις προσλήψεις στις ανταποδοτικές υπηρεσίες των ΟΤΑ να γίνουν πιο σύντομες οι διαδικασίες που ορίζει ο ν.2190, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου διατύπωσε επιφυλάξεις, "φοβούμενη" μη φανεί ότι καταργείται ο νόμος Πεπονή! Η αντιπροσωπεία έμεινε ικανοποιημένη και για την επανάληψη της υπόσχεσης για τα επιδόματα, παρόλο που σχετικές δεσμεύσεις είχε αποσπάσει και στο παρελθόν, ενώ υπήρξε και νομοθετική ρύθμιση για τις 18 χιλιάδες που δεν υλοποιήθηκε. Την ίδια παθητική στάση τήρησε και στο θέμα της μείωσης των επιτοκίων δανεισμού των ΟΤΑ από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, για το οποίο απέσπασε νέα "θα", συνέχεια των όσων είχε ακούσει για το θέμα παλαιότερα. Γενική και αόριστη ήταν και η υπόσχεση για τη ρύθμιση των χρεών. Μάλιστα, οι εκπρόσωποι της ΚΕΔΚΕ σχεδόν ζήτησαν συγνώμη από την κυβέρνηση επειδή έθεσαν τέτοιο ζήτημα και υποσχέθηκαν ότι θέτουν για τελευταία φορά τέτοιο θέμα. Δήλωσαν, σχετικά, ότι θα μελετήσουν τρόπους ώστε στο μέλλον να κατοχυρώνονται τα ασφαλιστικά ταμεία, ίσως και με παρακράτηση των οφειλών των ΟΤΑ από τους ΚΑΠ.

Σχολιάζοντας τη στάση της αντιπροσωπείας της ΚΕΔΚΕ, ο δήμαρχος Ταύρου Π. Βακαλόπουλος με δήλωσή του στο "Ρ" σημείωσε: "Με αυτή της τη στάση η ΚΕΔΚΕ δε βοηθά στην επίλυση των προβλημάτων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Αντίθετα δημιουργεί τη βεβαιότητα ότι αρκετά μέλη της, προσβλέποντας σε λύσεις δικών τους προβλημάτων, αδιαφορούν για τα σοβαρά ζητήματα των ΟΤΑ και την υλοποίηση των αποφάσεων που πάρθηκαν στο πρόσφατο Συνέδριο της ΚΕΔΚΕ, έστω και αυτών των λίγων που κινούνται στη σωστή κατεύθυνση". Ο ίδιος επισήμανε ότι η Ενωση μετατρέπεται ουσιαστικά σε όργανο εφαρμογής της κυβερνητικής πολιτικής και ότι αν κάποιοι έχουν αντίθετη άποψη, ας προγραμματίσουν κινητοποιήσεις για την επίλυση των προβλημάτων. Συμπλήρωσε, τέλος, ότι δεν υπάρχουν πλέον περιθώρια για ενημέρωση, αλλά μόνο για δράση.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ