Τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση τονίστηκαν κατά τη χτεσινή συνάντηση των προέδρων των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων και νομαρχών της χώρας. Προβλήματα στα οποία αναφέρθηκαν και οι ίδιοι οι εκπρόσωποι της κεντρικής εξουσίας, οι οποίοι περιορίστηκαν όμως σε απλές επισημάνσεις και ευχολόγια χωρίς να παρουσιάσουν ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα δράσης της κυβέρνησης.
Συγκεκριμένα, ο υφυπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, Λ. Παπαδήμας,έκανε λόγο για κακοδαιμονία που ταλαιπωρεί τη ΝΑ και επισήμανε ότι κανένα κόμμα εξουσίας δεν έφερε ένα θεσμό προετοιμασμένο, αλλά και τα δύο αντιμετώπισαν με προχειρότητα το θέμα. Επισήμανε ότι δεν μπορεί να γίνει λόγος για οικονομική αυτοτέλεια της ΝΑ αφού δεν έχουν καθοριστεί ακόμα οι αρμοδιότητές της.
Υποστήριξε ότι χρειάζεται νομοθετική ρύθμιση που να διευκρινίζει τις αρμοδιότητες της κεντρικής εξουσίας του πρώτου και δεύτερου βαθμού αυτοδιοίκησης. Ισχυρίστηκε ότι χρειάζεται διάλογος μεταξύ νομαρχών και δημάρχων για να ξεκαθαρίσει, όπως είπε, το μέτωπο διεκδικήσεων και αρμοδιοτήτων τους στο οποίο το υπουργείο θα παίξει το ρόλο του διαιτητή. Αυτή η θέση του προκάλεσε σχόλια νομαρχών που τον κατηγόρησαν για αποπροσανατολισμό.
Από την πλευρά του ο άλλος υφυπουργός, Γ. Μωραϊτης,παραδέχτηκε ότι υπάρχουν προβλήματα, ανέφερε ότι πρέπει να ξεκαθαριστούν οι αρμοδιότητες νομαρχιών και υπουργείων και πρόσθεσε ότι χρειάζεται έγκαιρη θεσμοθέτηση της οικονομικής αυτοτέλειας της ΝΑ.