Επίσημη ομολογία του υφυπουργού Οικονομικών Γ. Ανωμερίτη για τις αδικίες που κρύβουν τα "αντικειμενικά" κριτήρια. Ο φορομπηχτικός τους χαρακτήρας παραμένει αλώβητος και με το νομοσχέδιο που κατατέθηκε προχτές στη Βουλή. Ο υφυπουργός υποσχέθηκε επανεξέτασή τους, στο τέλος του 1997
Μετά από δύο χρόνια εφαρμογής των φορομπηχτικών μέτρων - για τα μικρομεσαία νοικοκυριά των βιοτεχνών, των αγροτών και εμπόρων και των ελεύθερων επαγγελματιών - η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ αναγνώρισε και δημόσια πως τα "αντικειμενικά" κριτήρια φορολογίας δεν είναι και τόσο αντικειμενικά στον προσδιορισμό της φορολογητέας ύλης. Τις αδικίες που κρύβουν τα "αντικειμενικά" κριτήρια, ομολόγησε δημόσια χτες σε συνέντευξη Τύπου ο υφυπουργός Οικονομικών Γ. Ανωμερίτης.Και, πρέπει να το σημειώσουμε πως είναι πρώτη φορά που το, μεσαιωνικής έμπνευσης, φορολογικό μέτρο αμφισβητείται από επίσημα κυβερνητικά χείλη. Εστω και αν η ομιλία αυτή έγινε την επομένη της κατάθεσης νομοσχεδίου στη Βουλή, που διορθώνει αποσπασματικά "αδικίες" του νόμου για τα "αντικειμενικά" κριτήρια, χωρίς όμως να θίγει τον πυρήνα του φορομπηχτικού του χαρακτήρα.
Πάντως, ο Γ. Ανωμερίτης, εμμέσως πλην σαφώς, άφησε να εννοηθεί ότι ενδέχεται να καταργηθεί ο νόμος των "αντικειμενικών" κριτηρίων, αλλά κάτι τέτοιο θα γίνει με την ολοκλήρωση του Μηχανογραφικού Φορολογικού Συστήματος ΤΑΞΙΣ, που δεν αναμένεται να γίνει πριν το τέλος του 1997.Στο σημείο αυτό ανέφερε ότι με απόφασή του το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους κρίνει νόμιμη την αγορά του κτιρίου Πεντζετάκι στο Μοσχάτο, όπου θα στεγαστούν οι υπηρεσίες του Μηχανογραφικού Κέντρου του υπουργείου Οικονομικών (ΚΕΠΥΟ).
Ανεξάρτητα από τον αόριστο χαρακτήρα των υπουργικών δηλώσεων περί κατάργησης των "αντικειμενικών" κριτηρίων στην προοπτική του χρόνου, δηλώσεις οι οποίες βέβαια γίνονται υπό το βάρος των εσωκομματικών εξελίξεων στο ΠΑΣΟΚ και στην προοπτική της επόμενης εκλογικής αναμέτρησης, το πρόβλημα της διατήρησης του άδικου, φοροεισπρακτικού αυτού μέτρου παραμένει.
Με τις δηλώσεις του ο υφυπουργός Οικονομικών επιβεβαιώνει έμμεσα πλην σαφώς ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, με την προώθηση του μέτρου των "αντικειμενικών" κριτηρίων, δεν επιδίωξε την πάταξη της φοροδιαφυγής - όπως υποκριτικά είχε ισχυριστεί - αλλά την άντληση φορολογικών εσόδων, προκειμένου να υλοποιήσει το πρόγραμμα "σύγκλισης" και να φανεί συνεπής με τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει έναντι των Βρυξελλών.Και η φορολογική αυτή αφαίμαξη του τμήματος των μικρομεσαίων στρωμάτων που βρίσκονται στα πρόθυρα της οικονομικής κατάρρευσης - μιας και αυτούς θίγει ο νόμος - υπήρξε προσοδοφόρα.
Το υπουργείο Οικονομικών εκτιμά ότι το 1995 λόγω των "αντικειμενικών" κριτηρίων εισπράχθηκαν επιπλέον 250 δισ. δραχμές φόροι, τους οποίους πλήρωσαν στη συντριπτική τους πλειοψηφία τα μικρομεσαία στρώματα.Αξίζει επίσης να επισημανθεί ότι οι δηλώσεις του υφυπουργού Οικονομικών, περί κατάργησης των "αντικειμενικών" κριτηρίων, έστω και μελλοντικά, δεν έχουν χαρακτήρα δέσμευσης για την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Ούτε κανείς μπορεί να εγγυηθεί ότι τα "αντικειμενικά" κριτήρια θα καταργηθούν στο τέλος του 1997. Ακόμα και αν οι δηλώσεις αυτές απηχούν πραγματικές προθέσεις, η συνάρτηση της κατάργησης του άδικου αυτού φορολογικού μέτρου, με την ολοκλήρωση του προγράμματος μηχανοργάνωσης, παραπέμπει σε χρονικό ορίζοντα ασφαλώς μεγαλύτερο από το τέλος του 1997. Αρμόδιοι παράγοντες του υπουργείου επισημαίνουν ότι το έργο έχει καθυστερήσει σημαντικά, μιας και το 1995 δεν έγιναν παρά ελάχιστα βήματα.