Στις κάλπες από σήμερα οι εργαζόμενοι για ανάδειξη νέας διοίκησης στην "Τρίαινα", λίγο πριν ξεσπάσει η θύελλα των βαρύτατων επιπτώσεων από την υλοποίηση της συμφωνίας 51 - 49%. Η ψήφος στην "ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ", η μόνη χρήσιμη ψήφος. Συζήτηση με τον Σπ. Βαρθολομαίο
Στις κάλπες οδηγούνται εσπευσμένα από σήμερα οι εργαζόμενοι στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά,λίγο πριν οι βαρύτατες συνέπειες από την υλοποίηση της απαράδεκτης συμφωνίας του 51% - 49% κάνουν "δυναμικά" την εμφάνισή τους. Οι εργαζόμενοι ψηφίζουν μέχρι και την Παρασκευή για την ανάδειξη νέας διοίκησης του σωματείου, καθώς και για αντιπροσώπους για το Εργατικό Κέντρο Πειραιά και για την Ομοσπονδία Μετάλλου.
"Οι εκλογές γίνονται στην πιο κρίσιμη στιγμή για το Ναυπηγείο και για τους εργαζόμενους,από την άποψη ότι ήδη έχει ξεκινήσει η διαδικασία της ιδιωτικοποίησης, με βάση τη συμφωνία του 51% - 49% που έχει υπογράψει η πλειοψηφία του σωματείου", επισημαίνει ο Σπ. Βαρθολομαίος,μέλος του ΔΣ του σωματείου και στέλεχος της "Εργοστασιακής Επιτροπής".
Τα στοιχεία που τεκμηριώνουν την κρισιμότητα της κατάστασης, είναι όπως θα πει ο Σ. Βαρθολομαίος, "το γεγονός ότι η ίδια η συμφωνία, αλλά και η τροπολογία που την επικύρωσε, προβλέπουν συρρίκνωση του Ναυπηγείου κατά 1.000 θέσεις εργασίας και μάλιστα 600 αμέσως μετά τις εκλογές,με σοβαρές συνέπειες για την ομαλή λειτουργία του Ναυπηγείου. Επίσης, το διάστημα αυτό ολοκληρώνεται η επιλογή του ιδιωτικού μάνατζμεντ,που θα αναλάβει εν λευκώ τη διοίκηση του Ναυπηγείου, πράγμα που οδηγεί στα "νύχια" της ιδιωτικής πρωτοβουλίας. Στο ίδιο σημείο οδηγεί άλλωστε και η πρόθεση της κυβέρνησης να ιδιωτικοποιήσει την ΕΤΒΑ, η οποία υποτίθεται ότι κρατώντας το 51% των μετοχών θα ασκούσε δημόσιο έλεγχο".
Σύμφωνα με τον συνδικαλιστή, βαρύτατες θα είναι οι οικονομικές συνέπειες από την υλοποίηση της συμφωνίας και για τους εργαζόμενους που τελικά θα απομείνουν στο Ναυπηγείο. Οπως σημειώνει: "Σε πρώτη φάση οι εργαζόμενοι καλούνται να πληρώσουν (αμέσως μετά τις εκλογές) ένα δισ. δραχμές από τη συμμετοχή τους στο πρώτο στάδιο του επενδυτικού προγράμματος. Αυτό αναλογεί σε 450 χιλιάδες δρχ. για κάθε εργαζόμενο!Βέβαια, έπεται συνέχεια με την αγορά των μετοχών, ύψους 8,175 δισ. δρχ., αλλά και με την αποπληρωμή των δανείων και τη "συμμετοχή σε κέρδη και ζημιές",όπως χαρακτηριστικά ορίζεται".
Το χτύπημα των εργατικών δικαιωμάτων, συνεχίζει ο Σπ. Βαρθολομαίος, "έχει ήδη κάνει την εμφάνισή του, με την καθιέρωση της διπλής ειδικότητας,ενώ με ευθύνη της πλειοψηφίας έχει συμφωνηθεί τετράχρονη εργασιακή ειρήνη (!) και η καθήλωση επίσης για τέσσερα χρόνια των αποδοχών των εργαζομένων, με "αυξήσεις" στα πλαίσια του προβλεπόμενου από την κυβέρνηση πληθωρισμού".
Αναφερόμενος στη στάση των παρατάξεων ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ, ο συνδικαλιστής υπογραμμίζει πως "αποκρύβουν τις πραγματικές συνέπειες και προβάλλουν ως κύριο επιχείρημα ότι έτσι το Ναυπηγείο παραμένει υπό δημόσιο έλεγχο, όταν η ίδια η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει πως θα προχωρήσει σε ιδιωτικοποίηση της ΕΤΒΑ και όταν η ξένη ναυπηγική βιομηχανία που θα αναλάβει το μάνατζμεντ θα δρα εν λευκώ. Οσο δε, για το "λαμπρό μέλλον" του Ναυπηγείου που ευαγγελίζονται, στην πραγματικότητα πρόκειται για ένα συρρικνωμένο Ναυπηγείο με κύρια κατεύθυνση τις επισκευές και με εργολάβους.Πρώτο δείγμα γραφής της συνέπειάς τους προς τη συμφωνία, είναι και η στάση που κρατάνε στις διαπραγματεύσεις για τη Συλλογική Σύμβαση του '96, όπου ουσιαστικά οδηγούν σε καθήλωση των αποδοχών των εργαζομένων. Ούτε αυτό το 8% δε δέχτηκαν να το ζητήσουν να δοθεί από την αρχή, σε μία δόση. Για το θέμα των μαθητών και συμβασιούχων δεν πίεσαν για να υπογράφουν σύμβαση αορίστου χρόνου".
Απέναντι σε αυτή την κατάσταση, καταλήγει ο Σπ. Βαρθολομαίος, "εμείς επιμένουμε ότι η μόνη βιώσιμη και ρεαλιστική λύση είναι: ναυπηγείο 100% στο δημόσιο και ενιαίος δημόσιος φορέας ναυπηγικής βιομηχανίας.Πέρα απ' αυτή τη βασική θέση μας, άμεσος στόχος μας είναι η οργάνωση της πάλης των εργαζομένων ενάντια στις συνέπειες της ιδιωτικοποίησης και για την υπεράσπιση των κατακτήσεών μας. Καλούμε τους εργαζομένους να μας υπερψηφίσουν γιατί είμαστε η μόνη δύναμη που μπορούμε να αντιπαλέψουμε τις συνέπειες, γιατί ακριβώς ήμασταν αυτοί που σθεναρά αντιταχθήκαμε στην ερμαφρόδιτη ιδιωτικοποίηση και στα αντεργατικά σχέδια κυβέρνησης, Ευρωπαϊκής Ενωσης και κεφαλαίου".
Ντ. Ν.