Η Ομοσπονδία των Εργαζομένων στο φάρμακο επισημαίνει ότι η κρατική παρέμβαση είναι ανύπαρκτη
Οι μεγάλες δαπάνες φαρμακοθεραπείας στην Ελλάδα, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, δεν οφείλονται στην αύξηση του όγκου κατανάλωσης, αλλά στην αύξηση της αξίας τους, δηλαδή στα χρήματα που εισπράττουν οι έμποροι και οι βιομήχανοι, τονίζει σε χτεσινή της ανακοίνωση η Ομοσπονδία Εργαζομένων Φαρμακευτικών και Συναφών Επαγγελμάτων Ελλάδας.
Στο ερώτημα γιατί συμβαίνει αυτό, καθώς το κράτος καθορίζει την τιμή που θα πουλιέται το "εμπόρευμα φάρμακο", η Ομοσπονδία απαντά: "Οφείλεται στην αύξηση των εισαγωγών, τη μετατροπή των παραγωγικών επιχειρήσεων σε εμπορικές και το κλείσιμο των εργοστασίων. Το ίδιο το κράτος έκλεισε τη μοναδική του φαρμακευτική επιχείρηση την ΕΛΒΙΠΥ - ΧΡΩΠΕΙ. Τα τελευταία χρόνια, τονίζει, η ΣΚΟΥΙΜΠ, η ΣΑΝΤΟΖ, η ΜΠΕΡΙΓΚΕ κτλ. έκλεισαν ή μείωσαν την παραγωγή τους. Η ΓΚΛΑΞΟ ανακοίνωσε ότι θα σταματήσει την παραγωγή της, ενώ η ΜΠΑΓΕΡ σταματάει την παραγωγή της ασπιρίνης στην Ελλάδα".
Η υποκατάσταση, επισημαίνει η Ομοσπονδία, των παραγομένων φαρμάκων από τα εισαγόμενα με νέες τιμές και με το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο τίναξαν στα ύψη το λεγόμενο κόστος φαρμακοθεραπείας.
Η Ομοσπονδία θέτει τα εξής ερωτήματα:
Αυτό, τονίζει η Ομοσπονδία, είναι το πρόβλημα που υπάρχει στο φάρμακο και όχι οι "λίστες", οι "κοινωνικοί πόροι", οι "συνταξιούχοι" κτλ., και η ανακοίνωση καταλήγει: "Τα μέτρα που είδαν το φως της δημοσιότητας είναι "ασπιρίνες" και όσο θα συνεχίζεται η ανεξέλεγκτη δράση των πολυεθνικών, χωρίς την παρέμβαση του κράτους, οι τιμές των φαρμάκων θα πάρουν μεγάλες διαστάσεις".