Η διαχρονική λιτότητα και ο αντιλαϊκός προσανατολισμός του φορολογικού συστήματος έχουν οδηγήσει σε οριακά επίπεδα το φοροδοτικό μηχανισμό. Σε καταγραφή της φοροδοτικής ικανότητας των περιοχών της χώρας προχωρεί το υπουργείο Οικονομικών
Προβληματισμός επικρατεί στο υπουργείο Οικονομικών για την πορεία εκτέλεσης του Κρατικού Προϋπολογισμού του 1996. Αρμόδιοι παράγοντες δεν έκρυβαν - αυτό που τείνει να γίνει κοινό μυστικό - πως η εφαρμογή της διαχρονικής πολιτικής της λιτότητας και η συνεπακόλουθη μείωση των λαϊκών εισοδημάτων έχει οδηγήσει στα όρια της κόπωσης το φορολογικό σύστημα.
Με δεδομένες τις σταθερές της αντιλαϊκής φορολογικής πολιτικής η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών επιχειρεί να καταγράψει τις δυνατότητες αποδοτικότητας του φοροδοτικού μηχανισμού, με στόχο τη διεξαγωγή γενικότερων συμπερασμάτων για την άσκηση φορολογικής πολιτικής.
Στην κατεύθυνση αυτή παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών ανέφεραν χτες ότι για το επόμενο διάστημα προωθούνται οι ακόλουθες αρμοδιότητες:
Στο μεγάλο θέμα της αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής του ΦΠΑ (έχει εκτιμηθεί ότι η φοροδιαφυγή από ΦΠΑ αγγίζει το 1 τρισ. δραχμές), υπάρχει σκεπτικισμός. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι μέχρι σήμερα προσπάθειες αντιμετώπισης του μεγάλου αυτού προβλήματος, ουσιαστικάέχουν αποτύχει.
Είναι εμφανές, ότι η στατιστική καταγραφή της φορολογικής συμπεριφοράς, βοηθάει εν μέρει στην εξαγωγή συμπερασμάτων τακτικού χαρακτήρα, δεν αγγίζει όμως την ουσία του προβλήματος. Και το πρόβλημα στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι ότι ενώ το πρόγραμμα "σύγκλισης" απαιτεί συνεχώς και νέες εκατόμβες φόρων, η φοροδοτική μηχανή με το συγκεκριμένο αντιλαϊκό προσανατολισμό της, έχει φτάσει σε οριακά σημεία, ενώ τα σημάδια της κόπωσης είναι έντονα.Πρέπει να σημειωθεί ότι, μετά τα απογοητευτικά αποτελέσματα που παρουσίασαν τα έσοδα του Κρατικού Προϋπολογισμού το δίμηνο Νοέμβρη - Δεκέμβρη 1995, εξέλιξη η οποία οδήγησε σε αποκλίσεις προς τα κάτω των συνολικών φορολογικών εσόδων του 1995 κατά 300 δισ. δραχμές, τα περιθώρια για το υπουργείο Οικονομικών έχουν στενέψει επικίνδυνα. Και μπορεί σήμερα πολιτικοί παράγοντες να ισχυρίζονται ότι δεν είναι στις προθέσεις τους, η προσφυγή σε νέα μέτρα, όμως η μέχρι σήμερα εμπειρία μάλλον περί του αντιθέτου πείθει.
Θανάσης ΚΑΝΙΑΡΗΣ