Τετάρτη 11 Δεκέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ - ΘΡΑΚΗ
Με ενίσχυση των μπλόκων απαντούν οι αγρότες

Με ενίσχυση των μπλόκων στη Μακεδονία και τη Θράκη απαντούν οι αγρότες στην προκλητική και αδιάλλακτη στάση της κυβέρνησης και δηλώνουν αποφασισμένοι να μην κάνουν βήμα πίσω.

Οι αγρότες περίμεναν πως έστω και τώρα η κυβέρνηση θα αναλάμβανε τις ευθύνες της και θα προχωρούσε σε ουσιαστικό διάλογο μαζί τους για τη δρομολόγηση μιας σειράς μέτρων οικονομικής ανακούφισης του αγροτικού κόσμου και στήριξης της αγροτικής παραγωγής του τόπου. Ομως οι χτεσινές δηλώσεις του πρωθυπουργού έριξαν περισσότερο λάδι στη φωτιά.

Αμεσα αντέδρασαν οι αγρότες στο μπλόκο των Μαλγάρων, που έκλεισαν παντελώς το δρόμο, επιτρέποντας τη διέλευση μόνο σε ασθενοφόρα που μετέφεραν επείγοντα περιστατικά. Η ελαστικότητα που έδειχναν οι αγρότες, προκειμένου να μπορούν να περνάνε οι εργαζόμενοι για τις δουλιές τους, τα φορτηγά με φάρμακα, τρόφιμα, καύσιμα κλπ. προσωρινά έπαψε να υπάρχει και αμέσως σχηματίστηκαν ουρές οχημάτων. Βέβαια, μετά από δύο ώρες η κατάσταση ομαλοποιήθηκε, ενώ χτες το βράδυ συνεδρίαζε η ΣΕΑ προκειμένου, στα πλαίσια της απόφασης της Πανθεσσαλικής Συντονιστικής Επιτροπής, να καθορίσει τις παραπέρα μορφές κλιμάκωσης του αγώνα τους.

Παρόμοια είναι η κατάσταση και στα υπόλοιπα μπλόκα. Οι αγρότες δηλώνουν αποφασισμένοι να μην υποκύψουν στην αδιαλλαξία της κυβέρνησης και ότι θα φύγουν από τους δρόμους, μόνο αν ικανοποιηθούν τα βασικά αιτήματά τους και δρομολογηθεί η αντιμετώπιση των υπόλοιπων.

"Η άρνηση του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης να σκύψει πάνω στα προβλήματα εξαγρίωσε τους αγρότες εδώ στα μπλόκα της Δράμας", είπε ο Γιάννης Στεφανίδης,μέλος του προεδρείου της ΣΕΑ του νομού. "Συνεχίζουμε ανυποχώρητοι. Για μας αυτός ο αγώνας είναι αγώνας ζωής και επιβίωσης. Ξέρετε τι θα πει να σαπίζουν χιλιάδες τόνοι πατάτες στο Νευροκόπι και η χώρα να κάνει εισαγωγές από τρίτες χώρες; Η κυβέρνηση το γνωρίζει, όμως αντί να υπερασπίσει τα συμφέροντα της μικρομεσαίας αγροτιάς, δεν κάνει βήμα πίσω από την καταστροφική αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ και τις αποφάσεις της ΚΑΠ και της ΓΚΑΤΤ. Είμαστε αποφασισμένοι να μη γίνουμε συνένοχοι και να μην επιτρέψουμε το ξεκλήρισμά μας. Και σ' αυτό τον αγώνα έχουμε τη συμπαράσταση του δραμινού λαού", κατέληξε ο Γ. Στεφανίδης.

Αυξάνεται η συμπαράσταση

Γεγονός είναι πάντως η όλο και αυξανόμενη υποστήριξη και συμπαράσταση των εργαζομένων, των ΕΒΕ και πολλών φορέων του Νομού Δράμας προς τους αγωνιζόμενους αγρότες. Οι αγρότες παραμένουν ακλόνητοι στα 9 μπλόκα. Η Κοινότητα Φωτολείβους τούς προμήθευσε κιόσκια για να προστατεύονται τα κρύα και βροχερά βράδια, ενώ η ΝΕΟΓΑΛ, το Εκκοκιστήριο του Φωτολείβους και η Ενωση Αγροτικών Συνεταιρισμών τούς προμήθευσαν τρόφιμα και οι κτηνοτρόφοι κρέας.

Στην Πέλλα, επίσης, ενισχύονται τα μπλόκα, ενώ παράλληλα μεγαλώνει και το κύμα συμπαράστασης. Στα Γιαννιτσά σήμερα θα γίνει σύσκεψη πρωτοβάθμιων Σωματείων και άλλων μαζικών φορέων της περιοχής, προκειμένου να προγραμματιστεί κινητοποίηση συμπαράστασης στον αγώνα των αγροτών.

Με αγρότες από τα χωριά Κολινδρός, Παλιάμπελα, Λιβάδι και Καταχά Πιερίας θα ενισχυθεί σήμερα το μπλόκο στην αερογέφυρα του Αιγινίου ως πρώτη απάντηση στην κυβέρνηση. Οπως είπε ο Ηλίας Καλφούτσος,μέλος της ΣΕΑ, "περιμέναμε να γίνει ένα θετικό βήμα χτες, όμως απογοητευθήκαμε. Τους λέμε να το ξέρουν πως δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω. Μάλιστα θα εξετάσουμε πιο συγκεκριμένα και νέες μορφές κινητοποιήσεων. Δεν πάει άλλο, κάθε χρόνο φτωχαίνουμε περισσότερο. Οι ροδακινοπαραγωγοί έδωσαν το προϊόν τους από τον Ιούνιο και ακόμη δεν πληρώθηκαν. Αυτοί οι άνθρωποι και χιλιάδες άλλοι αγρότες πώς θα κάνουν Χριστούγεννα; Τα χρέη στην ΑΤΕ μας πνίγουν και λεφτά από τον κόπο μας δεν παίρνουμε".

Τα μπλόκα

Τα δεκάδες μπλόκα του αγώνα στη Μακεδονία και τη Θράκη, παραμένουν στους δρόμους και συνεχίζουν να ενισχύονται, δίνοντας την πρέπουσα απάντηση στην αδιαλλαξία της κυβέρνησης. Συγκεκριμένα μπλόκα υπάρχουν:

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Γέφυρα Μαλγάρων, Λουδίας, Χαλκηδόνα, Περιοχή Αεροδρομίου, Πράσινα Φανάρια, αερογέφυρα Θέρμης και στο Δερβένι.

ΠΙΕΡΙΑ: στο Βαρυκό και στη γέφυρα Αιγινίου.

ΗΜΑΘΙΑ: Κυψέλη, Κλειδί, Καβάσιλα, Τάφρος 66, Μακροχώρι, διασταύρωση Νάουσας, 10ο χλμ Σταυρού - Γιαννιτσών.

ΠΕΛΛΑ: Σέρβικη Γέφυρα Γιαννιτσών, διασταύρωση Γουμένισσας, Ν. Πέλλα, Σφαγεία, Λουδία, Γέφυρα Αγ. Λουκά - Κρύας Βρύσης.

ΚΙΛΚΙΣ: Κόμβο Καλίνδροιας προς τελωνείο Δοϊράνης.

ΣΕΡΡΕΣ: Γέφυρα Στρυμόνα, Γέφυρα Πετριτσίου, διασταύρωση Δαφνουδίου, Πεθελινού και Ν. Μπάφρας. Κλειστοί οι δρόμοι για το τελωνείο Προμαχώνα.

ΔΡΑΜΑ: 6ο χλμ ΕΟ Δράμας - Καβάλας, 13ο και 14ο ΕΟ Δράμας - Αμφίπολης, 4ο χλμ Δράμας - Νευροκοπίου, 15ο Δράμας - Σερρών, 18ο Δράμας - Κ. Νευροκοπίου, 1ο Επαρχιακής Οδού Κάτω Βροντούς - Προσοτσάνης, 15ο Επ. Ο. Δράμας - Νικήσιανης. Αποκλεισμένη παραμένει και η Νομαρχία.

ΚΑΒΑΛΑ: Ελευθερούπολη, Κρινίδες, 21ο χλμ ΕΟ Καβάλας - Ξάνθης προς αεροδρόμιο.

ΕΒΡΟΣ: Αρδάνιο, Γέφυρα Μαϊστρου, Διδυμότειχο, Κατσανιές, Ορμένιο. Κλειστοί οι δρόμοι για όλα τα τελωνεία στα ελληνοβουλγαρικά και ελληνοτουρκικά σύνορα.

ΡΟΔΟΠΗ: Γέφυρα Πολυάνθου και Πόρτο Λάγος.

ΚΟΖΑΝΗ: Στη διασταύρωση της ΑΕΒΑΛ έξω από Πτολεμαϊδα.

ΓΡΕΒΕΝΑ: 30ό χλμ Γρεβενών - Τρικάλων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ