Η ... πατρότητα
Για να οδηγηθεί η χώρα σε ουσιαστική ανάπτυξη και πορεία πραγματικής σύγκλισης προς τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, πρέπει να ληφθούν "τολμηρά και θαρραλέα μέτρα, που έχουν σχέση κυρίως με την περιστολή των δημόσιων δαπανών, τη μείωση των τεράστιων δημοσιονομικών ελλειμμάτων και μια πολιτική θαρραλέων αποκρατικοποιήσεων".
Ποιος τα λέει αυτά;
Οποιος απαντήσει, πως είναι οι θέσεις και απόψεις που διατυπώνει η κυβέρνηση, με δηλώσεις του πρωθυπουργού και των οικονομικών της υπουργών, δε θα έχει άδικο. Οποιος πει ότι είναι απόσπασμα από δηλώσεις του αρχηγού της ΝΔ, θα έχει δίκιο. Οποιος σκεφτεί, πως πρόκειται για τοποθετήσεις του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, ή για παρέμβαση του ΣΕΒ, πάλι διάνα θα έχει κάνει.
***
Ολοι αυτοί που εμμένουν στην πολιτική της μονόπλευρης λιτότητας - είτε επειδή ψήφισαν τη Συνθήκη του Μάαστριχτ, είτε επειδή στηρίζουν αυτή η πολιτική λόγω ιδίων συμφερόντων - χρησιμοποιούν τα ίδια επιχειρήματα και τα ίδια προσχήματα. Αν κάποιος, ενδιαφέρεται να βρει ποιος αντιγράφει ποιον, αν δηλαδή κάποιος ψάχνει να βρει αν αντιγράφει η ΝΔ το ΠΑΣΟΚ ή το αντίστροφο, τους πληροφορούμε πως ψάχνουν σε λάθος δρόμο. Η πατρότητα της επιχειρηματολογίας, ότι δηλαδή για να... συγκλίνει η ελληνική οικονομία με τις άλλες χώρες - μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης χρειάζεται διαρκής και πολύμορφη λιτότητα σε βάρος των πλατιών λαϊκών στρωμάτων, δεν ανήκει ούτε στη ΝΔ ούτε στο ΠΑΣΟΚ. Δεν ανήκει καν στο ΣΕΒ και τους άλλους μεγαλοεπιχειρηματίες της χώρας.
***
Οσοι αναζητούν την πρωτογενή πηγή της επιχειρηματολογίας για λιγότερο κράτος (με περικοπές των δαπανών κοινωνικού χαρακτήρα, διάλυση του κοινωνικοασφαλιστικού συστήματος) για περισσότερη ιδιωτική πρωτοβουλία (με το ξεπούλημα των κερδοφόρων δημόσιων επιχειρήσεων) για συμπίεση του κόστους εργασίας (δηλαδή τη μείωση της αγοραστικής δύναμης των μισθών, ώστε να αυξηθούν τα κέρδη και τα προνόμια των μεγάλων επιχειρήσεων), τους πληροφορούμε ότι: το στερεότυπο επιχείρημα πως δήθεν "η σύγκλιση της Ελλάδας με την Ευρωπαϊκή Ενωση απαιτεί συνέχιση και σκλήρυνση της λιτότητας", είναι επιχειρηματολογία και εφεύρημα, που επεξεργάστηκε το στρατηγείο των πολυεθνικών. Εδώ απλά το λανσάρει η άρχουσα τάξης της χώρας και η ηγεσία του ΣΕΒ και ακολουθούν - τρίτοι και καταϊδρωμένοι - η Τράπεζα της Ελλάδας, η κυβέρνηση και η αξιωματική αντιπολίτευση.
Λ. Τ.