Πέμπτη 8 Μάη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
"ΣΟΦΤΕΞ - ναυπηγεία, ίδια ιστορία"!

Εξω από το αστυνομοκρατούμενο υπουργείο Ανάπτυξης έσμιξαν χτες, διαδηλώνοντας κατά της διαλυτικής πολιτικής της κυβέρνησης, οι εργάτες της ΣΟΦΤΕΞ και του Ναυπηγείου Ελευσίνας

"ΣΟΦΤΕΞ - ναυπηγεία, ίδια ιστορία".Σε αυτό το σύνθημα ένωσαν τις φωνές τους χτες το μεσημέρι οι εργάτες της ΣΟΦΤΕΞ και των Ναυπηγείων Ελευσίνας,καθώς αντάμωναν μπροστά στο αστυνομοκρατούμενο υπουργείο Ανάπτυξης, διαδηλώνοντας από κοινού ενάντια στην πολιτική που διαλύει τις δυο μεγάλες και στρατηγικής σημασίας επιχειρήσεις και πετάει στο δρόμο χιλιάδες εργαζόμενους. Ταυτόχρονα, διαμήνυσαν πως ο "διάλογος" για τη λύση των προβλημάτων γίνεται στους δρόμους του ενωμένου αγώνα και βροντοφώναξαν "Εργάτες ενωμένοι ποτέ νικημένοι".

Εκατοντάδες αστυνομικοί, άνδρες της Υποδιεύθυνσης Μέτρων Τάξης, ΜΑΤ και Πυροσβεστική, εξοπλισμένοι σαν "αστακοί", βρίσκονταν παντού. Στην είσοδο, μέσα στο υπουργείο, στους γύρω δρόμους, ακόμα και μέσα σε διπλανά κτίρια, όπως στα γραφεία της ΕΥΔΑΠ!

Λίγο μετά τις 12 κατέφθασαν πρώτοι οι εργάτες των Ναυπηγείων Ελευσίνας και παρατάχθηκαν μπροστά στην είσοδο του υπουργείου, φωνάζοντας "Ανάπτυξη δουλιά και όχι ανεργία, κάτω τα χέρια από τα ναυπηγεία".

Λίγη ώρα αργότερα η οδός Μιχαλακοπούλου σείστηκε από τα χειροκροτήματα των εργατών του ναυπηγείου, που υποδέχονταν με αυτό τον τρόπο τους συναδέλφους τους της ΣΟΦΤΕΞ, οι οποίοι προχωρώντας προς το μέρος τους διαδήλωναν: "Κάτω τα χέρια από τη ΣΟΦΤΕΞ".Σμίγοντας οι διαδηλωτές, ένωσαν τις φωνές τους στο σύνθημα: "Είμαστε ενωμένοι και αποφασισμένοι".Κάτω από τους ήχους των συνθημάτων, που ολοένα και δυνάμωναν, η υφυπουργός Ανάπτυξης, Α. Διαμαντοπούλου κάλεσε σε συνάντηση πρώτα τη διοίκηση του σωματείου του ναυπηγείου, για να προδιαγράψει ουσιαστικά το ναυπηγείο και να... δεσμευτεί ότι σε 15 μέρες θα μεταταχθούν 400 άτομα από τα 700 συνολικά. Οσο για το πότε θα καταβληθούν οι οφειλόμενοι μισθοί, παρέπεμψε σε... νέα σύσκεψη.

Σε αγωνιστική ετοιμότητα κάλεσε το σωματείο τους εργαζόμενους, σημειώνοντας πως σήμερα θα συνεδριάσει προκειμένου να καθορίσει την παραπέρα στάση του. Ο πρόεδρος του σωματείου Κ. Καράμπουρνας εξέφρασε την αλληλεγγύη των εργατών του ναυπηγείου στον "ιερό και δίκαιο" αγώνα των εργατών της ΣΟΦΤΕΞ για τη σωτηρία της επιχείρησης.

Την ίδια "πικρή γεύση" δοκίμασαν και οι συνδικαλιστές της ΣΟΦΤΕΞ, με τους οποίους συναντήθηκε αμέσως μετά η υφυπουργός. Και ενώ οι μηχανές των εργοστασίων (Αθήνα - Δράμα) είναι σταματημένες από τη Μ. Πέμπτη, η υφυπουργός παρέπεμψε τις απαντήσεις για την τύχη της επιχείρησης στις 16 Μάη... Ωστόσο, κάτω από το βάρος των κινητοποιήσεων, η κυβέρνηση υποχρεώθηκε να προωθήσει για ψήφιση χτες στη Βουλή την τροπολογία για "πάγωμα" των χρεών της επιχείρησης, που εκκρεμούσε εδώ και μήνες, όπως ενημέρωσαν τους συγκεντρωμένους οι συνδικαλιστές. Επίσης ότι μέχρι την Τρίτη θα καταβληθούν οι οφειλόμενοι μισθοί. "Κύριος στόχος μας είναι η πλήρης λειτουργία της επιχείρησης και θα εντείνουμε τον αγώνα", είπε ο πρόεδρος του σωματείου Γ. Ιμπρης,ενώ οι εργάτες βροντοφώναζαν: "Δεν υποχωρούμε, αν δε δικαιωθούμε".

Σήμερα οι εργαζόμενοι θα συγκεντρωθούν εκ νέου μπροστά στο υπουργείο, όπως και αύριο, ενώ τη Δευτέρα θα συνεδριάσει το ΔΣ του σωματείου για να αποφασίσει κλιμάκωση των κινητοποιήσεων.

Στην κοινή συγκέντρωση παραβρέθηκαν οι Χρ. Κατσώτης και Γ. Μανωλάκος από τη ΓΣΕΕ, εκπρόσωποι του ΕΚΑ και του ΕΚ Ελευσίνας.

Αναγκαία η ένταση των αγώνων

Σχολιάζοντας τη στάση της υφυπουργού, ο Χρ. Κατσώτης επισήμανε ότι "φαίνεται καθαρά πως η βούληση της κυβέρνησης είναι στην κατεύθυνση της διάλυσης των δυο επιχειρήσεων. Ακολουθεί παράλληλα μια τακτική, που στόχο έχει να εγκλωβίσει τους εργαζόμενους σε αυτές τις επιχειρήσεις. Στα πλαίσια βέβαια και του "κοινωνικού διαλόγου", που ήδη σε λίγες μέρες θα ξεκινήσει με στόχο την ανατροπή εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων. Ωστόσο, οι εργαζόμενοι είναι πολύ δύσπιστοι, ακόμη και αυτοί που ανήκουν στην ίδια παράταξη με το κυβερνητικό κόμμα, σε αυτά που η υφυπουργός σήμερα είπε και δηλώνουν ότι θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους, προκειμένου να διασφαλίσουν τη δουλιά τους, το μέλλον των επιχειρήσεων και να λύσουν προβλήματα με τη μισθοδοσία τους. Φαίνεται ότι η κυβέρνηση δυσκολεύεται πολύ - ενόψει και του "κοινωνικού διαλόγου" - να πείσει τους εργαζόμενους να συναινέσουν σε μια τέτοια πορεία, στη συνολικά αντεργατική πολιτική της".

"Μοναδική διέξοδος, για την οριστική λύση των προβλημάτων μας, είναι η συνέχιση των κινητοποιήσεων", τονίζει σε ανακοίνωσή της η ΕΣΑΚ - ΣΟΦΤΕΞ και επισημαίνει ότι οι τελευταίες κινητοποιήσεις έδειξαν την απόφαση να συνεχίσουν το μαχητικό δρόμο για την υπεράσπιση της δουλιάς τους. Η παράταξη καταδικάζει την αστυνομοκρατία και την προχτεσινή επίθεση των ΜΑΤ και επισημαίνει πως οι απαντήσεις της υφυπουργού δείχνουν ότι η κυβέρνηση δεν έχει τη βούληση για συνολική λύση, ενώ με τη δέσμευση για την πληρωμή των μισθών - αποτέλεσμα του αγώνα - επιχειρείται να εκτονωθεί η κατάσταση. Υπογραμμίζοντας ότι οι όλες οι εξελίξεις επιβεβαιώνουν τη θέση της παράταξης, πως μονόδρομος για τη σωτηρία της εταιρίας είναι η παραμονή στο δημόσιο, καλεί τους εργαζόμενους να εντείνουν τον αγώνα τους.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ