Παρασκευή 2 Μάη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Η Πρωτομαγιά είναι παντού κόκκινη

Μιλούν στο "Ρ" οι ξένοι αντιπρόσωποι που βρίσκονται στη χώρα προσκεκλημένοι της ΚΝΕ

Στον ταξικό γιορτασμό της Πρωτομαγιάς, που διοργάνωσαν στην πλατεία Συντάγματος είχαν την ευκαιρία να συμμετάσχουν και οι ξένοι αντιπρόσωποι που παραβρίσκονται και παρακολουθούν τις εργασίες του 7ου Συνεδρίου της ΚΝΕ.

"Σε λίγες ώρες από τώρα, στην Κούβα χιλιάδες λαού και νεολαίας θα συγκεντρωθούν στην πλατεία της Επανάστασης στην Αβάνα, όπου μαζί με τον Φιντέλ θα διαδηλώνουν για την υπεράσπιση της Επανάστασης και του σοσιαλισμού, δίνοντας αγωνιστική απάντηση στους ιμπεριαλιστές, δηλώνοντας ότι δε λυγίζουν από το εμπάργκο και τον νόμο Χελμς Μπάρτον", είπε στο "Ρ" ο 'Οτο Ριβέρο,εκπρόσωπος της ΚΝ Κούβας.

Ο Κλάους Ούμπικ,εκπρόσωπος της FDJ Γερμανίας, είπε ότι και στη χώρα του πραγματοποιούνται δύο ξεχωριστοί γιορτασμοί της Πρωτομαγιάς. Ο ένας διοργανώνεται από τα μεγάλα επίσημα συνδικάτα και ουσιαστικά είναι ένα μεγάλο πανηγύρι που αποπνέεται από τη λογική της ταξικής συνεργασίας. Ο άλλος που είναι και πραγματικός - μαχητικός γιορτασμός, διοργανώνεται από τα κόκκινα συνδικάτα και αριστερές οργανώσεις της χώρας μου. Εκεί συμμετέχουν χιλιάδες νέοι που ξέρουν ότι η Πρωτομαγιά είναι μέρα αγώνα για τα δικαιώματά τους και όχι μια μέρα αργίας.

"Τα κόκκινα συνδικάτα στη Ρωσία, εδώ και κάποια χρόνια, διοργανώνουν ξεχωριστό γιορτασμό της Πρωτομαγιάς, όπου κυριαρχούν τα συνθήματα για την επανασύσταση του Σοσιαλισμού και της Σοβιετικής Ενωσης, κάτι που ενοχλεί ιδιαίτερα τους αστούς και την κυβέρνηση, οι οποίοι προσπαθούν, με κάθε μέσο, να τη σταματήσουν χωρίς όμως να το καταφέρνουν", είπε ο Πάβελ Μπιλέβσκι εκπρόσωπος της Νεολαίας του Κομμουνιστικού Εργατικού Κόμματος Ρωσίας.

Η Βέσνα Γκαβρίλοφσκα,εκπρόσωπος της Νεολαίας του ΚΚ της ΠΓΔ της Μακεδονίας, είπε ότι η κατάρρευση του Σοσιαλισμού αποδιοργάνωσε και το συνδικαλιστικό κίνημα στη χώρα, με αποτέλεσμα τα πρώτα χρόνια να υπήρχε μικρή συμμετοχή εργατών και νέων στην Πρωτομαγιά. Ωστόσο, τα δύο τελευταία χρόνια οι εργάτες και η νεολαία όλο και πιο μαζικά και μαχητικά συμμετέχουν στην απεργία της Πρωτομαγιάς. "Εμείς, είπε, δίνουμε σκληρή μάχη για να αλλάξει η ηττοπαθής και μοιρολατρική στάση".

"Η Πρωτομαγιά για τη Βόρεια Κορέα είναι το σύμβολο της αντιιμπεριαλιστικής πάλης του λαού μας, το σύμβολο του αγώνα μας για την υπεράσπιση του σοσιαλισμού και για τη διεύρυνση των εργατικών κατακτήσεων", είπε ο Μουν Τσολ,εκπρόσωπος της ΚΝ Κορέας, ο οποίος εκπροσωπεί και την Παγκόσμια Οργάνωση Δημοκρατικών Νεολαιών, όπου τα τέσσερα τελευταία χρόνια η προεδρία έχει περάσει στην Οργάνωσή του.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ