Φτηνότερα ρεύμα, μείωση φόρων κλπ. για τη μείωση του κόστους των επιχειρήσεων, καθώς και φοροεισπρακτικού χαρακτήρα μέτρα για το λαό, σχεδιάζει να προωθήσει η κυβέρνηση, με πρόσχημα την αύξηση της "ανταγωνιστικότητας" και τη "σύγκλιση" της οικονομίας, με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες
Εναλλακτικά σενάρια αντιλαϊκών μέτρων βραχυχρόνιας και μακροχρόνιας διάρκειας, που αφορούν σε όλους τους τομείς της οικονομίας, επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Τα μέτρα αυτά, που κινούνται στον αστερισμό της μονόπλευρης λιτότητας σε βάρος των πλατιών λαϊκών στρωμάτων, θα επιχειρηθεί να εφαρμοστούν με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, μέχρι το έτος 2000. Το πλέγμα αυτών των μέτρων, αποσκοπεί στη μείωση του κόστους παραγωγής των επιχειρήσεων,με πρόσχημα την αύξηση της παραγωγικότητας και ανταγωνιστικότητας και γενικότερα την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.
Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, μερικά από τα μέτρα, που περιλαμβάνονται στο τετραετές πρόγραμμα λιτότητας 1997-2000, είναι - εκτός από το πλαίσιο των ρυθμίσεων που προανήγγειλε ο πρωθυπουργός με τις 19 προτάσεις για "κοινωνικό διάλογο" - και τα εξής:
Πρώτον, αλλαγές στο ισχύον φορολογικό σύστημα,ώστε να γίνει πιο "ευέλικτο" και πιο "αποτελεσματικό". Στα πλαίσια αυτά, σχεδιάζονται:
- Αλλαγές στην ισχύουσα φορολογική κλίμακα και τους συντελεστές φορολογίας. Για παράδειγμα, εξετάζεται το ενδεχόμενο να μειωθούν οι συντελεστές φορολογίας ορισμένων έμμεσων φόρων (π.χ. στα καύσιμα), επειδή επηρεάζουν αρνητικά την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών προϊόντων και τον πληθωρισμό. Η απώλεια που θα προκληθεί στα δημόσια έσοδα από την εξεταζόμενη μείωση των έμμεσων φόρων, υποστηρίζεται ότι θα αντισταθμιστεί από τις θετικές επιπτώσεις στον πληθωρισμό, τα επιτόκια κλπ.
- Κατάργηση του σημερινού τρόπου υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος, ΦΠΑ κλπ. καθώς επίσης και του τρόπου πληρωμής του φόρου. Για παράδειγμα, εξετάζεται το ενδεχόμενο ενός κέντρου από εξειδικευμένο προσωπικό, που θα παραλαμβάνει τις φορολογικές δηλώσεις (ΦΠΑ, μισθωτών υπηρεσιών, προσωπικών εισοδημάτων κλπ.), ώστε να εκλείψει το φαινόμενο με τις ατέλειωτες ουρές στις εφορίες.
- Αλλαγή στην τιμολογιακή πολιτική των Δημόσιων Επιχειρήσεων και Οργανισμών (ΔΕΚΟ), με στόχο τη μείωση του κόστους παραγωγής και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας. Για παράδειγμα, εξετάζεται η μείωση των τιμολογίων της ΔΕΗ για το βιομηχανικό ρεύμα καθώς και άλλων τιμολογίων ΔΕΚΟ (νερό, μεταφορικά κλπ.) που αφορούν τις επιχειρήσεις.
- Αύξηση των δημόσιων εσόδων, με τη γενίκευση του θεσμού της "ανταποδοτικότητας" στις υπηρεσίες που παρέχουν στο κοινό και τις επιχειρήσεις οι κρατικές επιχειρήσεις και γενικότερα ο ευρύτερος δημόσιος τομέας (Δήμοι και Κοινότητες, Μετεωρολογική υπηρεσία κλπ). Για παράδειγμα, οι δημότες να πληρώνουν δίδακτρα για τα παιδιά τους που πηγαίνουν στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς, οι αγρότες θα πληρώνουν στην ΕΜΥ για να πληροφορηθούν το δελτίο καιρού κλπ.
- Περικοπές στις δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού, για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των δημοσίων υπαλλήλων, στο όνομα της περιστολής της σπατάλης του δημοσίου. Μια πρόγευση, έδωσε πρόσφατα ο υφυπουργός Οικονομικών Ν. Χριστοδουλάκης,με σχετικές δηλώσεις που έκανε στους δημοσιογράφους.
Αυτά είναι μερικά μόνο από τα μέτρα, που περιλαμβάνονται στο τετραετές πρόγραμμα λιτότητας της κυβέρνησης και ίσως ορισμένα από αυτά, να "σκάσουν μύτη" στους επόμενους μήνες.
Αν, τελικά, η κυβέρνηση καταφέρει να επιβάλει και αυτά τα μέτρα, μπορεί οι δείκτες της ελληνικής οικονομίας να σημειώσουν παραπέρα βελτίωση και να επιτευχθούν κάποιοι από τους στόχους του προγράμματος "σύγκλισης", όμως τα μέτρα αυτά θα πλήξουν ανεπανόρθωτα το βιοτικό επίπεδο των εργαζομένων, ενώ παράλληλα θα μετατρέψουν την ελληνική οικονομίας έρμαιο των πολυεθνικών και των συνεταίρων τους μεγαλοεπιχειρηματιών στην Ελλάδα.
Λ. Τ.