Πέμπτη 17 Απρίλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Παγκόσμια Μέρα "ταπεινωμένων" Μνημείων

Η ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης για την πολιτιστική κληρονομιά, τη διατήρηση και ένταξή της στη σύγχρονη κοινωνική και πολιτιστική ζωή είναι τρεις από τους βασικότερους σκοπούς του Διεθνούς Συμβουλίου Μνημείου και Τοποθεσιών (ICOMOS). Γι' αυτό και η 18η Απρίλη καθιερώθηκε από την ΟΥΝΕΣΚΟ ως Παγκόσμια Μέρα των Μνημείων.

Ο γιορτασμός της δεν είναι ο πλέον ευχάριστος... Το Ελληνικό Τμήμα του Συμβουλίου,σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου, αναφέρθηκε στο πώς το ελληνικό κράτος συμπεριφέρεται στην Πολιτιστική Κληρονομιά. Τα συμπεράσματα ήταν περιττά, αφού η περιγραφή συγκεκριμένων πρακτικών σε μνημεία ήταν ιδιαίτερα αποκαλυπτική.

Ο αρχαιολόγος Δημήτρης Κωνστάντιος ανέφερε συγκεκριμένα μνημεία. Ο λόφος Ζαγάνι στα Σπάτα, με το μοναδικό πρωτοελλαδικό οικισμό, ταπεινώνεται χάριν του αεροδρομίου και ο οικισμός μεταφέρεται (!) σε άλλο σημείο.Μάλιστα κατήγγειλε ότι η ανασκαφή είναι ημιτελής,κάτι που έχει καταγγείλει και ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων, ύστερα από αυτοψία που διενήργησε.

Το γεγονός ότι το ΚΑΣ γνωμοδότησε θετικά για την παράκαμψη της Εγνατίας Οδού,ώστε να μην περάσει δίπλα από το αρχαίο θέατρο της Δωδώνης, αποδεικνύει ότι είναι μύθος το αμετάβλητο των σχεδίων των μεγάλων δημόσιων έργων (βλ. ΜΕΤΡΟ, αεροδρόμιο Σπάτων κ.ά.).

Ο περιβάλλων χώρος του Ολυμπιείου, παραλίγο να δοθεί στον Εθνικό Γυμναστικό Σύλλογο για να επεκτείνει τις εγκαταστάσεις του, βάσει ΠΔ του 1988, το οποίο τροποποιήθηκε μόλις στις 4/4/97.

Στην Ιεράπετρα Κρήτης ο δήμος και οι ξενοδόχοι έκαναν εργασίες (ακόμα και ανατινάξεις) για την κατασκευή διεθνούς αεροδρομίου δίπλα από τον πρωτομινωικό οικισμό Βασιλική και την υπομινωϊκή θέση Κεφάλα.Η αρμόδια Εφορεία Αρχαιοτήτων διαφωνεί ριζικά και το θέμα θα επανεξεταστεί στο ΚΑΣ.

Το Καστράκι στη Δραπετσώνα,όπου ήταν η Ηετώνεια Πύλη των αρχαίων τειχών του Πειραιά, απειλείται να μπαζωθεί από το δήμο, με πρόσχημα την ανάπλαση.

Στο Αδριάνειο Υδραγωγείο το ΚΑΣ, στις 30/4/96, ενέκρινε μελέτη του Δήμου Ν. Ιωνίας, σύμφωνα με την οποία κατασκευάστηκε τσιμεντένιο θέατρο και ξεκίνησαν οι εργασίες δημιουργίας τεχνητής λίμνης, μέσα στην οποία θα βρίσκονταν οι πεσσοί του μνημείου.Υστερα από το θόρυβο, το ΚΑΣ επανεξέτασε το θέμα και ζήτησε νέα μελέτη. Το ICOMOS, όμως, πιστεύει ότι η οποιαδήποτε τροποποίηση δε σημαίνει διάσωση. "Απαιτείται η ολοκλήρωση της ανασκαφής, η συντήρηση του μνημείου, η δημιουργία αποστραγγιστικών έργων και η σωστή ανάδειξή του. Οχι η γελοιοποίησή του με τη μετατροπή του σε θεατρικό σκηνικό".Χάνονται όμως και τα νεοκλασικά του Ψυρρή.Τη θέση τους παίρνουν μπαρ, εστιατόρια κ.ά. "διαταράσσοντας ανεπανόρθωτα τις κοινωνικές δομές και τον πολεοδομικό χαρακτήρα της περιοχής".

Το συμπέρασμα βγαίνει αβίαστα. Στη χώρα μας κάθε χρόνο η Παγκόσμια Μέρα των Μνημείων αμαυρώνεται με τον εξευτελισμό τους, την εγκατάλειψή τους και συχνά την καταστροφή τους, στο όνομα μιας δήθεν "ανάπτυξης", χωρίς περιβαλλοντική και πολιτιστική συνείδηση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ