Πέμπτη 17 Απρίλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Με "ευχολόγια" και ελέγχους θα πατάξουν την αισχροκέρδεια

Με εντατικοποίηση των ελέγχων θα αντιμετωπίσει και φέτος, όπως το συνηθίζει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης, τα κερδοσκοπικά φαινόμενα που αυξάνονται στην αγορά, ιδιαίτερα κατά την περίοδο των γιορτών του Πάσχα.

Με σχετική εγκύκλιό του, το υπουργείο καλεί τις διευθύνσεις και τα τμήματα εμπορίου σε όλη τη χώρα, να εντατικοποιήσουν τους ελέγχους. Πρόκειται, όμως, για ελέγχους σκοπιμότητας, που δεν μπορούν να επικεντρωθούν στον τρόπο διαμόρφωσης των τιμών. Κι αυτό, γιατί οι τιμές διαμορφώνονται ελεύθερα, με εξαίρεση τα οπωροκηπευτικά, το ποσοστό κέρδους των οποίων, τυπικά τουλάχιστον, είναι προκαθορισμένο.

Ετσι, οι υπηρεσίες του υπουργείου καλούνται να ελέγχουν εάν τα καταστήματα εφαρμόζουν τις σχετικές αγορανομικές διατάξεις για την ανάρτηση πινακίδων ή τιμοκαταλόγων που πρέπει να αναγράφουν το είδος, την τιμή πώλησης, την προέλευση και την ποιότητα, όπου αυτό επιβάλλεται. Οι προβλεπόμενες κυρώσεις για τη μη συμμόρφωση με αυτές τις διατάξεις ισοδυναμούν με χρηματικά πρόστιμα από 30.000 μέχρι 1.000.000 δρχ. Επίσης, εφιστάται η προσοχή των ελεγκτών ως προς την ποιότητα, το βάρος, τις ενδείξεις και τη διαδικασία της συναλλαγής. Παράλληλα, έμφαση δίνεται στα φαινόμενα υπερτιμολογήσεων ή έκδοσης πλαστών ή ανειλικρινών τιμολογίων και στις περιπτώσεις μη έκδοσης των σχετικών παραστατικών κατά τη χονδρική πώληση κρεάτωννα ενημερώνεται σ' αυτές τις περιπτώσεις το υπουργείο Οικονομικών.

"Ευχολόγια" από το υπουργείο Γεωργίας

Με "ευχές"... αντιμετωπίζει από τη μεριά της η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας την κερδοσκοπία και τον αθέμιτο ανταγωνισμό σε βάρος των κτηνοτρόφων, οι οποίοι μαζί με τους καταναλωτές κάθε Πάσχα πληρώνουν τα"σπασμένα" της πολιτικής της εκάστοτε κυβέρνησης.

Ο αρμόδιος υφυπουργός Γεωργίας Β. Γερανίδης σε δηλώσεις του χτες είπε ότι η τιμή παραγωγού για τα αρνιά πρέπει να κυμανθεί στις 1.400 με 1.500 δραχμές το κιλό (ανέφερε το παράδειγμα της Συνεταιριστικής Βιομηχανίας Κρέατος Ηπείρου που αγόρασε αρνιά με 1.450 δραχμές το κιλό) και η τιμή στην αγορά να κυμανθεί στις 2.000 με 2.200 δραχμές το κιλό. Ωστόσο, όμως, όπως φάνηκε από τα λεγόμενα του υφυπουργού η πολιτική της κυβέρνησης και του υπουργείου Ανάπτυξης στα πλαίσια της συγκράτησης του πληθωρισμού είναι η τιμή παραγωγού να κυμανθεί στις 1.200 με 1.300 δραχμές το κιλό, στο χονδρεμπόριο στις 1.500 με 1.600 δραχμές το κιλό και στην αγορά γύρω στις 2.000 δραχμές...

Αυτό που φαίνεται φέτος είναι ότι οι παραγωγοί θα είναι εκτεθειμένοι στα φαινόμενα αθέμιτου ανταγωνισμού, που απορρέουν από τις εισαγωγές και την τακτική που ακολουθούν τα σούπερ μάρκετ. Για τον αθέμιτο ανταγωνισμό ο Β. Γερανίδης είπε απλώς πως αν τα σούπερ μάρκετ ακολουθήσουν και φέτος την περσινή τακτική, τότε οι κτηνοτρόφοι θα έχουν πρόβλημα. Για το ζήτημα των εισαγωγών από τρίτες χώρες στα πλαίσια της ΓΚΑΤΤ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ανέφερε πως οι εισαγωγές αναμένεται να είναι μειωμένες φέτος και ιδιαίτερα από Βουλγαρία και Ρουμανία για το λόγο ότι οι χώρες αυτές δεν έχουν μεγάλο αριθμό αρνιών. Ωστόσο, όμως, σύμφωνα με εκτιμήσεις υπηρεσιακών παραγόντων του υπουργείου Γεωργίας, θα εισαχθούν ενόψει του Πάσχα 60.000 αρνιά από τη Βουλγαρία και 20.000 από τη Ρουμανία. Για τα εισαγόμενα αρνιά ο υφυπουργός είπε ακόμα ότι θα εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι και για το θέμα αυτό το υπουργείο Γεωργίας εξέδωσε χτες σχετική εγκύκλιο.

Οι αγορά χτες

Η καθημερινή κίνηση επικρατούσε χτες στην αγορά της Βαρβακείου, καθώς οι καταναλωτές συνηθίζουν να αφήνουν τις αγορές για τις ημέρες του Πάσχα τις τελευταίες ημέρες, αφού εισπράξουν το δώρο, οπότε και διαμορφώνονται οι τιμές. Πάντως, χτες, λίγες μέρες πριν τη Μ. Εβδομάδα, το αρνί πωλούνταν στη Βαρβάκειο αγορά από 1.400 μέχρι και 2.000 δρχ. το κιλό, ενώ το κατσίκι έφτανε και τις 2.100 δρχ. το κιλό, ξεκινώντας από τις 1.700 δρχ. ενώ στα συνοικιακά κρεοπωλεία πωλούνται αυτές τις μέρες μέχρι και 2.200 δρχ. το κιλό. Τα εισαγόμενα δεν έχουν κάνει ακόμα αισθητή την εμφάνισή τους στην αγορά. Σε ό,τι αφορά τα οπωροκηπευτικά, χτες οι ντομάτες πωλούνταν προς 300 - 450 δρχ. το κιλό, οι πατάτες προς 160 - 200 δρχ., το μαρούλι στις160 το τεμάχιο, τα αγγούρια 100 - 150,τα λεμόνια 150 - 200,τα φρέσκα κρεμμύδια προς 140 - 300 δρχ. και τα ξερά 150 - 230 δρχ. το κιλό. Τέλος, τα μήλα πωλούνταν χτες στις 200 - 250 δρχ. το κιλό, τα πορτοκάλια 100 - 150 και τα αχλάδια 350 - 390 δρχ. το κιλό.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ