Τρίτη 15 Απρίλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΦΟΡΟΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΑΚΙΝΗΤΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ
Στο ... και πέντε οδηγίες από το υπουργείο

Με αδικαιολόγητη καθυστέρηση εκδόθηκε - και δόθηκε στη δημοσιότητα κατά... την προσφιλή τακτική της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών αργά χτες το απόγευμα - η εγκύκλιος για τον τρόπο επιβολής του λεγόμενου Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας (ΦΜΑΠ). Στην εγκύκλιο αυτή περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων οδηγίες για τον τρόπο φορολόγησης των ακινήτων, που η αξία τους υπερβαίνει τα αφορολόγητα όρια, τους υπόχρεους στο φόρο, καθώς και τα πρόστιμα που προβλέπονται σε περιπτώσεις παραβάσεων. Οπως διευκρινίζεται στην εγκύκλιο, σε φόρο υποβάλλεται η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας που ανήκει σε φυσικό ή νομικό πρόσωπο και αποτελείται από ακίνητα που βρίσκονται στην Ελλάδα ή εμπράγματα δικαιώματα σε αυτά εκτός της υποθήκης. Η ακίνητη περιουσία των ανήλικων άγαμων τέκνων προστίθεται κατά ίσα μέρη στην ακίνητη περιουσία του πατέρα και της μητέρας, εφόσον αυτοί ασκούν από κοινού τη γονική μέριμνα ή μόνο στην περιουσία του γονέα που ασκεί τη γονική μέριμνα.

Για τον υπολογισμό του φόρου λαμβάνεται υπόψη η αξία που έχουν τα ακίνητα και τα εμπράγματα σε αυτά δικαιώματα κατά την 1η Γενάρη του έτους που φορολογούνται. Από τη συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας αφαιρούνται τα χρέη που είναι εξασφαλισμένα με υποθήκη ή προσημείωση υποθήκης σε ακίνητα του φορολογούμενου, αρκεί αυτά:

  • Να υπάρχουν κατά την 1η Γενάρη του έτους φορολογίας.
  • Να προέρχονται από δάνεια που χορηγήθηκαν από το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο ή το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων ή από τράπεζες.

Με βάση τα παραπάνω, από τη συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας, παραμένει αφορολόγητο ποσό 60 εκατ. δραχμών για τα νομικά πρόσωπα και 60 εκατ. δρχ. για τα φυσικά πρόσωπα. Επίσης, δε φορολογούνται οι σύζυγοι, στην περίπτωση που η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας και των δύο είναι 120 εκατ. δρχ. προσαυξημένη κατά 15 εκατ. δρχ. για καθένα από τα ανήλικα παιδιά τους. Μετά τον υπολογισμό των παραπάνω αφορολόγητων ορίων, το υπόλοιπο υποβάλλεται σε φόρο. Οι φορολογικοί συντελεστές που ισχύουν για τα φυσικά πρόσωπα έχουν ως εξής: 0,3% για τα πρώτα 50 εκατ. δρχ. που βρίσκονται πάνω από το αφορολόγητο όριο, 0,4% για τα επόμενα 50 εκατ. δρχ., 0,5% για τα επόμενα 50 εκατ. δρχ., 0,6% για τα επόμενα 100 εκατ. δρχ., 0,7% για τα επόμενα 100 εκατ. δρχ. και 0,8% για τα επιπλέον. Για τα νομικά πρόσωπα υπάρχει πάγιος συντελεστής 0,7%.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο, ο φόρος που αναλογεί με βάση τη δήλωση καταβάλλεται σε τρεις ίσιες διμηνιαίες δόσεις μέσα στους μήνες Μάη, Ιούλη και Σεπτέμβρη του έτους φορολογίας. Αν ο υπόχρεος καταβάλλει όλα τα ποσά, που βεβαιώθηκαν σε βάρος του, εφάπαξ μέσα στην προθεσμία καταβολής της πρώτης δόσης, εκπίπτει ποσοστό 5%.

Ο νόμος όμως περιλαμβάνει και πρόστιμα, όπως: α) για υποβολή εκπρόσθεσμης δήλωσης, πρόσθετος φόρος που ορίζεται σε ποσοστό 5% του ποσού του φόρου που οφείλεται με βάση τη δήλωση, για κάθε μήνα καθυστέρησης, το οποίο δεν μπορεί να υπερβεί το 50% του φόρου, β) για ανακριβή δήλωση της αξίας επιβάλλεται πρόσθετος φόρος που ορίζεται σε ποσοστό 75% του φόρου που θα απέφευγε την πληρωμή ο υπόχρεος, γ) για παράλειψη υποβολής δήλωσης, επιβάλλεται πρόσθετος φόρος που ορίζεται σε ποσοστό 150% του φόρου και καταλογίζεται με την πράξη, δ) για ανακρίβεια των περιγραφικών στοιχείων επιβάλλεται πρόσθετος φόρος που ορίζεται σε ποσοστό 100% επί της διαφοράς μεταξύ καταβληθέντος και καταλογιζομένου ποσού φόρου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ