Σάββατο 12 Απρίλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Πιάσανε δουλιά για τα μέτρα του 1998

Ετοιμο είναι το προσχέδιο προϋπολογισμού του 1998, ενώ σε ένα περίπου μήνα θα εκδοθεί η σχετική εγκύκλιος. Αλλα 650 δισ. δραχμές εξοικονόμηση πόρων απαιτεί το πρόγραμμα "σύγκλισης" για το 1998

Ενώ οι εργαζόμενοι, οι μικρομεσαίοι και οι αγρότες δεν έχουν συνέλθει ακόμα από τα αλλεπάλληλα "εκσυγχρονιστικά σοκ" στον τομέα της οικονομίας από την κυβέρνηση Σημίτη, το υπουργείο Οικονομικών προετοιμάζει από σήμερα τη νέα δέσμη μέτρων για τη στήριξη του Κρατικού Προϋπολογισμού του 1998.

Σύμφωνα με πληροφορίες του "Ρ", στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους έχουν ήδη ετοιμάσει τις γενικές κατευθύνσεις του προσχεδίου προϋπολογισμού του 1998, το οποίο μετά από την επεξεργασία των επιμέρους διευθύνσεων θα πάρει τη μορφή της Εγκυκλίου. Με βάση τις γενικές κατευθύνσεις της Εγκύκλιου αυτής, τα υπουργεία, οι επιχορηγούμενοι φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα (ασφαλιστικά ταμεία, δήμοι, Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση κτλ.) θα πρέπει να συντάξουν τους δικούς τους προϋπολογισμούς, οι οποίοι θα ενσωματωθούν στον Κρατικό Προϋπολογισμό (σκέλος δαπανών).

Βασική φιλοσοφία και του νέου προϋπολογισμού - όπως και όλων των υπολοίπων από το 1993 μέχρι σήμερα - αποτελεί το συμβόλαιο οικονομικής εξάρτησης (υποδούλωσης) της ελληνικής οικονομίας από το ευρωπαϊκό κεφάλαιο, όπως αυτή μετουσιώνεται στο "πρόγραμμα σύγκλισης".

Το κομβικό σημείο του προγράμματος αυτού είναι ο στόχος μείωσης του δημοσιονομικού ελλείμματος του ευρύτερου δημόσιου τομέα, το οποίο το 1997 θα πρέπει να διαμορφωθεί στο 4,2% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ) και το 1998 στο 2,4% του ΑΕΠ. Η κατά 1,8% μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος πρακτικά σημαίνει ότι θα πρέπει να εξοικονομηθούν τουλάχιστον άλλα 650 δισ. δραχμές, γεγονός που σημαίνει ότι πρέπει να παγιωθεί η μέχρι το τέλος του 1997 πολιτική λιτότητας και να εφαρμοστούν και νέες πολιτικές, οι οποίες θα έχουν το διττό στόχο της αύξησης των εσόδων και της μείωσης των δαπανών.

Ηδη το οικονομικό επιτελείο έχει σκιαγραφήσει τα μέτρα πολιτικής που θα ληφθούν το 1998.

Στο φορολογικό τομέα και ειδικά στην άμεση φορολογία ετοιμάζουν νέο φορολογικό νόμο. Οπως έχει αναφέρει και επίσημα ο αρμόδιος υφυπουργός, στόχος είναι να περιοριστούν ακόμη περισσότερο οι υπάρχουσες σήμερα φορολογικές κλίμακες, γεγονός που σημαίνει και παράλληλη μείωση των φορολογικών συντελεστών. Με δεδομένο ότι τον επόμενο χρόνο, αλλά και για μια μακρά χρονική περίοδο βασικός στόχος παραμένει η "δημοσιονομική εξυγίανση", η είσπραξη δηλαδή περισσότερων φόρων, οι αλλαγές που προωθούνται θα έχουν ως συνέπεια την πληρωμή περισσότερων φόρων.

Αλλη πηγή φορολογικών εσόδων είναι η πλήρης εφαρμογή των διατάξεων περί φορολογικών απαλλαγών, η οποία θα αρχίσει να αποδίδει στο σύνολό της το 1998. Το μέτρο αυτό θα πλήξει ορισμένες κατηγορίες δημοσίων υπαλλήλων, τους ναυτεργάτες, τους πιλότους της "Ολυμπιακής Αεροπορίας" και όσους φορολογούνταν με το καθεστώς των ειδικών διατάξεων, το οποίο και καταργήθηκε.

Στον τομέα της έμμεσης φορολογίας και ειδικά στο ΦΠΑ, που είναι και ο μεγαλύτερος φόρος, δεν αναμένονται και σημαντικές αλλαγές, καθώς η ενιαία φορολογική εναρμόνιση των χωρών της ΕΕ συνεχίζει να προκαλεί αντιδράσεις μεταξύ των κρατών - μελών. Σημαντικά έσοδα πάντως προσδοκούν να εισπράξουν από τις ιδιωτικοποιήσεις, καθώς το 1998 προτίθενται να πωλήσουν τμήμα της Δημόσιας Επιχείρησης Πετρελαίου (ΔΕΠ), ενώ αρμόδιοι παράγοντες κάνουν λόγο από τώρα και για τρίτο γύρο ιδιωτικοποίησης του ΟΤΕ. Εσοδα προσδοκούν να εισπράξουν και από την πώληση των μικρών ιδιωτικών τραπεζών, ενώ άγνωστος Χ παραμένει ο χρόνος και ο τρόπος ιδιωτικοποίησης της Ιονικής.

Στον αντίθετο πόλο των δαπανών αναμένεται νέα συρρίκνωση των κοινωνικών κονδυλίων, με άμεση προτεραιότητα τα νοσήλια και τις δαπάνες ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης των δημοσίων υπαλλήλων, τις δαπάνες των νοσοκομείων, των ΑΕΙ, των προνοιακών ιδρυμάτων κτλ.

Θ. Κ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ