Ως δυνάμεις εισβολής αντιμετωπίστηκαν χτες οι απεργοί οικοδόμοι. Το πάνοπλο "κράτος του αστυνόμου" παρατάχθηκε απέναντί τους, για να σταματήσει την πορεία τους στο υπουργείο Εργασίας, όπου πήγε ο πρωθυπουργός για να προετοιμάσει τον "κοινωνικό διάλογο"!
Τα τανκς μόνο έλειπαν χτες, για να συμπληρώσουν πλήρως το σκηνικό του "στρατοκρατούμενου" κέντρου της Αθήνας, μέσα στο οποίο έγινε η επίσκεψη του πρωθυπουργού στο υπουργείο Εργασίας! Χιλιάδες αστυνομικοί και ΜΑΤ είχαν ακροβολιστεί μπροστά, πίσω και σε όλους τους δρόμους, σε μεγάλη ακτίνα γύρω απ' το υπουργείο Εργασίας, ενώ κλούβες είχαν παραταχθεί διαγώνια στην οδό Πειραιώς, αποκόπτοντας κάθε πρόσβαση προς αυτό! Ροπαλοφόροι, εξοπλισμένοι σαν "αστακοί" φορώντας αντιασφυξιογόνους μάσκες, ήταν από νωρίς έτοιμοι να "υποδεχτούν" τους χιλιάδες απεργούς οικοδόμους, που έφτασαν εκεί με μαζική δυναμική πορεία, προκειμένου να θέσουν τα αιτήματά τους σε καθορισμένη συνάντηση με τον υπουργό! Το έδαφος είχαν προετοιμάσει "κατάλληλα" διοχετευμένα - από κυβερνητικούς παράγοντες - προβοκατόρικα δημοσιεύματα, ενώ η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας είχε φροντίσει ακόμα και για "άλλοθι" για ένα μεγάλης έκτασης χτύπημα, που όμως αποφεύχθηκε χάρη στην πειθαρχία και την οργάνωση των οικοδόμων, οι οποίοι ωστόσο έστειλαν το μήνυμά τους. Μήνυμα ανυποχώρητου αγώνα, προκειμένου να μην περάσει η κατεδάφιση της κοινωνικής ασφάλισης και γενικά η σφοδρή προετοιμαζόμενη επίθεση σε βάρος συνολικά των κατακτήσεων των εργαζόμενων.
Με το που πλησίασε η πορεία στα 50 μέτρα από το υπουργείο, οι δυνάμεις καταστολής επιχείρησαν να τη σταματήσουν, ενώ ταυτόχρονα δεκάδες ασφυξιογόνα σε σπρέι άρχισαν να πέφτουν στα πρόσωπα των διαδηλωτών.Ωστόσο ούτε αυτά, ούτε τα ΜΑΤ στάθηκαν ικανά να συγκρατήσουν το ανθρώπινο ποτάμι που, συγκροτημένα και πειθαρχημένα, συνέχισε να προχωρά, παίρνοντας "σβάρνα" τους αστυνομικούς στο διάβα του.
"Είναι αδίστακτοι. Δε θα παίξουμε το παιχνίδι τους. Την ώρα της σύγκρουσης, εμείς θα τη διαλέξουμε, όχι γιατί την επιδιώκουμε, αλλά γιατί η κυβέρνηση την προκαλεί με την αντεργατική, αντιλαϊκή πολιτική της", τόνισε απευθυνόμενος στους διαδηλωτές ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Α. Ζαζόπουλος.Το κέντρο της Αθήνας δονήθηκε από τα συνθήματα: "η τρομοκρατία δε θα περάσει" και "κάτω τα χέρια απ' τους οικοδόμους", ενώ οι συγκεντρωμένοι σταμάτησαν μπροστά στις κλούβες, ελάχιστα μέτρα από την πύλη του υπουργείου.
Αντιπροσωπεία συνδικαλιστών προέβη σε διάβημα διαμαρτυρίας προς τον υπουργό. Αμέσως μετά ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Α. Ζαζόπουλος,απευθυνόμενος στους συγκεντρωμένους, επισήμανε: "Δε συζητήσαμε επί τους ουσίας με τον υπουργό από τη στιγμή που υπάρχει αυτή η αστυνομοκρατία και η τρομοκρατία. Ο υπουργός σε ορισμένα κανάλια έκανε απαράδεκτες δηλώσεις. Ισχυρίστηκε ότι εμείς ήρθαμε να χαλάσουμε τη φιέστα της επίσκεψης του πρωθυπουργού. Η απεργία των οικοδόμων όμως είχε προγραμματιστεί από τις 15 Φλεβάρη, τότε η φιέστα δεν είχε ακόμα προγραμματιστεί. Εμείς ήρθαμε εδώ για να διεκδικήσουμε την ικανοποίηση των αιτημάτων μας και να κάνουμε καθαρό στην κυβέρνηση ότι το αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο, που βρίσκεται στα σπάργανα, δε θα περάσει".
Τα συνθήματα "νόμος είναι το δίκιο του εργάτη" και "είμαστε ενωμένοι και αποφασισμένοι" για αρκετή ώρα δονούσαν την οδό Πειραιώς. Γύρω στις 12 το μεσημέρι ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας κάλεσε τους οικοδόμους "να υποδεχτούν με τα συνθήματα και τα αιτήματά τους τον... εκσυγχρονιστή πρωθυπουργό που αυτή τη στιγμή μπαίνει στο υπουργείο "προστατευόμενος" από χιλιάδες αστυνομικούς". Η ανταπόκριση άμεση, με το σύνθημα: "Ο διάλογος αυτός που ξεκινάτε, είναι έργο αυτών που προσκυνάτε".
Στη συνέχεια ο Α. Ζαζόπουλος σημείωσε πως τις επόμενες μέρες θα συνεδριάσει η διοίκηση της Ομοσπονδίας για να αποφασίσει κλιμάκωση των κινητοποιήσεων και τόνισε πως "το πρώτο βήμα είναι η απεργία της 1ης Μάη. Τη μέρα αυτή της εργατικής τάξης, θα τη γιορτάσουμε ταξικά, αγωνιστικά. Σ' αυτό τον γιορτασμό πρέπει οι οικοδόμοι να βάλουν τη σφραγίδα τους, μαζί με τους άλλους εργαζόμενους, όλους αυτούς που δεν υποχωρούν. Να διατρανώσουμε την απόφασή μας να βάλουμε φραγμό στις κυβερνητικές αντεργατικές επιλογές".Οι απεργοί συγκροτημένα αποχώρησαν από το υπουργείο και με πορεία έφθασαν στην Ομόνοια, όπου και διαλύθηκαν.