Τετάρτη 9 Απρίλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
"Να βρούμε τη φωνή μας"

Ο συνθέτης Γιώργος Μηνάς μιλάει στο "Ρ" εν όψει της συναυλίας του στις 14 του Απρίλη

Εργα μουσικής δωματίου του Γιώργου Μηνά για σόλο κιθάρα, σόλο πιάνο, δύο κιθάρες και ένα έργο για σύνολο, θα φιλοξενήσει με διεύθυνση του συνθέτη, στις 14 Απριλίου (9.30μ.μ.), το καλλιτεχνικό καφενείο "Κοντσέρτο" (Μάγερ 18).

Σε πρώτη πανελλαδική εκτέλεση θα παρουσιαστεί η "Εφηβεία",έργο για δύο κιθάρες, που γράφτηκε το 1991 και πρωτοπαίχτηκε στο Γ Διεθνές Φεστιβάλ Βελιγραδίου. Επίσης, ο "Ηδονικός Κύκλος",έργο με τρεις γραφές, βασισμένο στα ερωτικά ποιήματα του Καβάφη. Πρόκειται για εννέα ποιήματα του Καβάφη,υπό ενιαία μουσική ομπρέλα. Χαρακτηριστικό της σύνθεσης είναι οι τρεις σκηνές και ο ηθοποιός, ο οποίος χωρίς να κινείται "θεατρικά", θα υποδύεται τον ποιητή να μιλάει μέσα από την ποίησή του. Εχει δηλαδή στοιχεία από το μουσικό θέατρο.Στη μία σκηνή ο ηθοποιός απαγγέλλει το ποίημα "Στου καφενείου την είσοδο",στη δεύτερη το "Απ' τες εννιά" και στην τρίτη "Το εικοστό πέμπτο έτος του βίου του",όπου ο ποιητής μιλάει με τον εαυτό του. Συμμετέχουν οι: Αντιγόνη Κερετζή (μέτζο σοπράνο), Σταύρος Ξύνδας (κιθάρα), Δημήτρης Ισαρης (κιθάρα), Γιώργος Φιλαδελφεύς (πιάνο) και ο ηθοποιός Γιώργος Κώνστας.

- Πώς επιλέξατε τον Καβάφη, δεδομένου ότι έχει μελοποιηθεί αρκετές φορές;

"Ο Καβάφης έχει μελοποιηθεί με δύο τρόπους. Κατά τη γνώμη μου, ή πολύ ελαφροποιημένος, ή στο πνεύμα της ατονικής μουσικής. Προσπάθησα, λοιπόν, να μελοποιήσω έναν Καβάφη περισσότερο ανθρώπινο. Γι' αυτό διάλεξα αυτά τα ποιήματα, επιχειρώντας να αναδείξω το ουδέτερο πάθος που βρίσκεται σε αυτά τα ποιήματα. Πυρήνας της σκέψης μου είναι ο άνθρωπος Καβάφης και η ανθρώπινη, ρεαλιστική, αυτή ποίηση".

- Με ποιο τρόπο ένας μουσικός, που ασχολείται με τη σύγχρονη κλασική μουσική γραφή, μπορεί να προωθεί και να προβάλλει τη δουλιά του;

"Θέτετε ένα τεράστιο ζήτημα. Κατ' αρχήν υπάρχουν προβλήματα με το ίδιο το κράτος, που δεν έχει μια συγκροτημένη πολιτική ανάδειξης, προβολής και ανάπτυξης αυτού του είδους μουσικής.Επίσης, ανασταλτικός παράγοντας είναι ότι στην Ελλάδα δε γίνονται παραγγελίες, σε αντίθεση με πολλές χώρες του εξωτερικού, και δεν υπάρχει συνθέτης που να ζει από αυτό. Υπάρχει ένα τείχος γι' αυτή τη μουσική.Εξάλλου, είναι πολύ δύσκολο να ηχογραφήσει κάποιος. Δεν υπάρχει εταιρία, που ένα κομμάτι της δραστηριότητάς της να είναι τέτοιου είδους ηχογραφήσεις. Ενα σύστημα που να βγαίνει αυτή η έκφραση προς τα έξω. Επί παραδείγματι, ο Δημήτρης Καψωμένος,που έφυγε πριν αρκετά χρόνια από τη ζωή, δεν είχε καταφέρει να δισκογραφήσει. Αλλά πρέπει να πούμε ότι υπάρχει κοινό, περιορισμένο βέβαια, αλλά υπάρχει. Εκείνο που χρειάζεται είναι αυτή η μουσική να βρει τη φωνή της και το κοινό της,όσο τέλος πάντων της αναλογεί. Εάν υπήρχε άμεσα και ουσιαστικό ενδιαφέρον από την πολιτεία και αν δημιουργούνταν περισσότερες εστίες, φορείς προώθησης της σύγχρονης κλασικής μουσικής τότε τα πράγματα θα έπαιρναν άλλο δρόμο".

Δ. Μ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ