Τρίτη 8 Απρίλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Δείγματα γραφής

Τα πρώτα δείγματα γραφής μετά την ανάδειξή του στη θέση του προέδρου της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ) χάρη στην αγαστή συνεργασία της παράταξης που εκπροσωπεί, της ΔΑΚΜΜΕ, με την ΠΑΣΚΕΒΕ και την ΑΣΚΜΜΕ, για το ρόλο που επιφυλάσσουν στο ανώτατο συνδικαλιστικό όργανο των ελληνικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων, έδωσε σε προχτεσινή συνέντευξή του στο ΚΕΡΔΟΣ, ο Γ. Κανελλόπουλος.

***

Στην ουσία, σε ολόκληρο το κείμενο της συνέντευξης του νέου προέδρου της ΓΣΕΒΕΕ, που έχει την έγκριση των εκλεγμένων αντιπροσώπων των τριών παραπάνω παρατάξεων, είναι διάχυτο το πνεύμα της εμμονής στον "ευρωπαϊκό προσανατολισμό" για την "ανάπτυξη" των μικρομεσαίων επιχειρήσεων μέσα από τις "ευκαιρίες" των κοινοτικών πόρων, την "ενημέρωση και εκπαίδευση" για να... σωθούν οι ΜΜΕ. Ολα, βέβαια, όπως ο ίδιος διασαφηνίζει, στην κατεύθυνση της προσαρμογής των ΜΜΕ στα "νέα διεθνή δεδομένα". "Ο προσανατολισμός μας", λέει καθαρά, "είναι ευρωπαϊκός". Και σ' αυτά τα πλαίσια "πρέπει να παλέψουμε για τα δικαιώματα των μικρομεσαίων μέσα από τα όργανα της ΕΕ και τις Ομοσπονδίες ολόκληρου του κόσμου". Ούτε λίγο ούτε πολύ, είναι να αναρωτιέται κανείς για ποιες μικρομεσαίες επιχειρήσεις μιλάει ο κύριος πρόεδρος, όταν είναι γνωστό ότι τα "νέα διεθνή δεδομένα" που υιοθετεί και επιβάλλει η ΕΕ έχουν διαγράψει προ πολλού τις μικροεπιχειρήσεις των αυτοαπασχολουμένων, ή τις οικογενειακές επιχειρήσεις, ή αυτές που απασχολούν 5 - 10 ή 15 εργαζόμενους, ή εκείνες που έχουν τζίρο λιγότερο από κάποια δισεκατομμύρια το χρόνο. Εχουν διαγράψει δηλαδή, αν όχι το σύνολο, τη συντριπτική πλειοψηφία των ελληνικών ΜΜΕ.

***

Σε ό,τι αφορά τον ξεκάθαρα διεκδικητικό, αγωνιστικό και δυναμικό προσανατολισμό που απαιτείται να έχει η ΓΣΕΒΕΕ, αυτός θάβεται έντεχνα κάπου ανάμεσα στον "καλόπιστο" διάλογο με τις εκάστοτε κυβερνήσεις που οραματίζεται ο κύριος Κανελλόπουλος και στη διαβεβαίωσή του ότι "οι παρεμβάσεις του κινήματος δε θα πρέπει να θεωρηθούν απειλές" από την κυβέρνηση! "Εάν", λέει ο ίδιος, "σε εύλογο διάστημα δε διαπιστώσουμε καλή θέληση εκ μέρους τους, τότε θα διεκδικήσουμε τα δικαιώματά μας με αγωνιστικές κινητοποιήσεις"! Εδώ είναι να αναρωτιέται κανείς πόση γνώση έχει ο κύριος Κανελλόπουλος από τη συσσωρευμένη πείρα και τα διδάγματα της ιστορίας του συνδικαλιστικού κινήματος για την "καλή θέληση" που έχουν επιδείξει μέχρι σήμερα οι κυβερνήσεις. Αυτό μοιάζει κάπως με... καρμπόν των δηλώσεων μιας άλλης συγγενούς συμβιβασμένης διοίκησης, αυτής της ΕΣΕΕ περί "εξαντλήσεως του διαλόγου". Θυμίζει επικίνδυνα την ατάκα του γνωστού για την αλλεργία που του προκαλεί οποιαδήποτε αγωνιστική κινητοποίηση προέδρου της ΕΣΕΕ: "η τάξις των μικρομεσαίων δεν κατεβαίνει εις τους δρόμους"!

***

Οσο για τα αιτήματα του συνδικαλιστικού κινήματος των ΕΒΕ, μασημένα μάς τα λέει ο κύριος πρόεδρος: "αναδιατύπωση" σημείων του φορολογικού, "μέριμνα" για τη χρηματοδότηση, "πίστη" στην εκπαίδευση και... πράσινα άλογα. Λες και το κίνημα των ΕΒΕ δεν έχει, εδώ και τόσα χρόνια, συγκεκριμένα και σταράτα αιτήματα για τα οποία πάλευε και κλιμάκωνε τους αγώνες του. Αυτοί που όλα τα χρόνια αγωνίζονταν, αυτοί που πλήττονται "θανάσιμα" από την εφαρμοζόμενη πολιτική, αυτοί και οι οργανώσεις των επαγγελματιών, βιοτεχνών και εμπόρων, θα πρέπει να απαντήσουν. Την πρώτη γεύση την πήραν. Σαφέστερα δε γίνεται.

Μ. Ζ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ