Τρίτη 8 Απρίλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
Η διαμάχη αποκαλύπτει το ... σκοπό

Τα προσχήματα της "ανθρωπιστικής βοήθειας" αποκαλύπτονται και από την όξυνση μεταξύ ελληνικής και ιταλικής κυβέρνησης

Τα προσχήματα δεν είναι δυνατό να καλύψουν την άγρια διαμάχη Αθήνας και Ρώμης για την εξασφάλιση επιρροών στην Αλβανία. Η διαμάχη αυτή διαλύει το προπέτασμα των "ανθρωπιστικών κινήτρων" της δράσης των ευρωπαϊκών δυνάμεων στην Αλβανία και αποκαλύπτει τους απώτερους στόχους της στρατιωτικής επέμβασης της πολυεθνικής δύναμης.

Οι ελληνοϊταλικές διαμάχες αποτυπώθηκαν και στην ομιλία του Ελληνα πρωθυπουργού Κ. Σημίτη την περασμένη Παρασκευή στη Θεσσαλονίκη, όταν διαπίστωσε πως η πείνα δημιουργεί τα μεγάλα μεταναστευτικά προβλήματα, τα οποία δεν επιλύονται αν καράβια βυθίζουν καράβια. Η ορθή διαπίστωση του Κ. Σημίτη ασφαλώς θα είχε κάποια αξία αν γινόταν πριν χαλάσει η "μοιρασιά" με την Ιταλία.

Ετσι λοιπόν, οι συζητήσεις για τη γεωγραφική διάταξη της πολυεθνικής στρατιωτικής δύναμης στην Αλβανία περιγράφουν τις αντικρουόμενες επιδιώξεις αυτών που είναι έτοιμοι να λάβουν μέρος στην επιχείρηση. Ο εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης Ν. Αθανασάκης σε δηλώσεις του χτες επιχείρησε να υποβαθμίσει την ελληνοϊταλική διαμάχη, λέγοντας πως "δε θα μιλούσα για ελληνοϊταλική κρίση. Υπάρχει, πρόσθεσε, σε εξέλιξη μια συζήτηση για το σχεδιασμό αυτής της αποστολής, η οποία δεν έχει κλείσει".

Η συζήτηση, για τη διάταξη των δυνάμεων της πολυεθνικής στο αλβανικό έδαφος, θεωρείται μείζονος σημασίας ζήτημα, καθώς η στρατιωτική παρουσία εκτιμάται πως θα παίξει αποφασιστικό ρόλο στην αναδιάταξη και τον έλεγχο του νέου πολιτικού σκηνικού της Αλβανίας. Για το λόγο αυτό η Αθήνα δεν είναι διατεθειμένη να συμβιβαστεί με την πρόταση για την εγκατάσταση των ελληνικών δυνάμεων μακριά από το κέντρο των πολιτικών εξελίξεων, που είναι τα Τίρανα. Η ελληνική κυβέρνηση θα επιμείνει, όπως υποστηρίζουν διπλωματικές πηγές, προκειμένου η παρουσία του στρατιωτικού τμήματος που θα αποστείλει στην Αλβανία να είναι ευδιάκριτη τόσο στα Τίρανα, όσο και στο Νότο της Αλβανίας. Τις ελληνικές επιδιώξεις περιέγραψε σαφέστατα ο υπουργός Αμυνας Α. Τσοχατζόπουλος σε δηλώσεις του από τη Θεσσαλονίκη, λέγοντας πως "θα ήταν παράλογο να πιστεύει κανείς ότι θα λάβει μέρος σε μια επιχείρηση ανθρωπιστικής βοήθειας προκειμένου να βοηθήσει μια γειτονική χώρα και να πάει κάτω από όρους που δεν ικανοποιούν τη χώρα που έχει την πρωτοβουλία της συμμετοχής".

Σε ό,τι αφορά στους στρατηγικούς στόχους της αποστολής, οι Ευρωπαίοι φαίνεται πως προσαρμόζονται, τελικά, με τις σαφέστατες επιδιώξεις της Ουάσιγκτον. Ετσι, λοιπόν, μετά την επίσκεψη Φίνο στην Αθήνα, γίνεται φανερό πως η στρατιωτική παρουσία στην Αλβανία θα αξιοποιηθεί και για την εδραίωση της κυβέρνησης Εθνικής Συμφιλίωσης σε βάρος του καθεστώτος που έχει οικοδομηθεί από το Δημοκρατικό Κόμμα του Προέδρου Σ. Μπερίσα. Αυτή τη διάσταση επισήμανε με δηλώσεις του και ο Ελληνας επίτροπος Χρ. Παπουτσής μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της ΝΔ Κ. Καραμανλή. Η υπόθεση της Αλβανίας είναι πολύ επικίνδυνη, σημείωσε στις δηλώσεις του ο επίτροπος και δεν προσφέρεται για πεδίο ανταγωνισμών μεταξύ κρατών.


Κορυφή σελίδας
Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ