ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΟΚ στην ΕΕ. Πέρασαν 40 ολόκληρα χρόνια από τότε που το δυτικοευρωπαϊκό κεφάλαιο, με τη "συνδρομή" των ΗΠΑ, κατέληγε στις 25 Μάρτη 1957 στη Ρώμη, στην ιδρυτική πράξη της Ευρωπαϊκής Κοινότητας. Από τότε μέχρι σήμερα, η ΕΟΚ πέρασε από το στάδιο της Ενιαίας Εσωτερικής Αγοράς, μετά την ανατροπή του σοσιαλισμού, στη Συνθήκη του Μάαστριχτ και τώρα στην αναθεώρησή της. Η ταξική της ουσία παραμένει και ενισχύεται σύμφωνα με τις απαιτήσεις των πολυεθνικών. Ο "Ρ", σε αφιέρωμά του, παρουσιάζει τις εκτιμήσεις και τα συμπεράσματα, τόσο για όσα έχουν γίνει, όσο και τις προοπτικές (σελίδες 8 - 9)
ΝΙΚΟΣ ΜΠΕΛΟΓΙΑΝΝΗΣ.Πριν από 45 χρόνια δολοφονήθηκε ο πιστός γιος του ελληνικού λαού, ο ατρόμητος αγωνιστής κατά του φασισμού, ο φλογερός κομμουνιστής Νίκος Μπελογιάννης.
Ο συγγραφέας σήμερα Νικολάι Γκούσεφ, που τα τελευταία 30 χρόνια ζει στην Αλμά Ατά, στη δεκαετία του '50 εργαζόταν ως ανταποκριτής του ΤΑΣΣ στην Ελλάδα και υπήρξε ο μοναδικός δημοσιογράφος, όχι μόνο της ΕΣΣΔ, αλλά και των χωρών της σοσιαλιστικής κοινότητας (τότε των χωρών της Λαϊκής Δημοκρατίας), που είχε την τύχη να παραβρεθεί στη δίκη του Νίκου Μπελογιάννη και να μιλήσει γι' αυτόν σε όλο τον κόσμο. Σήμερα μιλά σε μια άκρως ενδιαφέρουσα συνέντευξή του στο "Ρ" για τον "άνθρωπο με το γαρίφαλο" (σελίδες 10 - 11)
ΧΑΟΣ τρισεκατομμυρίων με τους "αλληλόχρεους λογαριασμούς". Στην επίσπευση της τακτοποίησης των εκκρεμών οικονομικών διαφορών που έχουν μεταξύ τους κρατικοί φορείς, προσβλέπει τώρα η κυβέρνηση, προκειμένου να δηλώσει μετά δημόσια ότι έγιναν βήματα στην κατεύθυνση του "περιορισμού, της βελτίωσης και της αποτελεσματικότητας των κρατικών δαπανών" (σελίδες 14 - 15)
"ΜΝΗΜΟΝΙΟ" για το φυσικό αέριο. Τεκμήριο σκανδάλου και ξεπουλήματος. Ο "Ρ" αποκαλύπτει το περιεχόμενο του "μνημονίου" που υπέγραψε η κυβέρνηση Σημίτη με τους Ρώσους εκπροσώπους του Κοπελούζου. Με τη νέα αυτή παρασκηνιακή συμφωνία της κυβέρνησης, ανοίγει διάπλατα ο δρόμος στους εκπροσώπους της "Γκάζπρομ" για να αλώσουν, στην κυριολεξία, την εγχώρια αγορά ενέργειας (σελίδα 14)
ΜΑΚΡΟΝΗΣΟΣ.Οι μνήμες ζωντάνεψαν αυτές τις μέρες στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων. Πενήντα χρόνια μετά, οι τρομακτικές αλλά συνάμα ηρωικές στιγμές της Μακρονήσου, μπόρεσαν να "χωρέσουν" σε μια αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου. Η έκθεση φωτογραφίας - κι όχι μόνο - που λειτούργησε από τις 20 έως τις 28 Μάρτη, μετά από πρωτοβουλία της Πανελλήνιας Ενωσης Κρατουμένων Αγωνιστών Μακρονήσου (ΠΕΚΑΜ), δε θέλησε μόνο να θυμίσει τις στιγμές αυτού του αγώνα. Θέλησε, κυρίως, να αφυπνίσει συνειδήσεις... (σελίδες 24 - 25)
ΣΕ ΟΡΙΑΚΟ σημείο έχει φέρει τη ναυπηγική βιομηχανία της χώρας η πολιτική ιδιωτικοποιήσεων και συρρίκνωσης που ακολούθησαν και ακολουθούν οι κυβερνήσεις. Μια πολιτική που καθορίστηκε από την Ευρωπαϊκή Ενωση στα πλαίσια του ανελέητου ανταγωνισμού μεταξύ πολυεθνικών και ιμπεριαλιστικών κέντρων, για τη μοιρασιά της παγκόσμιας ναυπηγικής "πίτας" και στο όνομα του οποίου ανατρέπονται άρδην οι εργασιακές σχέσεις. Αποκαλυπτική αυτής της πολιτικής είναι η κατάσταση στα δυο μεγαλύτερα ναυπηγεία της χώρας, Σκαραμαγκά και Ελευσίνας (σελίδα 37)
ΟΙ ΑΓΩΝΕΣ αυτής της περιόδου μπολιάζουν - με την ελπίδα που γεννούν - και το σπουδαστικό και φοιτητικό κίνημα, έτσι ώστε να γίνεται ικανό να δίνει από καλύτερες θέσεις τη μάχη κόντρα στους ταξικούς φραγμούς στη μόρφωση που ορθώνει η κυβέρνηση. Το παραπάνω τονίζει ανάμεσα σ' άλλα ο Παναγιώτης Παλαβός, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ, στη συνέντευξή του στο "Ρ" με αφορμή τις φοιτητικές εκλογές και τις εξελίξεις στην παιδεία (σελίδα 36)