Δύο είναι τα βασικά ζητήματα που απασχολούν την ηγεσία του κυβερνώντος κόμματος μετά την εκλογή του Κ. Καραμανλή στην ηγεσία της ΝΔ. Πρώτον, η συμβολή του στην εφαρμογή των αντιλαϊκών μέτρων και δεύτερον, σε στενά κομματικό επίπεδο, η ικανότητά του να απορροφήσει τη δυσαρέσκεια από την κυβερνητική πολιτική, ή αλλιώς η διεισδυτικότητά του στο λεγόμενο "κέντρο". Οσον αφορά το πρώτο, στο Μέγαρο Μαξίμου περιμένουν με αδημονία να δώσει το ιδεολογικοπολιτικό "στίγμα" του ο νεοκλεγείς αρχηγός, ώστε να καθορίσουν ανάλογα την τακτική τους. Αυτό που κυρίως τους ενδιαφέρει είναι ο Κ. Καραμανλής να εγκαταλείψει το "λαϊκισμό" του Μ. Εβερτ και να στραφεί προς μία πιο υπεύθυνη στάση, η οποία θα διευκολύνει την υλοποίηση των νεοφιλελεύθερων επιλογών. Αναμένουν, δηλαδή, η νέα ηγεσία της ΝΔ να δώσει ευθέως και άμεσα την απαραίτητη πολιτική συναίνεση στην κυβερνητική πολιτική, τόσο στα θέματα εξωτερικής πολιτικής, όσο κυρίως στα θέματα της οικονομίας. Χαρακτηριστική είναι η δήλωση κορυφαίου στελέχους του ΠΑΣΟΚ στα χτεσινά "Νέα": "Το ΠΑΣΟΚ και η κυβέρνησή του πιστεύουν ειλικρινά ότι η ενδυνάμωση της ΝΔ θα είναι προς όφελος του πολιτικού μας συστήματος, αλλά και προς όφελος της ίδιας της κυβέρνησης, αφού δε θα υπάρχει πλέον το άλλοθι της έλλειψης ουσιαστικής αντιπολίτευσης για τα στελέχη μας".
Είναι φανερό ότι επιθυμία της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ είναι να "ενισχυθεί" η ΝΔ ώστε να γίνει περισσότερο αποτελεσματικός ο δικομματισμός.
Από την άλλη, πιστεύουν ότι το ΠΑΣΟΚ θα διατηρήσει τον "ηγεμονικό" του ρόλο στην πολιτική σκηνή και θα παραμείνει το πρώτο κόμμα στην προτίμηση της άρχουσας τάξης.
Οσον αφορά τη διείσδυση του Κ. Καραμανλή στο "κέντρο", εκτιμούν, κάνοντας την επιθυμία τους πραγματικότητα, ότι και λόγω ονόματος δε θα καταφέρει να αυξήσει την εμβέλεια της ΝΔ στους "κεντρώους" ψηφοφόρους. Παραβλέπουν βέβαια ότι η φθορά της κυβέρνησης, ήδη από τους πρώτους έξι μήνες, είναι πρωτοφανής. Αλλο θέμα βέβαια αν την εισπράξει η ΝΔ, υπό τη νέα ηγεσία της, όπως επιδιώκεται, ή θα υπάρξει στροφή προς ριζοσπαστικές και αγωνιστικές λύσεις.
Π. Κ.