Παρασκευή 21 Μάρτη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ημέρα κατά του ρατσισμού στην ΕΤ-2

Μπορεί σήμερα κάποια βλέμματα να είναι στραμμένα στο συνέδριο της ΝΔ και στην εκλογή του νέου προέδρου, όμως σήμερα οι Ελληνες πολίτες θα πρέπει να στρέψουν το βλέμμα τους και ν' αντικρίσουν με ευαισθησία και προσοχή το θέμα του ρατσισμού, της ξενοφοβίας και των φυλετικών διακρίσεων. Το 1997 έχει ανακηρυχτεί έτος κατά του ρατσισμού και η 21η Μάρτη, Ημέρα κατά του Ρατσισμού και της Ξενοφοβίας. Η ΕΤ-2 συμβάλλει στην ξεχωριστή αυτή ημέρα, αφιερώνοντας όλο της το πρόγραμμα σε ώρες και στιγμές κατά του ρατσισμού. Η συμβολή της ΕΡΤ στο έτος του ρατσισμού και της ξενοφοβίας έχει ήδη ξεκινήσει με τα προγράμματα της ΕΡΑ, που όλη αυτή την εβδομάδα είναι αφιερωμένα και προσαρμοσμένα σε μια αντιρατσιστική εκστρατεία. Σε μια τηλεόραση λοιπόν που καθημερινά ο κάθε είδους ρατσισμός είναι σχεδόν στην ημερησία διάταξη, το πρόγραμμα της ΕΤ-2 αποτελεί μια προσπάθεια να αναδειχτεί το μεγάλο και κρίσιμο αυτό πρόβλημα και να καταδειχτούν οι "εικόνες" καταπολέμησής του, ιδιαίτερα στις σύγχρονες, λεγόμενες, αναπτυγμένες κοινωνίες.

Την κοινωνική και πολιτική σημασία της πρωτοβουλίας της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης υπογράμμισεσε χτεσινή συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος της ΕΡΤ Παναγιώτης Παναγιώτου.Τόνισε ότι η πρωτοβουλία αυτή, παίρνεται σε μια κρίσιμη για τη χώρα μας συγκυρία, από τη στιγμή που υπάρχει πρόβλημα μετανάστευσης από τις γειτονικές βαλκανικές χώρες. Την αυξημένη ευθύνη της τηλεόρασης για το θέμα του ρατσισμού σημείωσε ο γενικός διευθυντής της ΕΤ-2, Γιάννης Εξαρχος,εκτιμώντας ότι η τηλεόραση σήμερα καλλιεργεί φαινόμενα ρατσισμού.

Το αντιρατσιστικό μήνυμα διαπερνά όλο το σημερινό πρόγραμμα της ΕΤ-2. Ξεκινά στις 12 το μεσημέρι με τη συναυλία από το Γουέμπλεϊ, που δόθηκε το 1990 για την απελευθέρωση του Νέλσονα Μαντέλα και συνεχίζει το μεσημέρι με την εκπομπή "Συν και πλην". Στην εκπομπή ψυχίατροι θα μιλήσουν για τον "κοινωνικό αποκλεισμό", που συχνά αντιμετωπίζουν, άτομα με ειδικές ανάγκες, ενώ από το χώρο των καλλιτεχνών η Δήμητρα Γαλάνη θ' αναφερθεί στις δραστηριότητες των δημιουργών, που έχουν στρατευτεί στην υπόθεση "Ρατσισμός - κοινωνικές διακρίσεις". Συμμετέχουν επίσης, ο πρόεδρος της Εθνικής Συντονιστικής Επιτροπής για το Ετος Ρατσισμού, Περικλής Πάγκαλος, και εκπρόσωποι της οργάνωσης "SOS Ρατσισμός" και της "Κίνησης πολιτών κατά του ρατσισμού". Θ' ακολουθήσουν το ντοκιμαντέρ "Οταν έρθει η μαμά τα Χριστούγεννα", ενώ στις 9 το βράδυ θα προβληθεί η εξαιρετική ταινία μικρού μήκους του Γιώργου Ζαφείρη "Ισμαήλ" και αμέσως μετά το ντοκιμαντέρ του Νίκου Αναγνωστόπουλου "Στην άκρη του κόσμου". Η ημέρα κατά του ρατσισμού θα συνεχιστεί με μία ακόμη συζήτηση για το ευαίσθητο και επίκαιρο αυτό θέμα και με την προβολή της ταινίας "Ωραίο μου πλυντήριο". Η βραδιά θα κλείσει με τη μετάδοση του δεύτερου μέρους της συναυλίας για την απελευθέρωση του Ν. Μαντέλα. Ο πρόεδρος της ΕΡΤ και ο γενικός διευθυντής της ΕΤ-2 υπογράμμισαν ότι το αντιρατσιστικό μήνυμα, θα διαπνέει όλα τα προγράμματα της ΕΡΤ. Ο Παναγιώτης Παναγιώτου ανακοίνωσε επίσης, ότι την Πέμπτη 27 Μάρτη το πρόγραμμα της ΕΤ-1, θα είναι αφιερωμένο στην Αλβανία και στο λαό της.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ