Πέμπτη 20 Μάρτη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Απόβλητα εναντίον αρχαίων;

Το πρόβλημα της απόθεσης των σκουπιδιών του Νομού Χανίων φαίνεται πως παίρνει διαστάσεις, αφού από τη μία πλευρά η Νομαρχία αναζητά χώρο εγκατάστασης εργοστασίου επεξεργασίας των στερεών αποβλήτων και από την άλλη συναντά αντιδράσεις, εν πολλοίς δικαιολογημένες.

Το θέμα αυτό συζητήθηκε προχτές στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο,αφού ανάμεσα σε 5 υποψήφιους χώρους οι 4 αποκλείστηκαν, διότι αντιδρούσαν οι κάτοικοι και ο πέμπτος βρίσκεται δίπλα σε αρχαιολογικό χώρο με 14 μνημεία βυζαντινά,εκ των οποίων τα δύο είναι του 12ου αιώνα, η Μονή Γουβερνέτου και η Μονή Αγίας Τριάδας.Πρόκειται για τη θέση Στρογγυλό Κεφάλι της Κοινότητας Χωρδακίου του Ακρωτηρίου Χανίων, που είναι η μοναδική τοποθεσία όπου δεν υπάρχουν κάτοικοι να διαμαρτυρηθούν και φυσικά τα μνημεία δεν έχουν φωνή.

Η αρμόδια Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων παρουσίασε αρνητική εισήγηση γι' αυτή τη θέση, αναγνωρίζοντας όμως το τεράστιο πρόβλημα των σκουπιδιών. Αυτή τη στιγμή τα απόβλητα ρίχνονται σε μία χαράδρα, η οποία έχει γεμίσει τρωκτικά και έχουν παρουσιαστεί ασθένειες σε κατοίκους. Για την επιλογή αυτής της θέσης διαμαρτύρονται τόσο η Μητρόπολη όσο και το Πατριαρχείο. Εξάλλου η περιοχή είναι κηρυγμένη.

Από την άλλη οι ειδικοί διαβεβαιώνουν ότι το εργοστάσιο θα είναι στεγανοποιημένο και δεν υπάρχει κίνδυνος να μπαίνουν τα λήμματα στον αρχαιολογικό χώρο.

Μπροστά στο δίλημμα, το ΚΑΣ τελικά ενέκρινε τη χωροθέτηση,αλλά ζήτησε επιπλέον περιβαλλοντική μελέτη.


Κορυφή σελίδας
Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ