Για το περιεχόμενο και τα μηνύματα του φετινού γιορτασμού του Κιλελέρ, καθώς και για την προοπτική του συνδικαλιστικού και συνεταιριστικού κινήματος της αγροτιάς μετά τις μεγαλειώδης αγροτικές κινητοποιήσεις που συγκλόνισαν ολόκληρη την Ελλάδα, μιλάμε με τον Γιώργο Νταφούλη,μέλος της Πανθεσσαλικής Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα.
- Φέτος το γιορτασμό του Κιλελέρ διοργανώνει η Πανθεσσαλική Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα. Ποιος είναι ο χαρακτήρας του γιορτασμού και σε τι διαφέρει από τους προηγούμενους;
- Χιλιάδες αγρότες απ' όλη τη χώρα, αλλά και εργαζόμενοι, άλλα λαϊκά στρώματα θα ανταποκριθούν στο κάλεσμα της Πανθεσσαλικής Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα για αγωνιστικό γιορτασμό της επετείου εξέγερσης των Θεσσαλών κολίγων. Ετσι, το Κιλελέρ αποκτά το πραγματικό, ουσιαστικό περιεχόμενό του και νόημα. Οι τελευταίοι ενωτικοί και ηρωικοί αγώνες της αγροτιάς της Θεσσαλίας κι όλης της Ελλάδας έστειλαν ένα μήνυμα ξεσηκωμού, όπως είχε ο ξεσηκωμός του Κιλελέρ στις 6 Μάρτη του 1910.
Ενα μήνυμα ενότητας και αγώνα για την απαλλαγή από την εκμετάλλευση των αγροτών και του λαού. Τότε ο αγώνας ήταν κατά των τσιφλικάδων για την απόκτηση γης. Τώρα οι τσιφλικάδες πήραν άλλη μορφή. Είναι τα μονοπώλια, οι πολυεθνικές, η τοκογλυφία των τραπεζών, η χρηματιστική ολιγαρχία και συνολικά το μεγάλο κεφάλαιο που ελέγχει και καθοδηγεί την Ευρωπαϊκή Ενωση και τις ελληνικές κυβερνήσεις.
Φέτος - σε αντίθεση με προηγούμενες χρονιές - η Πανθεσσαλική Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα δίνει διεκδικητικό, παναγροτικό, αλλά και παλλαϊκό χαρακτήρα στο γιορτασμό, με συλλαλητήριο που θα πραγματοποιηθεί στον τόπο της θυσίας και το οποίο θα αποτελέσει σταθμό, αλλά και σημείο εκκίνησης νέων, πιο δυναμικών και πιο αποτελεσματικών αγώνων της αγροτιάς. Ταυτόχρονα, θα εκφραστεί η έμπρακτη αλληλεγγύη των εργαζομένων στην πάλη των αγροτών.
- Οι αγώνες, παρά τη μαζικότητα και το δυναμισμό τους δεν έφεραν λύσεις στα προβλήματα. Η κυβέρνηση προτείνει κοινωνικό διάλογο. Πώς θ' απαντήσουν οι αγρότες;
- Ο κοινωνικός διάλογος αποτελεί δόλωμα της κυβέρνησης για να υπονομεύσει τον αγώνα και για να βρει συνενόχους στην αντιαγροτική, αντιλαϊκή πολιτική της. Κανένας διάλογος δεν πρόκειται να γίνει με το "αποφασίζομεν και διατάσσομεν" της κυβέρνησης, για να περάσει η πολιτική της χρεοκοπίας και του ξεκληρίσματος των μικρομεσαίων αγροτικών νοικοκυριών και να εξασφαλιστεί η συναίνεση των αγροτών και του λαού στην πολιτική άγριας εκμετάλλευσης του μόχθου τους.
Ο διάλογος για το αγροτικό κίνημα λέγεται ανατροπή με αγώνες αυτής της πολιτικής που εξυπηρετεί με θρησκευτική ευλάβεια τα ταξικά συμφέροντα της χρηματιστικής ολιγαρχίας και του μεγάλου κεφαλαίου.
Το αγροτικό κίνημα κάνει διάλογο με όλους τους εργαζόμενους, τους επαγγελματοβιοτέχνες, τη νεολαία, ολόκληρο τον ελληνικό λαό για τη διαμόρφωση κοινού πλαισίου δράσης και κοινού μετώπου αγώνα, για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής που πλήττει όλους. Οι αγώνες λοιπόν, θα συνεχιστούν, θα ενταθούν, θα οργανωθούν και θα συντονιστούν καλύτερα για να 'ναι πιο αποτελεσματικοί. Αλλος δρόμος δεν υπάρχει.
- Αυτή την περίοδο γίνονται και εκλογές στους συνεταιρισμούς. Τι περιμένετε;
- Οι εκλογές στους συνεταιρισμούς γίνονται σε μια περίοδο μεγάλης όξυνσης των αγροτικών προβλημάτων, αλλά και ανάτασης του αγροτικού κινήματος. Παρ' όλο που το εκλογικό καθεστώς που διέπει τους συνεταιρισμούς είναι αντιδημοκρατικό, το αγωνιστικό πνεύμα που επικρατεί στους αγρότες θα συμβάλει στην ανάδειξη των συνεπών, ταξικών συνδικαλιστικών δυνάμεων, που θα εκφραστεί με την άνοδο της δύναμης της "Λαϊκής Αγροτικής Ενότητας" (ΛΑΕ). Στη βάση του μηνύματος ενότητας κι αγώνα για την ανατροπή της πολιτικής που εκπορεύεται από την ΕΕ, συγκροτούνται πλατιά ψηφοδέλτια, με τη συμμετοχή αγωνιστών της αγροτιάς που στηρίζουν τη ΛΑΕ. Η αγωνιζόμενη αγροτιά δεν πρέπει να χάσει την ευκαιρία και με την εμπειρία που απέκτησε μπορεί να ξεχωρίσει τους φίλους απ' τους εχθρούς της. Στους αγώνες που θα ακολουθήσουν, οι αγρότες χρειάζονται Ενώσεις Συνεταιριστών και ΠΑΣΕΓΕΣ συμπαραστάτες κι όχι υπονομευτές. Κι αυτό εξασφαλίζεται μόνο με την ενίσχυση της ΛΑΕ.