Παρασκευή 14 Μάρτη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Πρωτοστατεί στις προετοιμασίες του πολέμου

Η έκρηξη αγγίζει πια τα Τίρανα και η ελληνική κυβέρνηση εμφανίζεται να πρωτοστατεί στις προετοιμασίες για τη στρατιωτική παρέμβαση του διεθνούς παράγοντα. Ωστόσο, στις προετοιμασίες αυτές παίζεται και ένα ακόμη παιχνίδι μεταξύ των ισχυρών δυτικών δυνάμεων, οι οποίες υποτίθεται ότι καλούνται να αποκαταστήσουν την τάξη στην Αλβανία.

Η ελληνική κυβέρνηση, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει ξεκαθαρίσει στους εταίρους και τους συμμάχους της ότι είναι διατεθειμένη να λάβει μέρος σε μια προσπάθεια, στρατιωτικής μορφής, για την αποκατάσταση της τάξης.Οι όροι που θέτει η ελληνική κυβέρνηση για μια τέτοια συμμετοχή είναι δύο. Πρώτον,να διατυπωθεί γραπτώς το αίτημα για επέμβαση από τον Αλβανό Πρόεδρο Σ. Μπερίσα και τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό Μπ. Φίνο και δεύτερον,να υπάρξει σαφής εντολή για το ρόλο και τα όρια της αποστολής από τον ΟΗΕ. Ωστόσο, τα πράγματα παρά την "καλή διάθεση" της Αθήνας δεν είναι και τόσο απλά, καθώς οι σχεδιασμοί για τη στρατιωτική παρέμβαση της Δύσης στην Αλβανία έχουν να κάνουν με ένα ευρύτερο παιχνίδι μεταξύ των ισχυρών.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες, η Ευρωπαϊκή Ενωση με τον προεδρεύοντα του Συμβουλίου των Υπουργών, Ολλανδό υπουργό Εξωτερικών, Βαν Μίρλο, ζήτησε από την Ουάσιγκτον να οργανωθεί μια στρατιωτική επιχείρηση με στόχο τη δημιουργία "ασφαλούς περιβάλλοντος", προκειμένου να διασφαλιστεί η αεροπορική επικοινωνία των Τιράνων. Με πιο απλά λόγια, οι Ευρωπαίοι ζήτησαν την κατάληψη του αεροδρομίου της αλβανικής πρωτεύουσας. Οι ΗΠΑ, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, απέρριψαν δίχως δεύτερη κουβέντα αυτές τις προτάσεις με τη δικαιολογία πως ένα τέτοια εγχείρημα απαιτεί μια ευρείας κλίμακας στρατιωτική επιχείρηση, γεγονός που αυτόματα θα μετέτρεπε τη Δύση σεεμπλεκόμενο μέρος σε μια κρίση με ακαθόριστη έκβαση και εκ των πραγμάτων θα έθετε τις στρατιωτικές δυνάμεις ανάμεσα στους αντιμαχομένους.

Οι αμερικανικές δικαιολογίες, όσο και αν εμφανίζονται πειστικές, αποκρύπτουν τις σκοπιμότητες της αμερικανικής διπλωματίας, η οποία έχει μεταβάλει, δραματικά, στάση έναντι του Σ. Μπερίσα. Σύμφωνα λοιπόν με την εκτίμηση Ελλήνων διπλωματών, η αμερικανική "άρνηση" εξηγείται, αν σκεφτεί κανείς πως τυχόν παρέμβαση της Δύσης σε αυτή τη φάση, ουσιαστικά συντηρεί τη συμμετοχή του Αλβανού Προέδρου στις πολιτικές διαβουλεύσεις. Και αυτό, όπως σημειώνουν πηγές του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, η Ουάσιγκτον δεν το επιθυμεί πλέον.Η αμερικανική διπλωματία, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, αναζητεί νέο προνομιακό συνομιλητή να παίξει το ρόλο που μέχρι πρόσφατα έπαιζε ο Σ. Μπερίσα, γιατί θεωρεί πως αυτό το "χαρτί" δεν "παίζεται" άλλο. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο οι Αμερικανοί επιδιώκουν - και μέσω της Ελλάδας - την εγκατάσταση ουσιαστικών διαύλων επικοινωνίας με τις ηγεσίες των εξεγερμένων, σε μια προσπάθεια να χειραγωγήσουν την εξέγερση. Αυτός άλλωστε είναι και ο κύριος λόγος της επιμονής της Αθήνας να πραγματοποιηθεί η επίσκεψη σήμερα του υφυπουργού Εξωτερικών Γ. Κρανιδιώτη στον αλβανικό νότο, καθώς, όπως όλα δείχνουν, δεν είναι δυνατό να πραγματοποιηθεί η προγραμματισμένη επίσκεψη του υπουργού και υφυπουργού Εξωτερικών στα Τίρανα, λόγω της κατάστασης που επικρατεί στο αεροδρόμιο της πόλης.

Οπως όλα δείχνουν, λοιπόν, στα Τίρανα, το πολιτικό σκηνικό αλλάζει κάτω από το βάρος της λαϊκής εξέγερσης, αλλά και του "παιχνιδιού" που στήνουν οι δυτικές δυνάμεις, με μόνο και προφανέστατο στόχο τη διαιώνιση του ελέγχου και σε αυτή τη γωνιά των Βαλκανίων.

Ο Μ. Εβερτ

Πρόσκληση στην Ευρωπαϊκή Ενωση και την Αμερική να αναλάβουν κοινή δράση στην Αλβανία, απηύθυνε χτες ο Μ. Εβερτ σε δηλώσεις του αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κ. Στεφανόπουλο.

Ο πρόεδρος της ΝΔ ζήτησε και κοινή δράση "όλων των πολιτικών κομμάτων", χωρίς να διευκρινίσει τι ακριβώς εννοεί, ενώ έμμεσα ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Ενωση να απομακρύνει τον Σ. Μπερίσα, υπογραμμίζοντας ότι "μέσω της ΕΕ πρέπει να λεχθεί μία μεγάλη αλήθεια στον Σ. Μπερίσα, έτσι ώστε να βοηθήσει ο ίδιος στην αναζήτηση της λύσης, που είναι αναγκαία για να ηρεμήσει η Αλβανία".

Ο Μ. Εβερτ έσπευσε να υπογραμμίσει ότι "όλοι οι Ελληνες πιστεύουμε στα υφιστάμενα σύνορα", αλλά με βραδινή του δήλωση ζήτησε από τη ΔΕΕ σε "συνεργασία με το ΝΑΤΟ να σπεύσουν αμέσως προς βοήθεια της Αλβανίας". Μάλιστα φτάνει στο σημείο να πει πως "είναι προφανές ότι η Ελλάδα, πέρα από την ανθρωπιστική βοήθεια, πρέπει να δώσει το "παρών" και σε αυτόν τον τομέα". Την αλληλεγγύη τους προς το δοκιμαζόμενο φίλο αλβανικό λαό εκφράζουν με ανακοινώσεις τους η ΓΣΕΕ και η Ελληνική Επιτροπή Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης. Επίσης η Ομοσπονδία Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων με ανακοίνωσή της καλεί όλους τους οικοδόμους να εκφράσουν έμπρακτα τη συμπαράστασή τους στον αγωνιζόμενο λαό της Αλβανίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ