Εν χορώ καλούν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και οι διεθνείς οργανισμοί τους εξεγερμένους να "παραδώσουν τα όπλα", ενώ σε μία τουλάχιστον περίπτωση - αυτήν της ιταλικής διπλωματίας - προχωρούν σε πρωτοβουλίες, οι οποίες όμως δείχνουν να έχουν "ατυχή" κατάληξη. Ενώ παράλληλα, Γαλλία, Βρετανία, Γερμανία και Ολλανδία κάλεσαν τους πολίτες τους να απομακρυνθούν από τη χώρα.
Η Ευρωπαϊκή Ενωση κάλεσε χτες όλες τις πλευρές στην Αλβανία να επιδείξουν "μεγάλη αυτοσυγκράτηση" κι εκτίμησε ότι η χώρα χρειάζεται άμεση διενέργεια εκλογών καθώς και νέο Σύνταγμα.
"Η Ευρωπαϊκή Ενωση καταδικάζει όλες τις απόπειρες που γίνονται με απειλές ή με τη χρήση όπλων και οι οποίες υπονομεύουν τη σταθερότητα και έχουν στόχο την κατάληψη της εξουσίας", αναφέρεται σε ανακοίνωση της ολλανδικής προεδρίας, στην οποία προστίθεται ότι "η Ευρωπαϊκή Ενωση θεωρεί ότι μια παράλληλη διαδικασία για να προωθηθεί η εθνική συμφιλίωση είναι άκρως αναγκαία, για να οδηγηθεί η χώρα σε νέες εκλογές και στην ψήφιση νέου Συντάγματος".
Νωρίτερα, σε μια ακόμη κίνηση που δείχνει το κλίμα που διαμορφώνεται, η τρόικα της Ευρωπαϊκής Ενωσης επέδωσε Διακήρυξη στον πρωθυπουργό της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, Μπράνκο Τσερβενκόφσκι, με την οποία - εν πολλοίς - καλεί την πολιτική ηγεσία της χώρας να αποφύγει ταραχές μεταξύ των εθνοτήτων που τη συνθέτουν. Αφορμή για τη Διακήρυξη - την οποία επέδωσε ο πρέσβης Αλέξανδρο Μάλλιας του ελληνικού γραφείου Σύνδεσης, ο οποίος αντικαθιστά τον Ολλανδό εκπρόσωπο - υπήρξαν συνθήματα που ακούστηκαν στους δρόμους των Σκοπίων και του Τέτοβο σε διαδηλώσεις κατά της αλβανικής μειονότητας.
Χτες, επίσης, το Συμβούλιο της Ευρώπης προέτρεψε, με ανακοίνωσή του από το Στρασβούργο, όλους τους πολίτες της Αλβανίας που κατέχουν όπλα να τα παραδώσουν "χωρίς καθυστέρηση".
Στο ίδιο μήκος κύματος, ο εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών, Ζακ Ριμελάρ, δήλωσε ότι "καλούμε όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη να υποστηρίξουν την υλοποίηση" των συμφωνιών κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, και "κυρίως όσον αφορά στην παράδοση των όπλων".
Η Βρετανία κάλεσε σήμερα όλους τους υπηκόους της να εγκαταλείψουν την Αλβανία το συντομότερο δυνατό, υποστηρίζοντας ότι όσο περισσότερο παραμένουν στη χώρα, τόσο μεγαλύτερο κίνδυνο διατρέχουν. Οπως δήλωσε εκπρόσωπος του Φόρεϊν Οφις, στην Αλβανία βρίσκονται περίπου 200 άνθρωποι για τους οποίους είναι υπεύθυνη η Βρετανία, συμπεριλαμβανομένων και μερικών υπηκόων της Ιρλανδίας και της Κοινοπολιτείας.
Ομοίως η γερμανική διπλωματία κάλεσε χτες, ενόψει των "δυσμενών" εξελίξεων στην Αλβανία οι οποίες "ενέτειναν" τις ανησυχίες της, όλους τους υπηκόους της που βρίσκονται εκεί να εγκαταλείψουν αμέσως τη χώρα, ενώ ήδη προ διημέρου είχε εκδώσει οδηγία με την οποία καλούσε τους Γερμανούς πολίτες να αποφεύγουν να επισκέπτονται την Αλβανία.